En Sıcak Konular

Çin ile yeni diyalog süreci başlıyor

22 Şubat 2012 16:07 tsi
Çin ile yeni diyalog süreci başlıyor Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, nükleer alanda işbirliği dışında Türkiye'de Çin bankası görmeyi arzu ettiklerini de dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye-Çin Forumu'na verilen arada gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping ve heyeti ile yapılan görüşmelerin ardından 'banka yatırımları' adına bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, 2010'da bir Çin bankasına İstanbul'da büro açması için lisans verdiklerini belirtti.

Türkiye'de Çin bankası görmeyi de arzu ettiklerini dile getiren Babacan, "Yine Ziraat Bankası olur, başka bir banka olur. Çin'de de kurulu, lisans almış bir bankanın orada hizmete girmesi çok faydalı olacaktır. Biz buna açığız. Muhataplarımız bir araya gelip görüşecekler. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bunu Çinli muhatapları ile ele alacak. Bu ne kadar kısa zamanda hayata geçerse o kadar iyi olur." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'ye gelecek Çin bankası var mı?" sorusu üzerine ise Babacan, "BDDK'nın kriterleri var. Buna uyan Çin bankalarına kapı açık." dedi. BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda (TMSF) görev süreleri ile ilgili bir başka soruyu Başbakan Yardımcısı şöyle cevapladı:

"Dün öğleden sonra ilgililerle görüşmelerini yaptık. Başbakanlık bünyesinde yapılan bir çalışma bu. TMSF Başkanı'nın tekrar atanıp atanamayacağı konusunda hukuki bir boşluk var. Kimi hukukçular diyor ki 'tekrar atanabilir', kimileri de 'olmaz' diyor. Bundan sonra benzer durumlarla karşı karşıya kalmamak için, kanunda bir açıklık olması ihtiyacı göz önünde bulundurulmuş. Bunu da direk bizim grup başkan vekillerine bildirerek, 'hani böyle bir şeyi, kanunun bir yerine koyarsanız bir teklife o da açıklığa kavuşur' denilmiş. Fakat TBMM'de bu genişlemiş farklı bir şekil almış. Dün Sayın Başbakanımız ile burada gerekli görüşmeleri yaptık. Değişiklik şu şekilde olacak: Kurul üyeleri ve kurul başkanları, bundan sonra 6 değil 5 seneliğine atanacak. En fazla iki dönem olacak. Yani 5 artı 5 ve 10 seneliğine sınırlamış olacağız."

Ali Babacan, "Başbakanlık'ta bugün bunla ilgili gerekli taslak oluşacak. TBMM'de bulunan arkadaşlarımıza iletilecek, burada tabii takdir parlamentonun. Konu, 'Torba Yasa' içinde bu şekilde aşılmış olacak. " açıklamalarını yaptı.

"ÇİN İLE NÜKLEER ENERJİ DE GÜNDEME GELDİ"

Çin ile görüşmelerde nükleer enerji konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Babacan, burada bir diyalogun başlayacağını duyurdu. Türkiye'nin 2023 hedefinin 3 santral olduğuna işaret eden Babacan, ilkinde Rusya ile yapılan anlaşmanın devam ettiğini bildirdi. İkinci olarak Koreliler ve şimdi Japonlar ile ilgili olduğunu bildiren Babacan, şunları kaydetti:

"Üçüncü santral projemiz zaten var. Dolayısıyla Çinliler'le bir diyalog başlayacak. Bu diyalog, ikinci için mi, yoksa üçüncü için mi olur? O biraz Japonlarla olan görüşmelerin gidişine bağlı. Ben, Tokyo ziyaretimde söyledim. Biz Japon teknolojisine güveniyoruz. Japonya ile olan görüşmelerin en kısa sürede bitmesini arzu ediyoruz. Öte yandan Kore ile diyaloğumuz tekrar canlanmış durumda. Çin ile de yeni bir diyalog süreci başlıyor. Unutmayalım ki 2023 hedefimiz 3 santral."

Ali Babacan, Çin'den Türkiye'ye daha fazla turist gelmesi konusunda Çin tarafında bir irade gördüklerini vurguladı.

(CİHAN)

Bu haber 982 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,006 µs