En Sıcak Konular

Çin oyunu

26 Şubat 2012 15:58 tsi
Ucuz işgücü nedeniyle dünyadaki birçok firma tarafından yatırım için tercih edilen Çin'de işçilik maliyetlerinin artması, ithalatçı konumunda bulunan Türk oyuncakçısını olumsuz etkiledi

Dünyadaki birçok oyuncak firmasının ucuz işgücü nedeniyle yatırım yapmayı tercih ettiği Çin'de işçilik maliyetlerinin artması, ürünlerinin çoğunu bu ülke üzerinden ithal eden Türk oyuncak sektörünün 2012 yılına karamsar bakmasına neden oluyor.

Çin hükümetinin küresel krizin ardından köylerine geri dönen işçilerin kredi almasını kolaylaştırması oyuncak fabrikalarında çalışan işçi sayısını azalttı.

2011 yılında iç ticaret hacminin yaklaşık 800 milyon liraya ulaştığı sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, 2010 yılına kadar sürekli büyüyen oyuncak sektörü açısından, geçen yılın çok olumlu geçmediğini söyledi.

2010-2011 yılları karşılaştırıldığında sektörün büyümesi açısından herhangi bir fark gözükmediğini kaydeden Alioğlu, ''Normalde 2011'nin büyüme yılı olması gerekiyordu. Fakat bu olmadı. Anti-damping vergisinin yükselmesi, dolar kurunun artışı ve Çin'deki işçilik maliyetlerinin hızlı yükselişi buna sebep oldu'' dedi.

"ÇİNLİ İŞÇİNİN KÖYÜNDE KALMASI MALİYETLERİ ARTIRDI"
Oyuncak işinde parçaların birleştirilmesi için insana ihtiyaç duyulduğunu anlatan Alioğlu, Türkiye'deki oyuncakların yaklaşık yüzde 85'inin ithal olduğunu ve bu oyuncakların büyük çoğunluğunun Çin'de üretildiğini söyledi.

Çin'de eskiden işçi bulmanın bugüne oranla daha kolay olduğunu dile getiren Alioğlu, şunları söyledi:

''Çünkü Çin'de devlet köylüye kredi vermiyordu. Son birkaç yıldır ise Çin hükümeti köylüsüne 'Ben sana kredi veriyorum. Sen de köyünde kal' diyor. Eskiden Çin'in kuzeyinden güneyine çalışmak için işçi gelirdi. Şimdi ise gelmemeye başladı. Dolayısıyla fabrikalarda çalışacak işçi bulmak zorlaştı. Firmalar birbirlerinden işçi çalmaya başladı. İşçi sayısındaki azalma işçi maliyetlerini artırdı. Bugün Avrupalı, Amerikalı birçok firma ürünlerini Çin'de üretiyor. Dolayısıyla bu durum oyuncakların yüzde 85'ini ithal eden Türk oyuncak sektörünü olumsuz etkiliyor.''

"KRİZ İHRACATIMIZI ETKİLEMEZ"
Sektörün 2012 yılından beklentileri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Alioğlu, beklentilerin negatif yönde olduğunu belirterek, bunun nedenini Çin'deki işçilik maliyetlerinin artmasının yanı sıra geçtiğimiz aylarda döviz kurunda yaşanan yükseliş ve Hükümet'in tüketimi azaltmaya yönelik politikalarına bağladı.

İhracata ilişkin görüşlerini de paylaşan Alioğlu, bugün itibarıyla toplam ihracatın 40 milyon dolar seviyesinde, başlıca ihracat yapılan ülkelerin ise Asya, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olduğunu kaydetti.

Euro Bölgesi'ndeki krizin ihracatı olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Alioğlu, ''Bizim ürettiğimiz oyuncaklar ucuz olduğu için herhangi bir sorun yaşanmayacaktır'' dedi.

"STANDART DIŞI ÜRETİM KALMADI"
Zaman zaman standartlara uygun olmayan şekilde üretilerek, yasal olmayan yollardan Türkiye'ye giren oyuncaklara ilişkin basında yer aldığını da hatırlatan Alioğlu, bugün gelinen noktada Türkiye'de standart dışı üretim kalmadığının söylenebileceğini belirtti.

Buna karşın, güneydoğu sınırlarından Türkiye'ye zaman zaman kaçak oyuncak girdiğini ifade eden Alioğlu, ''Her türlü lisanslı ve lisanssız oyuncaklar... Bu da sektörde haksız rekabete neden oluyor. Ayrıca bu oyuncakların standartlara uygun olup olmadığı maalesef ki bilinmiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Yasal yollardan yurda giren ithal oyuncakların yaklaşık yüzde 95'inin standartlara uygun olduğunu kaydeden Alioğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından her ay düzenli bir şekilde piyasa denetiminin yapıldığını, ithalat aşamasında da Ekonomi Bakanlığının ilgili birimleri tarafından da ürünlerin denetlendiğini söyledi.

"CE İŞARETSİZ OYUNCAK ALINMASIN"
Çocuklara oyuncak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara uyarılarda da bulunan Alioğlu, ürünün üzerinde mutlaka CE işareti ile firma ismi ve adresinin aranması gerektiğini ifade ederek, bu koşulları karşılamayan oyuncakların alınmaması tavsiyesinde bulundu.

Sektörde Çin malları ile yerli ürünler arasında rekabet yaşandığının hatırlatılarak, Çin mallarının sektöre etkisinin nasıl kırılacağına ilişkin görüşleri de sorulan Alioğlu, Türkiye'de üretilen oyuncakların genellikle mekanik aksamlı oyuncaklar olduğunu ve bu oyuncakların Çin'den ithal edilmediğini kaydetti.

Çin'den ithal edilen oyuncakların birçoğunun Türkiye'de üretimi yapılamayan oyuncaklar olduğunu belirten Alioğlu, ''Bu oyuncakları ülkemizde üretebilmemiz için önce bunu destekleyecek bir ciddi yan sanayi kurulması gerekiyor. İşçiliğinin ve enerjisinin ucuz olması gerekiyor. Devlet bunları sağlayabilirse tabii ki biz de birçok oyuncağı ülkemizde üretebiliriz'' diye konuştu.

aa



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,454 µs