En Sıcak Konular

İnsanlık suçu işleyenler listelendi

23 Şubat 2012 15:01 tsi
BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de yönetim karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin işlediği insanlık suçlarıyla ilgili gizli listesini hazırlandığını bildirdi.

BM'nin Suriye için atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun raporunda, BM uzmanları listedeki isimlerin Devlet Başkanı Beşşar Esad'a kadar uzandığını ima etti.

Raporda geçen Mart ayında başlayan ayaklanmalardaki şiddet olaylarında binlerce kişinin öldüğü, Suriye'de ölenlerin en az 500'ünün çocuk olduğu belirtildi.

Komisyonun raporunda, aralarında üst düzey subaylar ve hükümetin en üst seviyesindeki yetkililerin de bulunduğu kişilerin insanlık suçu ve diğer insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğuna dair güvenilir kanıtlar bulunduğu ifade edildi.

Komisyonun, bu kişilerin isimlerinin yer aldığı listeyi mühürlü bir zarfla BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'e ilettiği kaydedildi.

Komisyon Başkanı Brezilyalı profesör Paulo Sergio Pinheiro, ayrıca insan hakları ihlallerinde bulunduğu bariz olan bazı silahlı muhalif hücrelerin listede yer aldığını söyledi.

Suriye hükümetinin ülkeye girişine izin vermediği BM heyetinin bilgilerinin çoğunun ülke dışındaki kaynaklardan edinildiği belirtildi.

Raporda, iktidardaki Baas Partisi'nin Ulusal Güvenlik Dairesinin, hükümet politikalarını askeri operasyonlara aktarmaktan sorumlu olduğu, bunan da sivillere yönelik sistematik tutuklamalar ve ölümlere yol açtığı ifade edildi.

Suriye'deki belli başlı dört güvenlik kurumunun; Askeri İstihbarat, Hava Kuvvetleri İstihbaratı, Genel İstihbarat İdaresi ve Siyasi Güvenlik İdaresi'nin doğrudan Esad'a rapor verdiği de kaydedildi.

Raporda, iş adamlarının hükümet yanlısı milislerin toplanması ve silahlanmasına nasıl yardımcı olduğunun ayrıntılarından da söz edildi.

Komisyonun raporunda, Mart 2011'den bu yana "işkence ve kötü muamele yapılan" 38 gözaltı merkezi de tanımlandı.

Merkezi Cenevre'de bulunan, 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi'nin gelecek hafta özel Suriye toplantısı yapması bekleniyor.

Kaynak: AA

Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs