En Sıcak Konular

Afrika sıcaklarını atlatma rehberi

24 Haziran 2007 22:10 tsi
Afrika sıcaklarını atlatma rehberi Türkiye kavruluyor. Ülkemiz Afrika sıcaklarının etkisi altına girdi. Salı-Çarşamba günleri daha da artacağı tahmin edilen sıcaklarda neler yapmalı, nasıl yaşamalı? iyibilgi sizlere Afrika sıcaklarından korunma rehberini açıklıyor...

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal’a göre, insan vücudu, sıcak havaya 1-2 hafta içinde uyum sağlıyor. Bu uyum sayesinde terleme kolaylaşıyor ve terle atılan sodyum miktarı azalıyor. Vücudumuz uyum gösteriyor ama bazı noktalara dikkat etmek işimizi daha da kolaylaştırabilir. İşte Sağlık Bakanlığı açıklamaları ve uzman görüşlerinden derlediğimiz püf noktaları:

Mecbur kalmadıkça öğle vakti güneşe çıkmayın: Sıcağın etkisini en çok gösterdiği sabah 10:00 ila öğleden sonra 16:00 arasında sokağa çıkmamaya çalışın. Özellikle kalp, şeker, böbrek yetmezliği, tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar ve hamileler dikkatli olmalı. Mümkün olduğunca gölgede kalın.

Pamuklu kumaş ve şapka: Pamuklu kumaştan yapılmış, bol kesimli, açık renk giysiler yazın giymek için ideal. Mutlaka şapka takılmalı. Her türlü sentetik, naylonlu kumaştan ve iç çamaşırlarından kaçınılmalı. Hanımlar sentetik kumaşlı sutyenlerinin içine ince bir tabaka pamuk yerleştirebilir. Keten ve ipekli kumaşlar da yazın giyilebilir.

Bol bol su ve ayran için: Terlemenin arttığı sıcak havalarda vücudun kaybettiği sıvıyı almak için bol bol su için. Sudan sonra doktorların tavsiye ettiği içecek ise ayran.

Gazlı içeceklerden uzak durun: Gazlı içecekler ne sıcak, ne de soğuk havada tavsiye edilmiyor. İçlerindeki şeker ve katkı maddeleri vücudu daha da yoruyor. Bursa Hayat Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Özkul gazlı içeceklerin, serinlik verse bile vücudun su kaybını artırdığını ifade ediyor.

Hafif ve sulu yiyecekler: Karpuz peynir ekmek yazın en ideal yiyeceklerinden biri. Çorba, salata, çiğ meyve- sebze gibi su oranı yüksek yiyecekler yemek vücudu rahatlatıyor. Kışa oranla yazın yemek porsiyonları daha küçük olmalı. Özellikle mevsimin meyve- sebzesi bol bol tüketilmeli. Dışarıda yemek yendiğinde gıda zehirlenmelerini  önlemek için uzun süre sıcakta bekleyen ve bozulma riski olan döner, tavuk gibi yiyecekleri yemekten kaçınmalı.

Sık sık duş yapın: Yıkanmak da rahatlamaya yardımcı oluyor.

Odaları havalandırın: Kapalı yerlerin iyi havalandırılması çok önemli. Gece uyurken mümkün olduğu kadar pencereleri açık tutun. Kapalı araç içinde hiçbir canlı bırakmayın.

Deodoran seçimi: Terleme vücudun ısı dengesini düzenleyen, elzem bir fizyolojik olay. Yazları terlemeyi önleyen (anti-perspiran) deodoranlar kesinlikle kullanılmamalı. Bunun yerine sık sık duş alınmalı.



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,270 µs