iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gölge CIA'yi deşifre ettiler!

27 Şubat 2012 10:40 tsi
Gölge CIA'yi deşifre ettiler! 21. yüzyıl için Türkiye'nin hakimiyetini ilan eden strateji uzmanının başında olduğu kurum, küresel çapta öyle bir ağ kurmuş ki... En büyükler yanında sönük kaldı desek? iyibilgi özel

Wikileaks, ABD merkezli istihbarat kuruluşu Stratfor’a ait 5.5 milyon e-mail’in yayımlanmasına başladığını açıkladı.  Stratfor’un 300 bin üyesine ait olduğu söylenen elektronik postaların Wikileaks'e küresel siber korsanlık grubu Anonymous tarafından ilettiği iddia ediliyor.

Başlangıç olarak 167 e-mail’i kamuoyuna sundu. Türkiye ile ilgili belgeler, 6 Mart'tan itibaren yayınlanabilir.

Gizmodo haber sitesinde bir bölümü açıklanan elektronik postalarda en dikkat çekici kısımlar özetle şöyle:

- Stratfor'un devletler ile rekabet edecek düzeyde küresel bir istihbarat ağı bulunuyor. Bürokratlar, siyasiler, diplomatlar, gazeteciler hatta başka örgütlerin istihbarat çalışanları bile Stratfor için bilgi sağlıyor. Ödemeler İsviçre bankalarındaki hesaplar üzerinden gerçekleşiyor.

- İstihbarat toplama konusunda Stratfor'un son derece "saldırgan" bir politika izlediği, Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in sağlık durumunu nasıl takip ettiklerinden belli. Stratfor'un CEO'su George Friedman, konu üzerinde çalışan Stratfor analistine yolladığı elektronik postda bilgi akışının devamı için bilgi akışını sağlayan İsrail'li kaynak üzerinde finansal, cinsel veya psikolojik kontrol sağlanması gerektiğini söylüyor.

- Bir yerden sonra Friedman şunu fark etmiş: Ellerindeki muazzam istihbarat ağını, finansal açıdan kar sağlamak için neden kullanmasın? Jeopolitik açıdan önemli, finansal açıdan karlı stratejik yatırımlar (özellikle de devlet tahvilleri), 'içeriden' elde edilen bilgiler sayesinde son derece kolay hale gelmiş. Bu amaç doğrultusunda 2009 yılında StratCap adında bir yapı oluşturulmasına karar verilmiş, Friedman ve Goldman Sachs'ın o zamanki yöneticilerinden Shea Morenz tarafından.

- Stratfor'un medya ayağının ne kadar geniş olduğu ortaya çıkmış. Yapılan ödemelerin büyüklüğüne bakılırsa, Stratfor'un gazetecilere ne kadar büyük değer verdiği ortaya çıkıyor. Türkiye'de hala MİT için çalışan gazeteciler konuşulurken, bu bilginin ortaya çıkmasıyla, yeni bir tartışma alevlenecek gibi: Stratfor'a çalışan Türk gazeteciler...

-Her ne kadar tarafsız ve objektif olduklarını iddia etseler de, Stratfor'un ABD ve İsrail istihbarat birimleri ile içli dışlı olduğu, kimi operasyonlarda aktif destek vererek iki taraf arasında bağlantı sağladığı görülüyor.

Friedman, Türkiye'de yakından tanınan bir isim. 2010 yılında SABAH ve ATV editörleri ile birlikte katıldığı yuvarlak masa toplantısına Türkiye'yi gelecek yüzyılın süper güçleri arasında gösteren Friedman, her Türkiye ziyaretinde tezinin daha da güçlendiğini gördüğünü belirtmiş, Türkiye'nin bugünkü durumunu 1920-40 arası ABD'nin haline benzeterek "Türkiye'nin gücü var ama bunu yönetecek kurumları yok" demişti.  Friedman, Gelecek 100 Yıl adlı kitabında, Türkiye'nin Ortadoğu ve Balkanları önümüzdeki yüzyıl içersinde hakimiyeti altına alacağını öngörmüştü.

www.iyibilgi.com  özel

Güncelleme: Haberimizin içersinde geçen Friedman'ın istifa ettiğine dair bilgi doğru değilmiş.



Bu haber 1,574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,558 µs