En Sıcak Konular

G-20'nin gündemi Avrupa'daki kriz

26 Şubat 2012 20:22 tsi
G-20 ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, dönem başkanı Meksika'nın başkenti Mexico City'de bir araya geldi.

Ana gündem maddesini Avrupa'daki borç krizinin oluşturduğu toplantıya Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katıldı.
 
Hafta sonu yapılan G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin, krizin büyümesi ve yeni ülkelere sıçramasını önlemek için yeni bir fon üzerinde tartışmalar yaptıkları belirtiliyor. G-20'nin üzerinde çalıştığı ikinci küresel kurtarma paketinin boyutunun 2 trilyon doları bulabileceği ifade ediliyor.
 
G-20 ülkelerinin, Avrupa'nın krizin büyümesini önlemek için daha fazla çalışması gerektiği üzerinde hemfikir olduğunu belirten yetkililer, toplantıda krize karşı kullanılacak IMF fonlarının artırılması konusunda ise fikir ayrılıkları olduğunu söyledi.
 
OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, istikrar fonunun makul boyutunun 1,5 trilyon dolar civarında olabileceğini söyledi. Fonun 500 milyar dolarlık kısmının IMF tarafından sağlanması söz konusuyken, bu rakam Avrupa ülkelerinin taahhüt ettiği 500 milyar dolarlık fonun 3 katı.
 
Gurria, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Tüm güvenlik duvarlarının en büyüğünü inşa etmeliyiz. Duvar ne kadar kalın olursa, onu kullanma ihtimalimiz o kadar az olur" diye konuştu.
 
IMF fonlarının artırılması konusunda ise, Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerden talepte bulunulacağı bildiriliyor. Ancak birçok ülkenin, öncelikle Avrupa'nın hamle yapması gerektiğini vurguladığı kaydediliyor.
 
Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin ise, IMF kaynaklarının artılması konusunun detaylarını tartışmadan önce Avrupa'nın daha fazla çaba harcadığını görmek istediklerini açıkladı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupa ülkelerinin finansal bir çöküşe izin vermeyecekleri konusunda ilerleme gösterdiklerini belirtti ancak güvenlik duvarı konusunda yapılacak şeylerin olduğunu ve bazı liderlerin bu konuda beklenenden daha yavaş davrandığını söyledi.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, daha önce yaptığı bir konuşmada, masa başında politika üretmenin ve karar almanın çok kolay olduğunu, ancak önemli olanın alınan kararların uygulanması olduğunu vurgulamıştı.
 
Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ise, Avro bölgesi liderlerinin önümüzdeki ay bir araya gelerek, finansal istikrar fonunun artırılıp artırılmayacağı konusunu tartışacaklarını hatırlattı. Ancak Weidmann, tek başına paranın yeterli olmayacağını söyledi.
 
Weidmann, "Bu bize daha fazla zaman kazandırabilir ancak zamanı, krize neden olan şeyleri çözmek için kullanmalıyız" dedi.
 
Avrupa'daki borç krizi için yeni uluslararası mali kaynak oluşturulması için G-20'nin Nisan ayında yapılacak bir sonraki toplantısında karar alınması bekleniyor.

aa


Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs