En Sıcak Konular

'Görülmeyen Gazete' çıktı

24 Haziran 2007 14:32 tsi
Türkiye’de bir ilk… Görme engelliler için gazete çıktı. Parmakla okunan harflerden yani Braille alfabesiyle hazırlanan gazeteyi kim çıkarıyor ? Ünlü bir medya grubu mu? Yoksa… ? Gazetenin isim babasını hepimiz yakından tanıyoruz. Kim? Ga

Görme engelliler için çıkarılan gazetenin adı “Görülmeyen Gazete” oldu. Gazetenin isim babası Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç.
 
Gazeteyi ise ünlü medya grupları değil, İstanbul’da yayınlanan bir yerel gazete çıkardı. İstanbul'da yayınlanan Kentim Gazetesi, görme engellilerin kullandığı Braille alfabesiyle hazırladığı “Görülmeyen Gazete”yi parmaklarıyla okuyanların beğenisine sundu.

Görülmeyen Gazete Türkiye'de materyal azlığı nedeniyle unutulmaya yüz tutan Braille alfabesinin erbapları için umut oldu. Görülmeyen Gazete'nin bir ilave ya da özel sayı olmadığını söyleyen Kentim gazetesinin sahibi Saime Oğuzhan, “Fırsat eşitliği sağlamak amacıyla gazetemizdeki tüm haberlerin Görülmeyen Gazete'de de yer almasını sağladık” dedi.

Görülmeyen Gazete doğuştan görme engelli gençler tarafından hazırlanıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olan Gökhan Güngör ve aynı okulun Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören Erdal Karakoç, ilk başta teknik hazırlıklar için gönüllü oldukları projede çalıştıkça, geleceğe yönelik umutlar da beslemeye başladı. Şimdiye kadar Altı Nokta Körler Derneği'nin görme engelliler için çalışma alanları oluşturma projelerinde görev alan gençler Görülmeyen Gazete'yle birlikte gazeteciliği de gözlerine kestirdi.

Kağıttan okumak gibisi yok

Görme engellilerin gazete okuma ihtiyacını bazı gazetelerin hazırladığı sesli internet siteleri karşılıyor. Ama sayfalarını çevire çevire gazete okumanın keyfi bir başka. Erdal Karakoç'un bu projede yer almasının temel sebebi de işte bu keyif. Okuldaki arkadaşlarından çok özendiğini söyleyen Karakoç, “Ellerine alıp sayfalarını çevire çevire okuyorlardı. Ben yalnızca sayfa seslerini duyabiliyordum” diye anlatıyor gazete okuma özlemini. Türkiye'deki binlerce görme engellinin de aynı özlemi taşıdığını söyleyen Karakoç, “Onların bu özlemine cevap verebildiğim için mutluyum” diyor.

Öğrenimini eğitim fakültesinde sürdüren Erdal Karakoç Görülmeyen Gazete'yle birlikte gazeteciliği de ciddi ciddi düşünmeye başladığını söylüyor. Hatta yeni sayılar için haber dosyaları bile hazır. Haberleriyle iş dünyasında görme engellilere yönelik önyargıları kırmayı hedefliyor.

Braille mi, o da ne?

Türkiye iletişim teknolojileriyle geç tanışan bir ülke olduğu için yazılı iletişimi içselleştirmeden görsel teknolojilere teslim oldu. Görme engellilerin kabartma harflerle okuyabilmesini sağlayan Braille alfabesi tam olarak yerleşmeden, bilgisayar destekli sesli iletişim uygulamalarına geçilmesi nedeniyle, alfabe unutulmaya yüz tuttu. Kabartma yazıyla hazırlanan materyallerin azlığı da, görme engellilerin alfabelerini etkin olarak kullanamamasının başka bir sebebi. Engelliler Braille alfabesini yalnızca ilkokulda öğreniyor.
 
Ders kitapları dışında kabartma yazıyla kitap da basılmıyor. Yani bir görme engellinin kendi alfabesiyle roman okuma imkanı yok.

Türkiye'de materyal azlığı nedeniyle okuma hızı da giderek azalıyor. Amerika'da yapılan deneylerde Braille alfabesiyle okuyan bir engellinin sağlıklı bir insanla aynı hızda okuyabildiğinin ispatlandığını söyleyen Gökhan Güngör, “Görülmeyen Gazete'nin en önemli işlevi, Braille alfabesinin unutulmamasını sağlamak olacak” diyor.
Görülmeyen Gazete'nin ilk sayısına ilgi yoğun, Türkiye'nin dört bir yanından görme engelliler, sipariş vermeye başladı bile. Türkiye'de Braille alfabesiyle hazırlanan bir gazetenin baskı imkanları sınırlı olsa da Güngör ve Karakoç, görme engellilerin gösterdiği ilginin bu zorlukların üstesinden geleceğine inanıyor.

Gazetenin telefonu: 0212 2305714
 
süperpoligon



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs