En Sıcak Konular

Çiçek: Özel mahkemelerle ilgili düzenleme yapılmalı

24 Şubat 2012 12:32 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemeler ile ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Toplumda bir kesimin özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasını, bir kesimin ise görev ve yetkileri bakımından yeni bir değerlendirmeye tabi olmasını talep ettiğini ifade eden Çiçek, kendisinin ikinci görüşü paylaştığını dile getirdi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68.Toplantısı’na katılan Meclis Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çiçek konuşmasının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Basın mensuplarının ‘Özel Yetkili Mahkemeler’ ile ilgili bir gazetede yer alan görüşleri sorulması üzerine Çiçek, Hukuk alanında ihtisaslaşma ihtiyacı olduğunu ve ağır cezalık suçlarda da böyle bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Çiçek, “Birçok bilim dalında, olduğu gibi yargı alanında da ihtisaslaşma ihtiyacı ortada. Bu ihtisaslaşma ihtiyacıdır ki; geçmişte hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri tarzındaki kalın bir ayrımdan sonra birçok mahkemeler kuruldu. Mesela hukuk alanında tapulama mahkemeleri kuruldu, iş mahkemeleri kuruldu, tüketici mahkemeleri var, aile mahkemeleri var, fikri sınai hakları var, son spor mahkemesi kuruldu. Ceza davalarında da sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza, ama bunlar içerisinde işte şimdi tartışılan mahkemeler kuruldu.”dedi.

Özel yetkili mahkemelerin kurulma gerekçesini de belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örgütlü suçlar, özel bir çaba özel bir dikkat ve geçmişi olan suçlardır. Bunu numaratörün belirlediği bu gün şu mahkeme bir başka davaya baksın yerine, suç örgütlerini tanıyan soruşturmuş kavuşturma yapmış deneyimli hakim ve savcılar eliyle bağlantıları da çok olan hatta bazen sınırı aşan suçlar niteliği de olduğu için yani planlama bir yerde yapılıyor, uygulama bir yerde, mühimmat bir başka yerden geliyor. Bunları hesaba katarak gerçeğin ortaya çıkartılmasında fayda sağlayacağı düşüncesi ile bu mahkemeler kuruldu.”

Özel yetkili mahkemelerle ilgili toplumda iki konunu tartışıldığını ifade eden Çiçek, “Birisi diyor ki ‘Bu mahkemeler kalksın dosyalar o günkü duruma göre bilgisayardan hangi dava hangi mahkemeye düşecekse, yani her ağır ceza her türlü ağır cezalık suça baksın.’ Hayır böylesi doğru olmaz. Bu türlü mahkemelere ihtiyaç var. ‘Görevi ve yetki açısından yeni baştan bir değerlendirmeye tabii olsun’ diyenler var. İki görüş var. Herkes bu mahkemeler kalksın demiyor. Herkes bu mahkemeler bu hali ile kalsın demiyor. Beli ki her düzenleme uygulamadaki bir kısım ihtiyaçlardan kaynaklanıyor. Bugün de öyle bir ihtiyacın olduğu ortaya çıkıyor. Ben de ikinci görüşü paylaşıyorum.” şeklinde konuştu.


CİHAN


Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,780 µs