En Sıcak Konular

Uzmanlardan önemli PKK uyarısı

26 Şubat 2012 09:26 tsi
Uzmanlardan önemli PKK uyarısı Uzmanlardan terörle mücadelede zaafiyet uyarısı geldi.

 "Suriye’ye de yerleşen PKK, bahar saldırısına hazırlanıyor."

 Buna karşılık terörle mücadelede, Uludere faciası, MİT krizi ve ani atamalarla zaaf oluştu. Aman dikkat!

Güvenlik güçlerinin başarıyla yürüttüğü terörlemücadele süreci, Uludere faciası ve ‘ifade krizi’yle büyük zarar gördü. Terör örgütünün ’final yılı’ ilan ettiği 2012 için güvenlik güçlerinin istihbarat birimleriyle koordineli bir şekilde hazırlıklarını sürdürmesi gerekirken, kamuoyunda terörlemücadelenin ihmal edildiği yönünde bir havanın oluştuğuna işaret edildi. Terörlemücadelede etkin görev alan bazı personelin görevlerinden alınmasının da güvenlik güçlerinde ‘Acaba bir yanlış yapar mıyım’ endişesine yol açtığı ifade edildi. Buna karşılık uzmanlar son dönemde ağır kayıplar veren terör örgütünün baharla yeniden harekete geçeceğine dikkat çekti. Uluslararası baskılarla köşeye sıkışan Esed’in göz yummasıyla yeni merkez olarak Suriye’yi belirleyen PKK’nın buradan Türkiye’ye saldırılar düzenleyeceği bilgisi askeri istihbarat raporlarına da girmişti. Türkiye’de tartışmalar nedeniyle terörle mücadele geri planda kalırken, PKK’nın Esed’le anlaşarak Suriye’dekimuhaliflerini bir bir yok edip hazırlıklarını sürdürdüğü kaydediliyor. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Savaş gümbür gümbür geliyor” açıklaması da yaklaşan tehlikeyi gözler önüne seriyor. Uzmanlar güvenlik birimleriyle istihbarat birimleri arasındaki koordinasyonun sağlanarak terörlemücadeleye yeniden ağırlık verilmesini istedi. İşte uzmanlardan çarpıcı değerlendirmeler:
 
Psikolojik boşluk oluştu
 
Uluslararası Stratejik AraştırmalarMerkezi (USAK) Terör Uzmanı Mehmet Yeğin:
Suriye ile Türkiye'nin arası zaten bozuk. Şimdi bir de PKK MİT ifade krizinden yararlanıp Suriye'ye konuşlandı. Terör örgütünün yapacağı saldırılar Suriye ile Türkiye'nin değil Suriyeli muhaliflerle Türkiye'nin arasını bozar. PKK yapabildiği bütün alanlarda eylem yapmaya çalışıyor. MİT'teki ifade krizi fiziki olmasa da alanda çalışanlar için moral ve motivasyon olarak bir boşluğa yol açtı. Burada yapılması gereken sahada çalışan morali bozulmuş insanların moral ve motivasyonunu tekrar düzeltmek. Bu insanların arkasında durulması gerekir. PKK bu aşamadan sonra kör operasyonlara başlayacaktır. Sadece saldırı yapabilmek amacıyla Türkiye'nin üzerine gelecek. Bilinçli şekilde değil nerede mümkün olursa oradan saldırı yapacak. Bunun da terör örgütüne faydası olacağını düşünmüyorum.
 
Çok kayıp veren PKK intikam peşinde
 
Terör Uzmanı Emekli Albay Mithat Işık:
Terörle mücadelede esas olan istihbarattır. Terör örgütü militanları eyleme geçmeden önlenmesi için önemli olan istihbaratını almak ve buna göre de güvenlik birimlerinin tedbir almasıdır. Son günlerde MİT'in basın yayın organlarında, kamuda Meclis'te tartışılması hem MİT hem elemanları üzerinde psikolojik etki yaratmış olabilir. Özellikle haber elemanlarının açığa çıktığını basında görüyoruz. Bunlar da istihbarat almamız yönünde birtakım sıkıntılar oluşturabilir. Terör örgütü kırsal kesimde büyük kayıplar verdi. Yandaşlarının ve militanların morallerini yüksek tutmak için baharın başlamasıyla harekete geçecek. Mayın döşeme, güvenlik birimlerine saldırmaları, özellikle Güneydoğu bölgesinde çalışan öğretmenleri veya kaymakamları kaçırarak pazarlık masasına oturmak isteyebilir. Örgütün metropollerde yapılması planlanan provokatif eylemlere karşı da önlem almalıyız. Burada istihbarat birimlerinin önemi ön plana çıkıyor.
 
Nokta istihbaratı yapılmalı
 
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Terör Uzmanı Atilla Sandıklı: Terör örgütü Türkiye'nin komşularıyla olan sorunlarını veya o ülkelerdeki otorite boşluğundan yararlanarak saldırılar yapmayı planlıyor. Böyle bir istihbarat olmasa bile bu değerlendirme yapılabilir. Bundan önce de görüldüğü gibi PKK bahar aylarıyla birlikte saldırılarını artırarak gündeme oturmak istiyor. İstihbaratın daha detaylı olması gerekiyor. Bahar saldırılarını engellemek için nokta istihbaratı yapılmalı. MİT kriziyle KCK operasyonları biraz sekteye uğradı. KCK operasyonları eylem yapacak kişilerin sokağa dökülmesini engelledi. Bahar aylarındaki saldırıları engellemek için dış desteği kesmek lazım. Terör örgütünün üst düzey yöneticileri kış aylarında dağda durmazlar. Onları istihbaratlarla belirleyip etkisiz hale getirmek gerekir. Bir nedenle KCK operasyonları durursa geçen sene yaşadığımız gibi masum vatandaşlarımızın hayatıyla öderiz.
 
Terörle mücadelede belirsizlik oluştu
 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Terör Uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner: Tartışmalar odağın terörle mücadeleden kaymasına neden oldu. Sorunları çözmekten çok yeni sorunlar üretmiş olduk. Ayrıca motivasyona da olumsuz anlamda ciddi etkileri oldu. Bir diğer sorun 'terörle mücadelede temel stratejimiz nedir, ne yapmak istiyoruz' konusunda belirsizlik oluştu. Sanki KCK operasyonlarını ya da Oslo görüşmelerini başkaları yapıyor gibi bir tablo ortaya çıktı. Sanki derdimiz terörle mücadele değil de başka bir şeymiş gibi bir ortam oluştu. Burada çok ciddi bir motivasyon eksikliği gözlemleniyor. Dağınıklık var. O nedenle özellikle hükümetin de terörle mücadele temel ilkeleri, araçları ve hedefleri konusunda kendi pozisyonunu netleştirmesi lazım. Çünkü manipülasyona açık, dağınık bir devlet yapısıyla karşı karşıyayız. Tutarlı olup entegre mücadele sistemi geliştirmeliyiz.

Yeni dönem çatışmalı geçecek
 
Taraf Gazetesi Yazarı Terör Uzmanı Emre Uslu: Bundan sonra olacak her terör olayından sonra, her ölümden sonra 'acaba MİT'çiler biliyor da yine önlemiyor mu?' anlayışını derinleştireceğini düşünüyorum. Bu anlayışın terörle mücadeleye derinden darbe vuracağını tahmin ediyorum. Son yaşadığımız süreç bilinçli bir operasyondu. Bunun amacı da PKK ile müzakereleri yeniden başlatmak. Bu çerçevede MİT, PKK'yı yeniden çatışmaları başlatmamak için ikna etmeye çalışacaktır. Bunun karşılığında da KCK sanıklarını serbest bıraktıracak düzenleme için kulis çalışması yapıyor. Bu çabaların başarılı olup olmadığını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Eğer Meclis'e CMK 250, 251 ve 252'ye ilişkin düzenlemeler gelirse demek ki MİT bu süreçte planladığı gibi ilerliyor diyebiliriz. Gelmezse MİT bu süreçte geriye düştü. Bu da önümüzdeki dönemin çatışmalı geçeceği olasılığını doğurur. Ben PKK'nın da aldığı darbeler nedeniyle önümüzdeki süreçte MİT ile pazarlık yapma olasılığını yüksek görüyorum. Yeni bir MİT-PKK pazarlığı PKK'ya zaman kazandıracağından, MİT'e de çatışmaları durdurması nedeniyle itibar kazandıracağından olabilirliği yüksek bir olasılık olarak görüyorum.

Kurumlar arasında ahenk kurulmalı
 
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Terör Uzmanı Doç. Dr. Celalettin Yavuz: Terörle mücadeleyi İran'dan, Irak'tan ve Suriye'den ayırmak mümkün değil. Bir de bunun üzerine MİT krizi var. Bu olay savcıya gidilmeden çözülebilirdi. En azından Devlet Denetleme Kurulu'na gidilebilirdi savcıya intikal etmeden, kriz oluşmadan olay çözülürdü. Demek ki devletin güvenlikle ilgili kurumları arasında bir çatışma var. Bu olayla MİT'in birimleri ve kişileri deşifre edildi. Bir an, önce bahar saldırıları başlamadan önce, güvenlikle ilgili birimler arasında koordinasyon sağlanması lazım. Terörle mücadele uzun soluklu bir iştir. Bu konuyla ilgilenen kurumlar ahenk içinde çalışmalı. Bu ahenk sağlanmazsa kesinlikle başarı beklenemez.

‘Acaba yanlış yaparmıyım’ endişesi
 
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Terör Uzmanı Nihat Ali Özcan: Yaşanan tartışmalar terörle mücadeleyi olumsuz yönde etkiledi. Herkesi 'acaba bir yanlış yapar mıyım' endişesi sardı. Yapılacak iş her ne kadar yasal olsa da 'acaba başım belaya girer mi' sorusu akıllarda. Bölgedeki ve örgütteki gelişmelere bakınca PKK mart başından itibaren eylemlerini başlatacak. Çünkü KCK operasyonlarındaki kayıpları ve bunun ortaya çıkardığı psikolojik baskıyı ortadan kaldırmak için varlık savaşı verecek. Hâlâ buradayım, aktifim ve iş yapabiliyorum mesajı verecek. Doğal olarak yapılması gereken Amerika ve Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle daha çok diplomasi faaliyetleri yürütmek, sınırların iyi korunması ve PKK'nın içeride serbestçe faaliyet gösteremeyeceği bir ortamın yaratılması. Daha fazla istihbarat daha fazla hareket gerekli. Aksi halde inisiyatifi PKK'ya kaptırmış oluruz.
 
bugün

Bu haber 1,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs