En Sıcak Konular

YSK oy pusulalarını bastırıyor

24 Haziran 2007 15:09 tsi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimi için 85 seçim çevresinde ayrı ayrı oy pusulalarını bastırıyor. Şu ana kadar 6 seçim çevresinin oy pusulasının basımı tamamlandı ve bölgelere gönderildi.

YSK’nın seçim takvimine göre, 19 Haziranda birleşik oy pusulasının basımına başlandı. Oy pusulalarının basımının yapıldığı özel matbaada, 14 siyasi parti ile bağımsız adayların yer aldığı pusulaların basımı devam ediyor.
     
Bağımsız adayların da oy pusulasında yer alması ve bazı siyasi partilerin bazı seçim çevrelerinde seçime girmemesi nedeniyle 85 seçim çevresi için farklı oy pusulası hazırlanıyor.
     
Matbaada, şu ana kadar 6 seçim çevresinin oy pusulasının basımı tamamlandı ve postaya verildi, 18 ilin pusulası da baskıya hazır.
     
Türkiye genelindeki oy pusulalarının basımı 10 Temmuzda tamamlanacak.
     
    
BASIM NASIL YAPILIYOR?
     
Basım işlemleri çerçevesinde ilk olarak bobin kağıtlar, her seçim çevresinin pusulası farklı olacağı için buna göre belirlenen ölçülerde kalıp haline getiriliyor.
     
Kalıp halindeki beyaz kağıtlar, her seçim çevresi için ayrı ayrı belirlenerek, boyutuna göre baskıya veriliyor.
     
Matbaada, YSK’nın seçim işlerinden sorumlu iki şubesinin elemanları da görev alıyor. Matbaada 24 saat esasına göre vardiyalı çalışan 50 YSK personeli, basım işlemi başlamadan önce örnek olarak basılan ozalit pusulaları, Resmi Gazete’de yayımlanan kesin aday listelerinden tek tek kontrol ediyor. Bu işlemin ardından hata tespit edilmezse, oy pusulalarının basımına başlanıyor.
     
Matbaada, 7 ayrı makinede basım yapılıyor. Tabaka şeklindeki kağıtlara her il için ayrı ayrı basım yapılıyor. Bazı illerdeki bağımsız aday sayısına göre kağıtta kalan boşluğa, bağımsız adayı az olan veya olmayan illerin pusulası yerleştiriliyor. Böylelikle iki ilin birden basımı yapılabiliyor.

YSK yetkilileri, 4 ilin bu şekilde büyük pusulası olan ilin yanında basılacağını ve böylelikle büyük tasarruf sağlanacağını söylediler.
     

ÖZEL KURŞUNLA MÜHÜRLENİYOR

Basım işleminin ardından, tabaka halindeki kağıtlar, matbaada bulunan 3 ayrı kesim makinesinden geçiriliyor. Her ilin boyutuna göre ayrı ayrı ayarlanabilen makinelerde yapılan kesimin ardından, oy pusulaları her sandık için ayrılan 350 sayısına göre önce beyaz kağıtla paketleniyor.

Pusulaların zarar görmemesi için bu paketler bir de plastikle kaplanıyor. İlçeler bazında paketlenen pusulalar, çuvallara yerleştiriliyor ve çuvalların ağzı özel kurşunla mühürleniyor.

Çuvallama işleminin ardından matbaada hazır bulunan PTT görevlileri, paketlenmiş pusulaları ilçelere göre araçlara yükleyerek yola çıkıyor.

Tüm bu işlemler sırasında YSK personelinin yanı sıra emniyet güçleri de matbaada güvenlik önlemleri alıyor.
     
PTT araçlarına, il bazında emniyet güçleri de eskortluk yapıyor, polisler her il sınırında görevini o ilin emniyet yetkilisine devrediyor.
     
    
16 GÜVENLİK KAMERASI İZLİYOR
     
Pusulaların basımında güvenlik tedbirlerine de büyük önem veriliyor.
     
Matbaada kurulan 16 güvenlik kamerasıyla da pusulaların basımı 24 saat kayıt altına alınıyor ve izleniyor.
    
Matbaa girişinde önlem olarak bir itfaiye aracı ve 2 itfaiye mensubu da 24 saat bekletiliyor.

Basım sırasında kırpıntı olarak çıkan kağıt parçaları toplanarak, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor. Bu parça kağıtların tartımı da yapılıyor. Basım sonrası çıkan pusulalar ile artan parça kağıtlarının toplamı, basım öncesi gelen blok kağıdın ağırlığı ile karşılaştırılıyor.
     
YSK BAŞKANI AYDIN

YSK Başkanı Muammer Aydın, yaptığı açıklamada, oy pusulalarının 85 seçim çevresi için ayrı ayrı bastırıldığını bildirdi.

Oy pusulasının basımı için yapılan ihaleyle ilgili basında yer alan iddiaların kendilerini üzdüğünü söyleyen Aydın, ihalenin yasalara uygun yapıldığını vurguladı. Aydın, "İhaleyle ilgili verilmeyecek bir hesabımız yok" dedi.

Oy pusulalarının en büyüğünün 88X20 santimetre ile 11 siyasi parti ve 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 2. bölge olduğunu belirten Aydın, en küçük oy pusulasının da yalnızca 14 siyasi partinin katıldığı Kırıkkale olduğunu bildirdi. Aydın, Kırıkkale ile 3 ilin daha aynı boyutlarda pusulası bulunduğunu bildirdi.

Pusulaların zarflara konulmasında sorun yaşanacağına ilişkin spekülasyonların yersiz olduğunu belirten Aydın, bağımsız aday sayısı fazla olan iller için büyük zarfların kullanılacağını, diğer illere normal boyuttaki zarfların gönderileceğini ifade etti. Pusulaların zarflara konulmasında sorun yaşanmayacağını vurgulayan Aydın, buna en büyük oy pusulası olan İstanbul 2. bölgenin pusulasını örnek olarak gösterdi. Aydın, bu pusulayı katlayarak zarfa koydu.

milliyet



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,942 µs