En Sıcak Konular

Genetik zehir kanun tanımıyor!

24 Şubat 2012 10:41 tsi
Genetik zehir kanun tanımıyor! 'Kanunlara rağmen GDO'lu ürünlere izin veriliyor'

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından TÜYAP Bursa Gıda-Tek Fuarı'nın ilk gününde “GDO’ya Hayır Platformu Bursa Bileşenleri” tarafından basın açıklaması yapıldı.

Platform sözcüsü Ekoder Başkanı Arca Atay, yargı kararları ile yasaklanan GDO’larla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tutumunu eleştirdi. Atay, “Doktorlar, (antibiyotik direnç geni taşıyan GDO ve ürünleri ülkemize girerse hastalarımızın antibiyotiğe dirençleri artar ve artık onları tedavi edemeyiz) dediler. Diğer yandan halkın sağlıklı beslenmesini sağlamakla görevli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nasıl bir tutum içinde?” diye sordu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ile fuar katılımcılarının ilgi gösterdiği panelde konuşan Atay, Biyogüvenlik Yasası çerçevesinde 2010 yılında kabul edilen “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair” yönetmelikte antibiyotiğe karşı direnç geni yasağının yer almaması üzerine Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı tarafından açılan dava sonucunda Danıştay’ın, GDO’lu ürünlerin ithalinin ve piyasaya sunulmasının tamamen serbest bırakılmasının Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve kamu yararı ilkesine aykırı olduğuna hükmettiğini hatırlattı.

Durumun bu denli ciddi olmasına karşın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 22 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yasağın “Risk Değerlendirme Komitesi ve Biyogüvenlik Kurulu Kararına” bırakılmasını yargının etkisizleştirilmesi çabası olarak nitelendiren Atay, şunları söyledi: “Yargı kararına uyulmasını istiyoruz. 2009 yılında TBMM Tarım ve Orman Köyişleri Komisyon Başkanı, Tarım Bakanı, Müsteşarı, Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı ülkemize GDO’lu ürünlerin girmeyeceğini iddia etmişledir. Bugün ise ülkemize 32 çeşit GDO’lu ürün girmesine izin veriliyor. Rahatsızlandıklarında antibiyotik tedavisi uygulanan hayvanların antibiyotik bulaşan sütleri son derece sakıncalı kabul edilirken, aynı soruna yol açan, olumsuzluğu bilimsel verilerin yanında yargı kararıyla da onaylanan antibiyotiklere karşı direnç genli GDO ve ürünleri için bakanlığın aynı hassasiyeti göstermemesi son derece düşündürücüdür.”

Atay, basın açıklamasından sonra TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panel kapsamında “GDO Hakkında Herşey” konulu bir konuşma yaptı.

Cihan



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs