En Sıcak Konular

'Özel yetkili mahkemelerden herkes şikayetçi'

24 Şubat 2012 14:27 tsi
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, özel yetkili mahkemelerden herkesin şikayetçi olduğunu savundu.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, özel yetkili mahkemelerden herkesin şikayetçi olduğunu savunarak, ''İktidar şikayetçiyse o zaman konuşabilir, görüşebiliriz. Bizim önerilerimizle iktidarın şikayeti arasında uzlaşı bulabiliriz'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Türmen, CHP İstanbul Milletvekilleri Binnaz Toprak ve Oktay Ekşi, basın özgürlüğüne ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Türmen, otoriter rejimlerde, özgürlüklerin hangi sınırdan geçtiğinin iktidarlar tarafından belirlendiğini belirterek, bu durumun Türkiye'de de aynı olduğunu savundu.

Muhalif basının da yandaş basının da bulunduğunu ifade eden Türmen, ancak o gazetelerin neyi yazıp yazmayacağının sınırının iktidar tarafından belirlendiğini söyledi.

Türmen, basın üzerindeki baskıların, üç kaynaktan doğduğunu belirterek, muhalif gazetecilerin cezaevine konulduğunu, terör örgütü üyesi kabul edildiğini, Başbakan ya da Hükümetin doğrudan müdahale ettiğini, azarladığını, gazetecilerin işlerinden çıkarıldığını iddia etti.

Aralarında Mehmet Altan, Ece Temelkuran, Banu Güven, Nuray Mert'in de bulunduğu gazetecilerin işlerine son verildiğini anlatan Türmen, bu listede 20'ye yakın isim olduğunu söyledi. Türmen, bu isimlerin, iktidarı eleştirdikleri için işlerinden olduğunu ileri sürdü.

Türmen, ''iktidarın, vergi denetmenleri ordusuyla patronlara basın özgürlüğü sınırının nereden geçtiğini öğrettiğini'' öne sürdü.

Basın özgürlüğünün sınırının nereden geçtiğinin AİHM'in Erbil Tuşalp ile ilgili son kararında görüldüğünü belirten Türmen, AİHM'in, ''Basın özgürlüğü sadece iyi şeyler için değildir. Siyasetçiye yönelik eleştiriler söz konusuysa, bir kamuoyu çıkarı varsa gazetecinin özgürlüğü daha da geniştir'' dediğini savundu.

Binnaz Toprak da Türkiye'nin, giderek otoriterleşen iktidarın yönetimi altında olduğunu iddia ederek, böyle bir ortamda farklı kurumların sesinin çıkmasının zorlaştığını, iktidara karşı eleştiri yöneltilemediğini ifade etti.

Toprak, ''Bir ülkede basın, düşünce özgürlüğü yoksa, sahayı otoriter yönetimlere bırakıyorsunuz. Bununla mücadele etmeyen herkes o otoriter yönetimin parçasıdır'' dedi.

Oktay Ekşi de Ocak 2008'den itibaren hızlandırılarak uygulamaya konulan bir politika olduğunu ileri sürerek, ''Önce korkutacaksınız, eğer korkutmanız yetmiyorsa, beğenmediklerinizi kovarak, korkutarak, içeri atarak ayıklayacaksınız. 3 K harfi, korkutma, kovma, kapatma...Bunlar da yetmiyorsa, geriye ne kalıyorsa onu yapıyorsunuz'' diye konuştu.

Yaklaşık 20 yazar, gazetecinin, sadece iktidarın canını sıkacak şekilde yazı yazdıkları, işlerini yaptıkları için işlerinden olduğunu iddia eden Ekşi, pek çok gazetecinin, hapishanelere kapatıldığını, buna önce ''Ergenekon'' denildiğini söyledi. Ekşi, Ergenekon'un, ''Türkiye'nin, arzu edilmeyen, ses çıkarması uygun görülmeyen kesimlerini susturma kampanyası'' olduğunu ileri sürdü.

Ekşi, ''Bugün Başbakan'ın, gözünün üstünde kaşın var diye, onunla ilgili eleştirel nitelikte tek kelime söyleyecek bir babayiğit görüyorsanız, ismini söyleyin, yazın biz de öğrenelim. Türkiye, öyle bir duruma geldi'' diye konuştu.

-''Herkes şikayetçi''-

Türmen, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, ''Özel yetkili mahkemelerde ölçü kaçtı'' yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, özel yetkili mahkemelerin hakim ve savcıları dışında, bu mahkemelerden herkesin, iktidarın şikayet ettiğini söyledi.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması için kanun teklifi verdiklerini anımsatan Türmen, ''İktidar şikayetçiyse o zaman konuşabilir, görüşebiliriz. Bizim önerilerimizle iktidarın şikayeti arasında uzlaşı bulabiliriz belki de'' dedi.

''Meclis Başkanı'ndan bir çağrı bekliyor musunuz?'' sorusuna Türmen, ''Çok iyi olur tabii. Herkesin şikayetçi olduğu konular üzerinde uzlaşı bulma imkanı varsa, önce bunu denemek lazım'' diye konuştu.

Ekşi, ''bugünkü modern istiklal mahkemelerinin'', can acıtacak bir noktaya geldiğini ifade etti.


AA

Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs