En Sıcak Konular

Dört koldan sıkıştırmışlar...

23 Şubat 2012 09:41 tsi
Dört koldan sıkıştırmışlar... Washington Yönetimi, geçen haftaki İsrail’e yönelik saldırıların ardından İran gerginliğinin arttığı dönemde, İsrail üzerinde yoğun bir diplomasi başlattı.

Ve olası bir İran-İsrail Savaşı’nı önlemek için seferber oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, hafta başında İsrail’e gitti ve burada başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, görüşmelerle ilgili İsrail’e savaş yerine diplomasi telkininde bulunduklarını ilk kez açık açık söyleyerek şunları dedi:

“Başkan, İran’ın davranışlarını değiştirmesini sağlayacak yaptırımların etkisinde, İran’ı yükümlülüklerine yerine getirmeye dönük bir anlaşma için müzakereye çekecek ve sorunu barışçı bir şekilde çözecek diplomasiye zaman ve yer olduğunu söyledi. Tabii ki, hiçbir ihtimali de masadan kaldırmadık. Donilon’un İsrail’deki görüşmelerinin içeriği de bu şekildeydi.”

Lieberman: Bu, kimseyi ilgilendirmez

Donilon’dan önce Washington Post Gazetesi’nin haberine göre, Savunma Bakanı Leon Panetta İsrail’in Nisan-Mayıs-Haziran döneminde İran’a saldırmayı planladığını düşündüklerini söylemişti. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de hafta sonu CNN’e verdiği mülakatta, olası bir İsrail saldırısı durumunda İran’ın yapacağı misillemenin tehlikelerine işaret etmişti.

Donilon’ın hemen ardından bu sefer Amerikan istihbaratının başındaki isim Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın da görüşmeler yapmak üzere bugün İsrail’de olacağı öğrenildi. Beyaz Saray’ın en üst düzey yetkililerinin dışında İsrail diplomasisine ABD Başkanı Barack Obama’nın da önümüzdeki hafta başlayacak AIPAC (Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi) konferansında yapacağı konuşmayla bizzat iştirak edeceği öğrenildi. Konuşmanın bir gün sonrasında ise Obama ve Netanyahu’nun Beyaz Saray’da özel bir görüşme gerçekleştirecekleri belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise ABD ve Rusya’nın, İran’a saldırı konusunda İsrail’in kararını etkilediği yolundaki iddialarla ilgili olarak, “Bu onları ilgilendirmez”dedi.

ABD’den İsrail’e dört koldan Tahran baskısı

ABD Yönetimi, İsrail temsilciliklerine geçen hafta gerçekleştirilen saldırılardan sonra bir İran-İsrail savaşı çıkmaması için İsrail’e dört koldan baskı oluşturdu. Pentagon ve Beyaz Saray yetkililerinin ardından 5 Mart’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek Başkan Obama bizzat devreye giriyor.

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs