En Sıcak Konular

Çiçek: Mevcut anayasa Türkiye'ye dar geliyor

24 Şubat 2012 14:50 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mevcut anayasanın Türkiye'ye dar geldiğini söyledi.

Çiçek, “Anayasanın yeniden ele alınması gerektiği ortadadır. Mevcut anayasa 30 yılda 17 defa değişmiştir. 13-14 ayda bir bazen iki ayda bir anayasada değişiklik yapma mecburiyeti hasıl olmuştur." dedi.

Cemil Çiçek, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68. toplantısının ‘Yeni Anayasa Çalışmaları’ konulu oturumunda yeni anayasa çalışmalarını anlattı. “Türkiye’nin anayasa sorunu ve anayasadan kaynaklanan sorunları var.” diyen Çiçek, yürürlükteki anayasanın 1982'de ve bir askeri müdahalenin sonunda yapıldığını, o şartlar altında yapılan anayasanın ülkenin yönetimini zora soktuğu ve birçok uygulama noktasında da sıkıntılar oluşturduğunu dile getirdi. Çiçek, son 1-2 ayda tartışılan konulara bakıldığını da bugünkü anayasa ile ilgili olduğunun açıkça anlaşılacağını ifade etti. Bugünkü anayasanın ülkeye dar geldiğini ve ihtiyaçları karşılamadığını belirten Çiçek, “Anayasanın yeniden ele alınması gerektiği ortadadır. Mevcut anayasa 30 yılda 17 defa değişmiştir. 13-14 ayda bir bazen iki ayda bir anayasada değişiklik yapma mecburiyeti hasıl olmuştur. 30 yılda 17 defa değişen bir anayasanın bu ülkede ne kadar hukuk istikrarını bıraktığı ortadadır.” dedi.

'YENİ ANAYASA TOPLUMSAL BİR TALEP'

Yeni anayasa konusunda ortak bir talep olduğunu hatırlatan Çiçek, "Yeni bir anayasa konusu toplumsal bir taleptir.” dedi. Parlamento, halkın temsilciler, toplumun bu talebini göz ardı edemez.” şeklinde konuştu. Cemil Çiçek, 82 anayasasının ise yapılma aşamasında itirazlarla karşılaştığını belirterek, “'Dünyada bir benzeri var mı dır bilemiyorum ama yapıldığı andan itibaren itiraza muhatap olup ta varlığını sürdüren tek anayasa bizim 82 anayasasıdır.” dedi.

Parlamentoda grubu bulunan partilerin topluma yeni bir anayasa vaadi olduğunu dile getiren Çiçek, ”Özellikle bugün Meclis'te bulunan bütün siyasi partiler seçimlerde yeni anayasa ile ilgili vaatlerde bulundular. Meclis'te bulunan 4 siyasi parti bu konuyla ilgili mutabakata vardı. Bunlardan birincisi yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğudur. İkincisi; bu anayasayı bu Meclis yapacaktır. Üçüncüsü; siyasi partilerimizin Meclis'teki temsil oranlarına bakılmaksızın her gruptan eşit sayıda üyenin oluşturduğu bir uzlaşma komisyonu yapacaktır. Dördüncüsü; bu komisyonun başkanlığını Meclis başkanı yapacaktır. Beşincisi de geçmiş anayasalardan farklı olarak halkın katılımıyla bu anayasa gerçekleşecektir.'' ifadelerini kullandı.

'YENİ ANAYASA 4 AŞAMADA HAZIRLANACAK'

Cemil Çiçek, yeni anayasa oluşumu için farklı aşamalı bir program ortaya koyduklarını dile getirerek, ''Halk, ister bireysel olarak isterse örgütlü olarak anayasadan beklentileri neyse bunları değişik yol ve yöntemlerle bize bildirebilir. Her anlamda halkın görüşlerini almak istiyoruz.” dedi. Çiçek, yeni anayasanın 4 aşamada hazırlanacağını belirterek, ilk aşamada halkın görüşüne başvurulacağını, 30 Nisan’a kadar halkın yeni anayasadan beklentilerini çeşitli yöntemlerle alınacağını, daha sonra yeni anayasanın iskeletinin ortaya çıkarılacağını ve taslak bir metin hazırlanacağını belirtti. Çiçek, hazırlanan taslak metnin toplum ile paylaşılacağını yapılan değerlendirmeler ışığında yasa teklifi hazırlanacağını ve bunun TBMM’ye sunulacağını aktardı. Çiçek, son aşama olarak ta yasanın halkın oyuna sunulacağını söyledi.

AB VENEDİK KOMİSYONU BAŞKANI: TÜRKİYE'NİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Başkanı Buguicchio de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin birleştirici demokratik standartları yakalayan yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Mevcut anayasada göze çarpan aksaklıkları dile getiren Buguicchio, “Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2 bin 500 kez mahkum oldu. Yeni anayasa ile bu duruma çare üretilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Mevcut sistemde Genelkurmay Başkanlığı'nın ve askeri mahkemelerin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Buguicchio, "Türkiye’nin normal gerçek bir demokrasi standartlarını yakalama zamanı gelmiştir. Yeni anayasa birleştirici olmalıdır. Muhalefet bu noktada iyi niyetle işbirliği yapmalıdır. Sivil toplum kuruluşları sürece dahil edilerek Türk toplumu tarafından kabul gören bir anayasa oluşturulmalıdır." diye konuştu. Buguicchio, yeni anayasa çalışmaları sırasında ilk 3 maddenin tartışma konusu edilmemesinin daha akıllıca olacağını ancak yeni bir yorum getirilmesi gerektiğini söyledi.


CİHAN


Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs