En Sıcak Konular

Çin yavaşlayacak...

24 Şubat 2012 17:03 tsi
ABD ve Avrupa'daki borç krizinden etkilenen küresel ekonomiden Çin de olumsuz etkileniyor.

Dünyanın en hızlı gelişen ülkesi konumundaki Çin'in ekonomisinde bu yıl yüzde 8,5 civarında büyüme öngörüldü. 

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Kalkınma Araştırmaları Merkezi Başkanı Li Wei, çeşitli belirsizlik faktörlerinden dolayı, Çin ekonomisinde bu yıl yüzde 8,5 civarında büyüme öngördüklerini açıkladı. Çin ekonomisi geçen yıl yüzde 9,2 oranında, 2010'da yüzde 1,.4 oranında büyümüştü. Liu Wei yaptığı konuşmada, ABD ve Avrupa'daki borç krizinden etkilenen küresel ekonomide kısa vadede canlanmanın zayıf olacağını hatırlatırken, yeni kalkınan ekonomik toplulukların, uluslararası piyasada çalkantı, ihracat şartlarının kötüleşmesi ve likidite darbesi gibi olumsuz faktörler tarafından çok etkileneceğini dile getirdi. 

Çinli Başkan, ülkesinin ekonomik olarak bu yıl iç ve dış ortamdaki belirsizlik unsurlarının artması, kısa vadeli talebin azalması, orta ve uzun vadeli büyüme potansiyelinin küçülmesi gibi sebeplerle gerileme baskısıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Çin'in orta ve uzun vadeli potansiyel büyüme oranına değinen Li Wei, 30 yıldır sürekli ve hızlı büyümenin ardından Çin'de talep yapısı, nüfus yapısı ve işgücü arz-talebi gibi temel faktörlerde değişikliğin yaşandığını ve hızlı büyüme döneminin son evresine gelindiğini ifade etti.

Li Wei, "11. Beş Yıllık Plan" dönemindeki hızlı büyümenin tekrarlanmasının, "12. Beş Yıllık Plan" döneminde ekonominin gelişme modelinin değişimi talebine uymayıp ekonomik yapının düzenlenmesine de faydalı olmayacağını, bu nedenle bunun siyasi hedef olmaması gerektiğini vurguladı. 

Uzmanlar, büyüme tahmininin düşürülmesinin, Çin ekonomisinin odağını ihracat ve yatırımdan, tüketimlere çeviren politika yapıcılarının, daha yavaş büyümeyi tolere etmeye hazırlıklı olduğunun bir göstergesi olarak yorumluyor.

cha 



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,818 µs