En Sıcak Konular

'Kimse bizi utandıramaz'

24 Haziran 2007 20:42 tsi
'Kimse bizi utandıramaz' Amerika'nın sovyet dönemi kurbanları adına anıt dikmesi Putin'in "kimse stalin nedeniyle kimse bizi utandıramaz" dedi.

Doğu Avrupa'ya füze kalkanıyla Rusların sinirlerini zıplatan Bush yönetimine karşı Soğuk Savaş zırphını kuşanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu kez SSCB'yi miletler hapishanesine dönüştüren Sovyet diktatörü Joseph Stalin üzerinden meydan okudu.

ABD Başkanı George W. Bush son kancasını geçen hafta Washington'da komünist dönemin kurbanlarına adanmış bir anıtın açılışını yapıp komünist yönetimleri terörist örgütlerle eş tutarak atmışken Putin de, 'kimse Stalin zamanında yaşananlardan ötürü Rusya'nın kendisini suçlu hissetmesine çalışmasın' restini çekip, başka ülkelerin günah galerilerini hatırlattı.

Siyasal nedenlerle toplu sürgün ve katliamların yaşandığı 1937'deki 'Büyük Temizlik'in 70'inci yıldönümüne girildiğini hatırlatan Putin, pek çok Rus'un bunu 'devlet destekli terör' olarak nitelendirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Evet, Rus tarihinde korkunç sayfalarımız var. 1937'den beri yaşanan olayları hatırlayalım ve unutmayalım. Fakat diğer ülkelerde bu dönem daha da korkunçtu.

Rusya, Komünist dönemin suçlarını unutmamalıdır ama hiçkimse de bunlar nedeniyle Rusya'nın suçlu hissetmesini isteme hakkına sahip değildir. Hiçkimseye bize suçluluk hissi dayatmasına izin verilmemeli. Onlar kendilerini düşünsün ama biz de kendi tarihimizin korkunç sayfalarını unutmamalıyız ve unutmayacağız."

1937-1944 arasında milyonlarca insan başta gulaglar (zorunlu çalışma kampları) olmak üzere Sibirya ve Orta Asya'da sürülmüş, yüzbinlercesi sürgün yolculuğunda telef olmuş ve yüzbinlerce insan KGB'nin selefi NKVD'nin yargısız infazlarına kurban gitmiş yada hapsedilmişti.

ABD'NİN SUÇ DİZİSİ

Putin, öğretmenlere TV'den de yayınlanan konuşmasında ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'ya karşı atom bombası atması, Vietnam'ı yoğnu bir şekilde bombalayıp ağaçlar dahil bütün canlıları yok eden 'Agent Orange' kullanmasının Stalin'in suçlarından çok daha feci olduğunu belirtti.

Çeçenya'da 200 bini aşkın insanın katlinden birinci dereceden sorumlu olan Putin, "Biz sivil halka karşı nükleer silah kullanmadık. Binlerce kilometrelik alanlara kimyasallar saçmadık, küçük bir ülkeye bütün Büyük Vatansever Savaşı (II. Dünya Savaşı) boyunca atılanın yedi katı fazla bomba bırakmadık. Bu ve başka, örneğin Nazizm gibi, kara sayfalarımız yok" ifadelerini kullandı.

Yabancı sivil örgütlerin yardımlarıyla Ruslara ders kitabı yazan yazarları 'Ruslara tarihin nasıl olması gerektiğini dayatmakla' eleştiren Putin, "Başkalarının ödediği parayla ders kitabı yazarları polka (Leh dansı) oynuyor" dedi. Putin'in bu son çıkışı Bush'a Kennebunkport'taki aile malikanesinde konuk olup kozlarını tokuşturacağı 1-2 Temmuz buluşması öncesine denk geliyor.
dünya bülteni



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs