En Sıcak Konular

'Suriye Milli Konseyi'ni herkes tanımalı'

24 Şubat 2012 19:05 tsi
'Suriye Milli Konseyi'ni herkes tanımalı'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda en öncelikli konunun ülkedeki kanın bir an önce sona ermesi olduğunu belirterek, "Suriyeli kardeşlerimiz bilmeli ki yalnız değiller ve hiçbir zaman unutularak kaderlerine terk edilmediler." diye konu

Tunus'ta bugün yapılan "Suriye Dostları Grubu" zirvesinde yaptığı konuşmada Davutoğlu, 4 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye halkına desteği içeren kararnamenin, demir paletler altında ezilen halkın yardım çığlıklarına rağmen veto edilmesinin herkeste büyük hayal kırıklığı yaşattığına vurgu yaparak, "Bugün burada 'uluslararası kamuoyu Esed rejimin şiddetine karşı yetersiz ve duyarsız' şeklindeki yanlış imajı düzeltmek için büyük bir fırsata sahibiz." dedi.

Bir hafta önce BM Genel Kurulu'nda, Güvenlik Konseyi'ndeki aynı taslağın veto edilmesine rağmen, Suriye rejimine yönelik alınan sert kararlarla buna bir adım yaklaştıklarını belirten Davutoğlu, bugün Tunus'ta yapılan "Suriye Dostları Grubu" zirvesinin birinci toplantısıyla BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu arasındaki tutarsızlığı ortadan kaldıracaklarını söyledi.

"Suriye Dostları Grubu'nu" şiddet gören Suriye halkının korunması için oluşturulan uluslararası bir platform olarak tanımlayan Davutoğlu, bu grubun ilk ve en önemli amacının Arap Birliği'nin Suriye'ye yönelik hazırladığı taslağın uygulanmasına yardım etmek olduğunun altını çizdi.

Davutoğlu, Kofi Annan'ın BM Suriye elçisi olarak seçilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu ifade ederek, "Annan bu görev için mükemmel bir tercih. Suriye yönetimi dahil bütün tarafları Kofi Annan ile işbirliğine davet ediyorum." dedi.

Davutoğlu, Suriye rejiminin halkına yaptığı şiddetin hiçbir başarı şansı olmadığını ve kaybetmeye mahkum olduğunu ancak kararlı bir duruş ve uluslararası sert yaptırımlarla mümkün olabileceğini belirtti.

"Rejimin masum halkı öldürmesi ve şehirleri bombalamasına ne göz yumulacaktır ne de bu durum tolere edilecektir." diyen Davutoğlu, başta silah ambargosu olmak üzere rejime yönelik sert yaptırımların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu ve Türkiye'nin de başını çektiği bir grup ülkenin bu yaptırımları uyguladığına dikkat çekti.

Mağdur durumda olan Suriye halkına acilen insani yardım koridoru açılmasını da sözlerine ekleyen Davutoğlu, "Suriye'nin kardeş halkımız için açık hapishaneye dönüşmesine izin veremeyiz." ifadelerini kullandı. Davutoğlu, bu çerçevede "Suriye insani yardım forumu" oluşturulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek buna ilaveten "insani yardım fonu" da oluşturulmasının elzem olduğunu dile getirdi.

Demokratik bir Suriye'nin oluşması için Suriyeli muhaliflere daha çok destek verilmesini de sözlerine ekleyen Davutoğlu, "Suriyeli muhaliflerin başarılı olması için kucaklayıcı yapıda olmaları büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede, tüm muhaliflerin en büyük ve kapsayıcı muhalif yapı olarak gördüğümüz Suriye Milli Konseyi çatısı altında birleşmeleri çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu. Davutoğlu, Suriye Milli Konseyi'nin uluslararası kamuoyu tarafından meşru olarak kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs