En Sıcak Konular

Balbay: Yargılama inanılmaz hızlandı

24 Şubat 2012 11:36 tsi
İkinci Ergenekon davasında tutuklu sanıklarından CHP milletvekili Mustafa Balbay, uruşmaların ilk zamanlarda ağır ilerlediğini ifade ederek, "Son zamanlarda yargılama inanılmaz hızlandı." dedi.

İkinci Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Albay İlyas Çınar, kendisine yöneltilen bir soru üzerine Tatalpaşa Komitesini bilmediğini ancak katıldığı bazı toplantılara bu ismin verildiğini ise sonradan öğrendiğini söyledi. Tutuklu sanık Mustafa Balbay ise, duruşmaların ilk zamanlarda ağır ilerlediğini ifade ederek, "Son zamanlarda yargılama inanılmaz hızlandı." dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon davasının 160. duruşmasında Mustafa Balbay, İbrahim Şahin, Hasan Atilla Uğur ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve Mustafa Dönmez ise duruşmaya gelmedi. Tutuksuz sanıklardan Yalçın Küçük, İlyas Çınar, Muhterem Bağcı, Münir Kemal Yavuz ve Hüseyin Buzoğlu da duruşmaya katıldı. Ayrıca duruşmaya gazeteciler Orhan Birgit, Kenan Akın, Turgay Noyan, Engin Köklüçınar, Oktay Duran, İbrahim Tufan Türenç ve Pınar Türenç ile eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan da duruşmaya izleyici olarak geldi.

Duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklar, izleyici olarak katılan gazeteciler ile bir süre sohbet edip kendi hukuki durumları ve davanın bulunduğu aşama konusunda bazı bilgilendirmelerde bulundu. Sanık Tuncay Özkan, dava sürecinde tutuklu yargılanmalarla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yapılan başvurulardan sadece Mustafa Levent Göktaş ve kendisinin başvurusunun kabul edildiğini söyledi. Özkan, "Adalet Bakanlığı AİHM'in benim hakkımdaki iki sorusuna 'bomba ve gizli içerikli belgeler çıktığını' söyleyerek AİHM'i etkilemeye çalışıyor. Oysa benim evimde bomba çıkmadı. Gizli belgeler denilen belgeler ise benim araştırma yaptığım Susurluk konusuyla alakalı rapor, Yeşil'in kimlik bilgileri ve Milli Güvenlik ön değerlendirme raporudur." dedi. Kendi haklarında Eylül ayına kadar AİHM'den bir karar çıkmasını beklediğini belirten Özkan, bu aşamadan sonra davada tahliyelerin yaşanacağını öne sürdü.

Tutuklu sanık Mustafa Balbay da, duruşmaların ilk zamanlarda ağır ilerlediğinden yakındıklarını belirterek, "Son zamanlarda yargılama inanılmaz hızlandı." dedi. Sohbet ettiği gazetecilere bu durumun normal olup olmadığını sordu. Bazı gazetecilerin davanın hızlanmasının çok iyi olduğunu söylemesi üzerine Avukat Turgut Kazan, "Olur mu öyle şey?" diyerek bu durumu eleştirdi.

Duruşma başlamadan önce yapılan uyarı üzerine sanıklar sohbetlerini bitirerek yerlerine alındı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, kimlik yoklamasının ardından dünkü oturumda savunmasını yapan tutuksuz sanık İlyas Çınar'a bazı sorular yöneltti. Ergenekon ana davası tutuklu sanıklarından Doğu Perinçek'i tanıyıp tanımadığı ve tanıyorsa nerede ve nasıl tanıdığı sorulan Çınar, "Perinçek'i İşçi Partisi'nde tanıdım. Partide düzenlenen çeşitli konferanslara davet edildiğimde kendisiyle karşılaşıyorduk. Bir konferansa kendisi bizzat çağırdı beni. Diğer konferanslara da partinin çeşitli yöneticileri davet etti." diye konuştu.

Ergenekon ana davası sanıklarından Ferit İlsever, Emin Gürses ve Kemal Kerinçsiz ile Yaşar Hacısalihoğlu'nu tanıdığını belirten sanık Çınar, bazı konferans ve bilimsel içerikli panellerde bu kişilerin konuşmacı olarak katıldığını, kendisinin de de katıldığı bu programlarda karşılaştıklarını ve tanıştıklarını söyledi. Talatpaşa komitesinin ne olduğunu bilmediğini belirten Çınar, katıldığı bazı toplantılara 'Talatpaşa komitesi' adının verildiğini ama kendisinin bundan haberi olmadığını söyledi. Duruşma, sanık İlyas Çınar'ın avukatı Celal Ülgen'in savunması ile devam ediyor.



CİHAN


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs