En Sıcak Konular

Diaspora'ya kötü haber

24 Şubat 2012 09:31 tsi
Diaspora'ya kötü haber ABD Federal Temyiz Mahkemesi, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının, kendilerine ödeme yapılması için sigorta şirketlerine dava açamayacağına hükmetti.

San Francisco'daki 9'uncu Temyiz Mahkemesi, California eyaletinde 11 yıl önce kabul edilen ve 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına, sigorta şirketlerine karşı dava açma yetkisini veren yasayı bozdu.

Mahkemedeki 11 kişilik yargıç heyeti, oy birliğiyle aldığı kararda, Alman sigorta şirketi Munich Re AG'ye Ermeniler tarafından açılan davayı düşürdü.

Mahkeme, kararın gerekçesi olarak, yabancı kuruluşları ABD mahkemeleri önüne çıkarma yetkisinin sadece federal hükümette olduğunu belirtti. Gerekçede, “Anayasa'nın, federal hükümete, dışişlerini idare etmede tek yetkiyi verdiği” kaydedilerek, “Dışişleri doktrinine göre, bu münhasır federal yetkiye müdahale eden eyalet yasaları etkisizdir” ifadesi kullanıldı.

"YETKİ SAHİBİ DEĞİL"

Kararda, federal hükümetin bir politika oluşturmadığı konularda bile, eyalet mahkemelerinin, dış ilişkileri etkileyebilecek meseleleri ele alma yetkisine sahip olmadığı belirtildi.

California Meclisi tarafından 2000'de kabul edilen yasa, ana hatlarıyla, hayat sigortası yaptırdıktan sonra 1915 olaylarında yaşamlarını yitiren Ermenilerin mirasçılarına, sigorta bedellerini almak için sigorta şirketlerine dava açma hakkını tanıyordu.

San Francisco 9'uncu Temyiz Mahkemesi, 2009'da bu yasayı iptal ederek, Ermenilere dava yolunu kapatmıştı. Ancak aynı mahkeme, 2010 yılı Aralık ayında, ani ve “nadir” görülen bir karar değişikliğiyle bu hükmünden çark ederek, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının, kendilerine ödeme yapılması için sigorta şirketlerine dava açabileceğini bildirmişti. Mahkeme, geçen Kasım ayında ise, bu hükmünü yeniden ele almayı kararlaştırmıştı.

AYNI DAVADAKİ ÜÇÜNCÜ KARAR

Temyiz Mahkemesi'nin bu son kararı, mahkemenin aynı davadaki üçüncü kararı oldu.

Amerikan basınında çıkan yorumlarda, Yüksek Mahkeme konuyu ele almayı kabul etmediği müddetçe, Temyiz Mahkemesi'nin bu kararının meseleye son noktayı koyabileceği ve büyük olasılıkla, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının Alman sigorta şirketlerini kendilerine ödeme yapmaya zorlama çabalarına son verebileceği belirtiliyor.

Konu, doğrudan olmasa bile, 1915 yılı olaylarıyla ilgili diğer davaları da etkileme ve emsal gösterilme potansiyeli taşıdığından dolaylı olarak Türkiye açısından da önem taşıyor.

Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs