En Sıcak Konular

''Türkiye bir yanlıştan dönüyor''

25 Şubat 2012 21:27 tsi
Kalkınma Bakanı Yılmaz: Geçmişte sırf imam hatibin orta bölümleri kapatılsın diye bütün meslek liselerimiz kurban edildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle ilgili olarak, ''Geçmişte sırf imam hatibin orta bölümleri kapatılsın diye bütün meslek liselerimiz kurban edildi. Bugün bu yanlıştan dönüyor Türkiye aslında. Çağdaş dünyada, modern dünyada neyse eğitim sistemleri, biz de aynısını uyguluyoruz'' dedi.

Yılmaz, Malatya Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen, ''Malatya Kent Konseyi Gençlik Meclisi Yerel Gençlik Politikaları Doğu Anadolu İstişare Toplantısına'' katıldı.

Toplantı çıkışında basın mensuplarının, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi ve bu teklifle kız çocuklarının okuldan uzaklaştırılacağı yönündeki iddialara ilişkin sorularını yanıtlayan Yılmaz, kız çocuklarının okullaşmasının en fazla kendi hükümetleri döneminde sağlandığını söyledi.

Kız çocuklarının özellikle ilköğretimde okullaşma oranının neredeyse yüzde 100 olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, bunu desteklemek için de ''Haydi Kızlar Okula Projesi'' ve kız çocuklarını okula gönderen ihtiyaç sahibi ailelere yönelik şartlı nakit transferleri gibi çok çeşitli programlar yaptıklarını hatırlattı.

Yılmaz, ''Bizim hükümetimizin politikası çok net. Biz kız çocuklarımızın da en az erkek çocukları kadar eğitim görmesini, donanım kazanmasını istiyoruz. Burada hiç kimsenin hiçbir şekilde tereddütü olmamalı'' diye konuştu.

Bunu iddia edenlerin neyi zemin aldıklarını bilmediğini vurgulayan, TBMM'de konuyla ilgili bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bu çalışma eğitimde bir reform çalışması. Geçmişte 28 Şubat döneminde, o dönemin de ideolojik yaklaşımları sonucunda meslek liselerimizin özellikle çok zarar gördüğü birtakım değişimler olmuştu. Şimdi biz aslında eğitim sürecini kısaltmıyoruz. Aksine daha da uzatıyoruz. Okul öncesini de sayarsanız aslında neredeyse 13 yıl gibi bir süre söz konusu. Burada eğitim süresini kısaltma gibi bir şey söz konusu değil ama bir taraftan da eğitimin daha kademeli hale gelmesini sağlıyoruz. Böylece gençlerimiz, çocuklarımız çeşitli beceriler edinirken aynı zamanda esnek bir model içinde, zaman içinde farklı tercihler yapabiliyorlar. Bunun özü budur, yoksa kızlarımızın okullaşmaması diye bir şey söz konusu olamaz.''

Bakan Yılmaz, bir gazetecinin ''İmam hatip liselerinin orta bölümlerine yönelik bir çalışma mı?'' sorusunu, ''Tam aksine. Geçmişte sırf imam hatibin orta bölümleri kapatılsın diye bütün meslek liselerimiz kurban edildi. Bugün bu yanlıştan dönüyor Türkiye aslında. Çağdaş dünyada, modern dünyada neyse eğitim sistemleri, biz de aynısını uyguluyoruz. Farklı bir uygulamamız söz konusu değil'' diye yanıtladı.

Bakan Yılmaz, ''Yerel Gençlik Politikaları Doğu İstişare Toplantısı''nda yaptığı konuşmada da gençleri gayretlerinden dolayı tebrik etti.

Anadolu'da, Türkiye'de muazzam bir enerji olduğunu dile getiren Yılmaz, devlet olarak iyi kanallar açıldığı zaman çok şeylerin başarıldığını söyledi.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Türkiye'de 15-29 yaş arasındakilerin toplam nüfusa oranının yüzde 26.5 olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu enerjinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlerin istihdamlarına yönelik teşvik uygulamaları yapıldığını anımsatan Yılmaz, son yıllarda gençlere ilişkin önemli hizmetler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Gençler arasında farklı fikirler olabileceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''Herkes neye inanıyorsa, neye değer veriyorsa onu düşünebilir. Farklı yaşam biçimleri, farklı inançlar, farklı siyasi temsiller olabilir. Hepsine saygılıyız. Fakat şunu da bekliyoruz; gençlerimiz hakaret etmekten, kavgadan, şiddetten uzak durmalı, temel haklara saygı göstermeli, bir başkasının farklı görüşüne tahammül edebilmeli. Bunları yapamadığınız zaman geleceğe ne ekonomik olarak, ne sosyal olarak istediğimiz yere gidemeyiz. Bu da bizi anayasa tartışmalarına getiriyor. Herkesten çok gençlerin bu anayasa tartışmasına katkıda bulunması lazım. Geçmişte bir vesayetçi demokrasimiz vardı, şimdi normal bir demokrasi haline geldik. Ama bu da yetmez. Türkiye'nin birinci sınıf bir ülke, ileri demokrasisi olması için mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasa geçmişin değil geleceğin anayasası olmalı. Bu anayasanın odağında birtakım endişeler, korkular değil, umutlar olmalı, gelecek vizyonlu, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri en geniş anlamda teminat altına alan bir anayasa olmalı. Gençlerin de bu heyecanı duyması ve bu sürece katkıda bulunması son derece önemli. Çünkü bu anayasa her kesimden çok gençlerin, çocuklarımızın, geleceğimizin anayasası.''

aa



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,468 µs