En Sıcak Konular

'Yunanistan için tek çözüm euro'dan çıkmak'

23 Şubat 2012 12:41 tsi
Küresel finansal krize ilişkin öngörülerinin doğrulanmasıyla 'kahin' olarak adlandırılan Prof. Nouriel Roubini, Yunanistan'ın krizden çıkması için geriye kalan tek çözümün euro'dan çıkmak ve drahmiye dönmek olduğunu söyledi.

Yunan düşünce kuruluşu Intelligence Squared (IQ2) ile BBC World News tarafından düzenlenen ve Gazeteci Zeinab Badawi'nin yönettiği tartışmada "Yunanistan iflas açıklayıp euro'dan çıkmalı mı?" sorusuna yanıt arandı.

New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Roubini, yaptığı konuşmada, ekonomik büyüme elde etmesi ve rekabetçiliğini tekrar kazanması gerekirken Yunanistan'a empoze edilen kurtarma paketlerinin ülkeyi daha büyük bir durgunluğa götüreceğini söyledi.

Yunanistan'ın krizden çıkması için AB anlaşmalarında olmadığı halde euro'da devalüasyon yapılması ve reformları zamanla hayata geçirmesi gerektiğini ifade eden Roubini, şimdi geriye kalan tek çözümün euro'dan çıkmak ve drahmiye dönmek olduğunu kaydetti.

Roubini, böyle bir seçeneğin kolay olmayacağını ancak durumun yönetilebileceğini söyledi.

Londra Üniversitesi'nden Prof. Kostas Lapavitsas da, ülkenin iflas açıklamasından yana yaptığı konuşmada, böyle bir hareketin başta finansal kuruluşlar ve ticaret bazında kısa dönemde yansımaları olacağını ama uygun bir hazırlıkla bunun aşılabileceğini kaydetti.

"Devalüasyon çözüm değil"

İngiltere'nin eski Avrupa Bakanı Denis MacShane de, iflasa ve ülkenin euro'dan çıkmasına karşı olduğunu ifade ettiği konuşmasında, drahmiye geçişle yapılacak bir devalüasyonun çözüm olmadığını, son üç yıl içinde İngiltere'de yapılan devalüasyonu örnek gösterdi.

Krizden çıkmak için para biriminde bir değişiklik değil ekonomik politika değişikliği gerektiğini belirten MacShane, bu konuda bugünün Avrupalı liderlerde vizyon eksikliği olduğunu belirtti.

MacShane, AB'ye zor zamanlarda ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyerek, Yunanca olarak "drahmiye hayır, euro'ya evet" diye konuştu.

IMF'nin eski direktör yardımcısı Miranda Xafa da, Yunanistan'ın yeni ekonomik programının daha fazla tasarruf getireceğini ancak "güvenli bir iniş" sağlayacağını kaydederek, "Yunanistan ekonomisi gibi Sovyet sonrası bir ekonomi nasıl devalüe edilebilir?" sorusunu ortaya attı.

Euro'dan çıkışın olumsuz sonuçlar getireceğini ifade eden Xafa, ülkenin hammadde ve yakıtı ithal ettiğine işaret ederek, "Euro'dan çıkılsın çıkılmasın durgunluk kaçınılmaz" diye konuştu.

Xafa Yunanistan'ın Arjantin ile kıyaslanamayacağını belirterek, Arjantin'in en büyük ihraç ürünlerine sahip olan bir ülke olduğuna işaret etti.

Cnntürk 

Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs