En Sıcak Konular

Doğalgazı daha verimli kullanabilmenin yolları

27 Şubat 2012 11:59 tsi
Uzmanlar, soğuk kış günlerinde daha iyi ısınmak ve daha az para ödemek için doğal gazın daha tasarruflu kullanımı konusunda önerilerde bulundu.

GAZDAŞ Gaziantep Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın, soğuk kış koşulları ile birlikte tüketimi artan doğal gazın daha tasarruflu kullanımı konusunda önerilerde bulundu.

Isınma, pişirme ve sıcak su için doğalgaz kullanan abonelerin, başka yakıtlara oranla yılda yaklaşık 700 TL’ye kadar tasarruf edebildiklerini vurgulayan Yalçın, “Aboneler; ısı yalıtımı, izolasyon ve doğru kullanımla bu tasarruf miktarını daha da artırabilirler.” dedi.

Tasarrufta en önemli hususun izolasyon olduğunu ifade eden Yalçın, yakıt harcamalarının duvarların izole edilmesiyle yüzde 40, kapı ve pencerelerde izolasyonlu malzemelerin kullanılmasıyla ise yüzde 17 oranında azaltılabileceğinin altını çizdi. Yalçın, “Evlerde ısınmak için ideal sıcaklık 20 derecedir. Sadece 2 derecelik sıcaklık değişikliği ile dahi yakıt harcaması yüzde 12 oranında düşürülebilir. Öte yandan, verimliliği yüksek doğalgaz cihazlarının tercih edilmesi, radyatörlerde ısı ayarlı termostat kullanılması, cihazların bakımının ve baca temizliğinin her yıl düzenli olarak yaptırılması da tasarruf için katkı sağlayan diğer konular.” uyarısını yaptı.

Muzaffer Yalçın, doğal gazda tasarruf yapmak için evdeki yaşam şekli ve alışkanlıkların da büyük önem taşıdığını şu şekilde belirtti: “Kısa süreli kullanımlar için sıcak suyu açmamak, mutfakta ocağın büyüklüğüne uygun tencere kullanmak, kaynamaya başlayan yemeğin altını kısmak gibi çok basit uygulamalar alışkanlığa döndüğü zaman, yakıt kullanımının azaltılması konusuna destek sağlıyor. Yine ısınırken de radyatörlerin önünü mobilya veya perdeler ile kapatmayıp boş bırakarak, yakıt tüketimini yüzde 15 oranında azaltmak mümkün. Güneşli zamanlarda perdeleri açıp eve güneş girmesini sağlamak, güneş batınca perdeleri kapatarak sıcaklığı içeride tutmak, radyatörlerin üzerine su kabı koyarak buharla evi nemlendirmek de ısıyı daha verimli kullanmanızı sağlar.”

Enerji tasarrufunun aynı zamanda ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Muzaffer Yalçın, vatandaşları, belirtilen önlemleri günlük hayatlarında uygulamaya davet etti.


CİHAN


Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,774 µs