En Sıcak Konular

Kofi Annan Suriye özel temsilcisi oldu

24 Şubat 2012 10:01 tsi
Kofi Annan Suriye özel temsilcisi oldu BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye özel temsilcisi olarak atandı...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi tarafından yapılan açıklamada, Suriye'deki krize ilişkin olarak Annan'ın BM-Arap Birliği ortak özel temsilcisi olarak atandığı duyuruldu.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Annan'ın BM Genel Kurulu'nun 16 Şubat'ta aldığı 66/253 sayılı karar gereğince özel temsilci olarak atandığı bildirildi.

''İki Genel Sekreter, Sayın Annan'a, bu önemli görevi, bu kritik zamanda, Suriye halkı için kabul etmesi dolayısıyla müteşekkirdir'' denilen açıklamada, Annan'ın yardımcısı olarak bir başka temsilcinin de Arap Bölgesinden seçileceği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

''Özel Temsilci, Suriye'deki krize ilişkin olarak BM ve Arap Birliği Genel Sekreterlerinin üst düzey temsilcisi olacak ve Suriye'de tüm şiddetin ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi ve barışçıl bir çözüm bulunabilmesi için iyi niyet misyonunu yerine getirecektir. Bu kapsamda Özel Temsilci, Genel Kurulunun 66/253 sayılı kararının ve Arap Birliğinin ilgili kararlarının çerçevesinde görev yapacaktır.

Özel Temsilci, Suriye'de şiddeti ve insani krizi durdurmak, Suriye hükümetiyle muhalefet arasında kapsamlı siyasi diyalog yoluyla, Suriyeli halkının demokratik taleplerine yanıt verecek, barışçıl ve herkesi kapsayan, Suriyeliler tarafından yürütülecek siyasi çözümü kolaylaştırmak için Suriye içinde ve dışında ilgili tüm taraflarla geniş istişarelerde bulunacaktır.''

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Ölenlerin sayısı 111'e yükseldi''

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülke genelindeki operasyonlarda ölenlerin sayısının 111'e yükseldiğini duyurdu.

Örgüt, güvenlik güçlerinin dünkü operasyonlarında, ülkenin kuzeyinde yer alan ve direnişin kalesi konumundaki İdlib kentinde 43, orta kesimlerdeki Hama'da 38, olayların ilk başladığı Dera'da 10, başkent Şam'ın banliyölerinde 8, doğudaki Deyr Ez Zor kentinde 7, Humus'ta 4 ve Halep'te 1 olmak üzere ölü sayısının 111'e çıktığını belirtti.

Birçok kentte hala operasyonların devam ettiğini belirten yerel ativistler, Halep Üniversitesindeki gösterilere katılan çok sayıda öğrencinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını aktardı.

Şam'ın Duma kentinde önceki gün güvenlik güçlerinin ateş açması öldürülen bir göstericinin cenaze törenine binlerce kişinin  katıldığını ifade eden aktivistler, Hama, Humus ve İdlib'te operasyonlar nedeniyle durumun çok kötü olduğunu halkın korkudan dışarı çıkıp temel ihtiyaçlarını gideremediğini bildirdi.

BM:''El Nasır-Cumhurbaşkanı Gül görüşmesinde Ortadoğu'daki son gelişmeler, özellikle Suriye'deki kriz ele alındı''

66. Dönem BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde Ortadoğu'daki son gelişmelerin, özellikle Suriye'deki krizin ele alındığı bildirildi.

BM Genel Kurulu Başkanı El Nasır'ın sözcüsü Nihal Saad tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan El Nasır'ın, Ankara'daki temasları çerçevesinde görüştüğü Cumhurbaşkanı Gül ile Suriye'deki krizi ele aldığı, bu kapsamda Suriye'deki krize barışçıl çözüm bulunmasının gereğini bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Gül-El Nasır görüşmesinde Ortadoğu'daki son gelişmelerin dışında ortak ilgi alanına giren pek çok konunun da görüşüldüğü, bu kapsamda İstanbul'da bugün başlayacak ''Arabuluculuk Konferansı'' hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi. El Nasır'ın görüşmede, İstanbul'daki Arabuluculuk Konferansı'nın, kendisinin New York'ta BM Genel Merkezinde bu yıl 23 Mayıs'ta düzenleyeceği arabuluculuk konulu BM Genel Kurulu üst düzey toplantısına zemin oluşturacağını belirttiği de kaydedildi. Sözcü Saad, bu kapsamda El Nasır'ın Türkiye'nin bölgedeki arabuluculuk çabalarını takdir ettiğini vurguladı.

Saad tarafından verilen bilgiye göre, El Nasır, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Müsteşar Yardımcısı Naci Koru ile de görüştü. Suriye, Libya ve Somali'deki gelişmelerin ele alındığı bu görüşmelerde El Nasır'ın özel önem verdiği arabuluculuk, BM Genel Kurulu'nun canlandırılması, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum ve Haziran ayında Brezilya'da düzenlenecek BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Rio 20) konularında ayrıntılı bilgi verdiği de bildirildi.

Genel Kurul Başkanı El Nasır'ın Ankara'da BM Binası'nı da ziyaret ederek burada görev yapan BM personeliyle görüştüğü, personelin de El Nasır'a uzun yıllardan beri kendilerini ziyaret eden ilk Genel Kurul Başkanı olması nedeniyle teşekkür ettikleri bildirildi.

El Nasır, İstanbul'da yapılacak arabuluculuk konferansına katılmasının ardından 26 Şubat'ta Türkiye'den ayrılacak.

(AA) 

Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,052 µs