En Sıcak Konular

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kader günü

25 Şubat 2012 08:23 tsi
Kemal Kılıçdaroğlu'nun kader günü CHP’de çifte kurultay mücadelesi doruğa çıktı.

Yarınki kurultaya 800’den az delege katılırsa Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı tartışmalı hale gelecek. CHP'nin ilk günkü kurultayında ‘salt çoğunluk’ mücadelesi yaşanacak. Genel Merkez, en az 850 delege desteği bekliyor. 800'ün altında katılım Kılıçdaroğlu'nu tartışmaya açacak. Düşük destek ise istifalara gebe. Kılıçdaroğlu'nun elinde iki koz var: Yerel seçimler ve seçimli olağan kurultayda yenilenecek Parti Meclisi
 
Çifte kurultay sürecindeki CHP’de, Genel Merkez yarın tüzük sınavı verecek. Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleşecek ilk gün kurultayında Genel Merkez ve muhalifler, tüzükte kurultayın toplanabilmesi için öngörülen ‘salt çoğunluk’ şartı için mücadele edecek. Genel Merkez, en az 850 delege desteği beklentisi içinde. İlk gün kurultayına katılımda, salt çoğunluk şartı sağlansa da 800’ün altında delege desteği Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açacak. Salt çoğunluk şartının (kayıtlı delegenin yarıdan bir fazlası) "hemen üzerinde" düşük katılım durumunda, Kılıçdaroğlu’nun istifa mekanizmasını işletebileceği belirtiliyor. Muhalefetin ilk planı, salt çoğunluk şartının sağlanamaması ile kurultayın gerçekleşmemesi.

HAZIRUN NÖBETİ

Delegelerin imzası için salon girişlerine 10 masa kurulacağı, muhalefetin de buradan imzaları kontrol edeceği belirtiliyor. Delege imza verirken ve kontrol sırasında Genel Merkez ve muhalif yanlılarının bir arada olması nedeniyle sıkıntı yaşanabileceğine işaret edilirken, iki tarafın yöneticileri de delegelere “sakin olunması” yönünde telkinde bulunuyor. Hazırun cetveline itiraz olması durumunda muhalifler, Divan Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verecek. İtiraz kayda geçildikten sonra kurultay sonrası yargıya başvurulacak.

KURULTAY MESAİSİ

Kılıçdaroğlu’nun delegeyi etkilemeye yönelik elindeki iki önemli koz, “yerel seçimler ve seçimli olağan kurultayda yenilenecek Parti Meclisi (PM)” olacak. Delegenin “yerel seçimlerde adaylık” beklentisi, milletvekili grubunun önce PM ardından, bu PM içinde çıkacak yeni Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) genel başkan yardımcılığı beklentisi öne çıkıyor. Genel Merkez de, delegenin bu beklentisini besleyen temaslar kuruyor. Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de çalışmalarını sürdürürken, Baykal, Meclis’i, Sav ise, çalışma bürosunu tercih etti. BAYKAL DÜĞÜNE KATILACAK İki kurultayada gitmeyeceği mesajı veren Baykal, bugün PM eski üyesi Savcı Sayan’ın Ankara Rixoss Oteli’ndeki düğününde nikah şahitliği yapacak.

‘BAYKAL DELEGEM’
 
Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te ‘Sayın Baykal’a bir çağrınız olacak mı?’ sorusuna “Sayın Baykal zaten üyemiz. Aynı zamanda delegem. Dolayısıyla Sayın Baykal’ın geleceğini tahmin ediyorum” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, “Aramayı düşünüyor musunuz?’”sorusu üzerine ise, “Niçin aramayayım?” dedi.

YÜRÜRLÜKTE GERi ADIM
 
Muhalifler, delegeyi ikna için özellikle taslak tüzükteki “yürürlük” maddesine işaret ediyordu. Genel Merkez, demokratik tüzük değişiklikleri için yürürlük maddesini “34. Olağan Kurultay” olarak düzenlemişti. Genel Merkez’in ’yürürlük planı’, Mart-temmuz aylarında tamamlanacak il ve ilçe kongrelerini etkileyecekti. Çünkü il ve ilçe kongreleri, mevcut tüzükle, blok liste ile gerçekleşecek, örgüt Genel Merkez’in istediği gibi yapılandırılacaktı. Genel Merkez’in ‘planı’ dün gazetemizde yer almıştı. “Demokrasi” tartışması başlatması nedeniyle Kılıçdaroğlu, bu maddenin yeniden ele alınması için tüzük komisyonuna yeniden toplanma talimatı verdi. Komisyon, yürürlük maddesini “1 Mart” olarak belirledi.
 
bugün


Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs