En Sıcak Konular

Baraj faciasında vahim iddialar

26 Şubat 2012 10:12 tsi
Baraj faciasında vahim iddialar Adana'nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli'nin kapağının patlamasının ardından 10 işçinin kaybolmasıyla ilgili, aileler ve baraj bölgesinde çalışan bazı uzmanlar vahim iddialar ortaya attı.

Baraj gövdesi test edilmeden suyun tutulduğunu iddia eden bir uzman, bunun da tünelin kapağının patlamasına sebep olduğunu ileri sürdü. Olayla ilgili ihmali olduğu iddia edilen Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali Şantiye Şefi Öncü Bolat ile Proje Müdürü Erdal Nakas çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Arama çalışmalarına, dün sabah Göksu Nehri'nde yeniden başlandı. Nehrin yaklaşık 5 kilometre ilerisinde, kayıp olduğu bildirilen 10 kişiden Eyüp Altıntaş'ın (28) cesedi bulundu. Aramalar devam ederken, barajın bulunduğu noktaya 7 kilometre uzakta, kayıp işçilerden 29 yaşındaki Cumali Değirmenci'nin cesedine de ulaşıldı. Cenazeyi, konulduğu ambulansta Değirmenci'nin ailesi de teşhis ederken, ailesinden bazı kişilerin fenalaştığı görüldü. Evli ve 1 çocuk babası olduğu belirtilen işçinin cenazesi daha sonra ambulansla Kozan Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kayıp işçilerden servis şoförü olan ve aracıyla sele kapılan Mehmet Yılmaz ve diğer işçiler Ertan Yiğen, Latif Değirmenci, Selahattin Aral, Erdal Demirelli, Veli Damaksız, Hasan Polat ve Necmettin Karayiğit'e ulaşılamadı.

İŞÇİ AİLELERİNDEN İHMAL TEPKİSİ

Hayatını kaybeden işçilerden 1 çocuk babası Cumali Değirmenci ve Eyüp Altıntaş'ın cenazeleri Adana Adlî Tıp Morgu'na gönderildi. Eyüp Altıntaş'ın amcası Hasan Altıntaş patlamayla ilgili şöyle konuştu: "Ölen yeğenimle sürekli görüşüyordum. Kendisi, 'Baraj aşırı derecede su kaçırıyor ve düzensizlik var. Korkarak çalışıyoruz.' diyordu. Bunu defalarca söyledi. Yetkililer demek ki kapaktan su kaçırılması olayını biliyorlardı. Bu işte bir ihmal var."

İşçilerin yakınlarından İlyas Akagündüz ise, "Benim de iki kardeşim şirkette işçi olarak çalışıyor. Dün kardeşlerimden duyduğuma göre 100 metre yukarıdan su kaçaklarını engellemek için torbalar atılmış. Yaklaşık 150 torba çakıl atmışlar. İşçilerin yemek yediği sırada bir patlama olmuş ve verilen alarm üzerine oradan kaçmışlar. Benim hafriyatçı kardeşim tam işini bitirmiş, diğer kamyon girdiği sırada baraj kapağı patlamış ve o kamyoncu arkadaş sel sularına kapılarak kaybolmuş. Ancak birkaç gün önce barajın kapağının su kaçırdığını söylüyorlardı ve tamir için uğraşıldığını duymuştum." şeklinde konuştu. Baraj inşaatını gerçekleştiren şirketin çaycısı Nadir Andır da, "Patlamadan önce yaklaşık 60-70 arkadaşımız barajın kapağının önünde temizlik çalışması yapıyordu. Saat 13.30 sularında büyük bir patlama sesi duydum ve çay ocağından dışarı çıktığımda barajın kapağının patladığını ve arkadaşlarımın birçoğunun iş makineleri ile birlikte sel sularına kapıldığını gördüm." dedi.

Baraj gövdesi test edilmeden suyun tutulduğunu iddia eden olay yerindeki bir uzman ise bu durumun derivasyon tünelinin kapağının patlamasına sebep olduğunu ileri sürdü. 9 Şubat'ta su tutulmaya başlanan barajda 15 günde 80 milyon metreküp su biriktiğini belirten uzman, "Normal şartlar altında bu tür barajlarda ilk su tutulmaya başlandığı an belli bir metreküpe kadar test yapılması gerekir. Çünkü barajın ana gövdesinde bu sırada meydana gelebilecek hasarlar tespit edilir. Daha sonra ise eğer bir korkutucu durum yoksa iki aylık bir sürede baraj kapasitesi doldurulabilir." dedi. Aynı uzman, "80 milyon metreküp su aslında iki ayda biriktirilmesi gereken bir suydu ama bu 15 günde tutulunca bu patlama meydana geldi. Test edilmeden yapılan bu işlem barajın kapağını patlatmış olabilir." diye konuştu. Bu arada Enerjisa, Kozan'da baraj kapağının patlaması sebebiyle çevrede oluşabilecek her türlü zararı önlemek üzere tüm tedbirin alındığını ve konunun yakından takip edildiğini bildirdi.

Bakan Eroğlu: DSİ, bu inşaatları denetlemeli

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bütün su yapılarının Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi. Kozan'daki Gökdere Köprü Barajı inşaatının özel sektör tarafından yapıldığını ifade eden Eroğlu, bu inşaatların da DSİ tarafından denetlenmesi için hazırladıkları düzenlemeyi Danıştay'ın iptal ettiğini söyledi. Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: "Biz bu konuda dedik ki; bu inşaatların DSİ tarafından denetlemesi lazım. Çünkü geçtiğimiz yıllarda K.Maraş'ta yanlış bir vananın kullanılmasıyla 2 işçi hayatını kaybetti. O da özel sektördü. Biz bunların mutlaka denetlenmesi şart dedik ama hangi gerekçe ile bilmiyorum bu düzenlemeyi Danıştay iptal etti."

zaman

Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,467 µs