En Sıcak Konular

Kanada'da 'vekaleten' muhalefet

27 Şubat 2012 10:47 tsi
Kanada federal meclisindeki en büyük üç muhalefet partisi, 2 Mayıs 2011'de yapılan erken genel seçimlerden bu yana vekil genel başkanlarla yönetiliyor.

Jack Layton'ın ölümü ile lidersiz kalan anamuhalefet Partisi Yeni Demokrat Parti'den (NDP) farklı olarak Liberal Parti ve Quebec Bloku, liderlerinin seçim yenilgisi üzerine istifa etmeleri nedeniyle vekaleten idare ediliyor.
 
Kanadalı siyasi gözlemciler tarafından ülkenin en karizmatik lideri olarak gösterilen Yeni Demokrat Parti (NDP) Lideri Jack Layton, başlattığı Turuncu Devrim'le parti tarihinin en büyük başarısını yakalayarak, son seçimlerde partisinin federal parlamentoda 22 olan sandalye sayısını 106'ya çıkararak büyük sürpriz yapmıştı. Genç ekibi ve kurduğu gölge kabine ile sıkı bir muhalefet yapacağı sinyali veren Jack Layton'ın, 22 Ağustos 2011'de kansere yenik düşerek hayata veda etmesi, Kanada siyasetinde taşların yerinden oynamasına da neden oldu.

Sonraki seçimlerde başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan Layton'ın ölümüyle boşalan koltuk için şu an 7 aday yarışıyor. Ana muhalefet partisi NDP, yeni liderine 23-24 Mart 2012 tarihleri arasında Toronto'da Metro Convention Center'da yapılacak olan genel kurul sonrası kavuşacak. Niki Ashton, Nathan Cullen, Paul Dewar, Thomas Mulcair, Peggy Nash, Martin Singh ve Brian Topp'ın aday olduğu NDP liderlik yarışında asıl çekişme, Mulcair, Nash ve Topp arasında yaşanıyor.

-Liberal Parti'de takvim bile belli değil

1993'ten 2003'e kadar aralıksız sergilediği parti liderliği ve başbakanlıktan skandallar yüzünden ayrılan Jean Chretien'in ardından bir türlü toparlanamayan Liberal Parti'de durum, NDP'den daha kötü görünüyor.

Paul Martin'in Harper'a karşı ilk yenilgisini alması ile siyaset sahnesinden çekilmesinin ardından muhalefete düşen Liberal Parti'yi yeniden iktidara taşıma vaadi ile Stephen Dion'un elinden alan Michael İgnatieff de, Kanada siyasi tarihinin sayfaları arasında yerini aldı.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının federal parlamentoda yasalaşmasının mimarı olan Michael İgnatieff'in 2 Mayıs 2011 seçimlerinde, kendi seçim bölgesinden bile seçilemeyerek aldığı sonuç, Liberal Parti tarihinin en ağır seçim yenilgisi oldu. Seçimlerin ardından istifa eden İgnatieff'in yerine, eski Ontario Eyalet Başbakanı Bob Rae vekalet ediyor. Liberal Parti'de yeni genel başkanın seçilme takvimi dahi henüz belli değil. Liberal Parti'nin federal parlamentodaki sandalye sayısı ise 35.

-Ayrılıkçılık ateşi söndü

Kanada muhalefetinde vekaletle yönetilen bir başka siyasi parti ise, Quebec'in bağımsızlığı ve ayrılıkçı sosyalist fikirler temelinde kurulan Quebec Bloku.

Son seçimlerde tam bir çöküş yaşanan partide, Quebec Bloku'nun Başkanı Gill Duceppe de seçilemeyerek parlamento dışında kalmıştı. Quebec'teki milletvekilliklerinin neredeyse tamamını NDP'ye kaptıran Quebec Bloku'nun vekil başkanlığını ise, Daniel Paille yürütüyor. Federal parlamentoda halen 4 milletvekilliği bulunan partide zaman zaman "partinin tamamen kapatılması" yönünde fikirler de seslendiriliyor.

zaman


Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs