En Sıcak Konular

Moritanya’da İslam Enstitüsü krizi sürüyor

23 Şubat 2012 13:43 tsi
Moritanya’da tek İslam Enstitülerinin kapatılmasını reddeden öğrencilerin grevleri ve gösterileri sürüyor. Gösterileri şiddet kullanarak bastırmak isteyen polis güçleriyle öğrenciler arasında yaşanan çatışmalarda yaralanan ve tutuklananlar oldu.

Nouakchott’ta, Moritanya’nın en eski üniversite kurumu ve tek İslam Enstitüsü sayılan ‘İslami İncelemeler ve Araştırmalar Yüksek Enstitüsü’nün kapatılmasını reddeden öğrencilerle Moritanya polis güçleri arasında dün şiddetli çatışmalar yaşandı.

Çatışmalar, enstitünün kapatılmasını ve gelecek yıl için kayıt yapılmamasını kınamak için yüksek enstitüden İslami işler bakanlığı binasına doğru ‘öğrenci öfke günü’ kapsamında başlatılan öğrenci yürüyüşünün akabinde çıktı.

Birkaç saat süren ve enstitünün yakınındaki sokak ve caddelere de yayılan çatışmalarda polisin şiddet kullanarak bastırma girişimlerine taş ve sopa fırlatarak, araba lastikleri yakarak, enstitünün yakın çevresindeki sokaklardan bazılarını kapatarak karşılık veren öğrencilerden yaralananlar ve tutuklananlar oldu.

Bu gösterilerin ardından Moritanya Ulusal Öğrenci Birliği duruyor. Birlik mensuplarından bir ve öğrencilerinden bir kısmı iki aydır yüksek enstitü binasında grev yapıyor. Birlik, enstitü binası içindeki grevlerinin, eskisi gibi eğitim verilmeye başlanana kadar devam edeceğini vurguladı.

Birliğin genel sekreteri Muhammed Salim Velid Abidin basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Yetkililerin, geçen aylarda birliği ve öğrencilerini gösteri yapma ve enstitünün yeniden açılmasını isteme haklarını ellerinden alma girişimlerinden başarısız olmasının ardından artık krizin çözümünde güvenlik ve polis yöntemlerine başvurmaktan kaçınması gerekir.’ 

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs