En Sıcak Konular

'Kürtler Araplardan intikam almadı'

22 Şubat 2012 15:31 tsi
Erbil Valisi’nden BDP heyetine anlamlı bir mesaj geldi... Halepçe ve Enfal katliamlarını hatırlatan vali, "zulme rağmen Arapları öldürmeyi hiç düşünmedik" dedi

Irak’ın Erbil kenti Valisi Nevzad Hadi, kendisini makamında ziyaret eden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) heyetine “barış dolu mesajlar” verdi.

Saddam Hüseyin döneminde Kürtlerin Enfal ve Halepçe’de katledilmesine ve bugün hala Kürtlere yönelik cinayetlerin işlenmesine rağmen akıllarını hiç Arapları öldürme fikrinin gelmediğini söyleyen Nevzat Hadi, bu çağda şiddetin asla çözüm olmayacağına dikkat çekti.

İran'ın kuzeybatısında 1946 yılında kurulan ve yalnızca bir yıl kadar yaşayabilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere Irak’ın kuzeyine gelen BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyeti, Erbil Valisi Nevzad Hadi’yi ziyaret etti. Erbil Kalesi yanında bulunan valilik binasında dün gerçekleşen görüşmeye, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık ve Nazmi Gür katıldı.

Görüşmede BDP ve DTK heyetine hitaben konuşan Hadi, Kürt bölgesinin sadece Kürtlerin yaşamadığı dikkat çekti. Erbil Valisi, Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak'ın kuzeyinde sağlanan istikrar ve güven nedeniyle, ülkenin diğer bölgelerinden şiddetten kaçarak bölgeye gelenler ve yerleşenler olduğunu dile getirdi.

AKLIMIZA ARAPLARI ÖLDÜRMEK GELMEDİ

Kürtlerin Saddam Hüseyin’den gördüğü zulme rağmen akıllarına gidip bir Arap’ı öldürmek gelmediğini vurgulayan Vali Nevzad Hadi, “Çünkü onlarda bizim gibi mazlumdu.” dedi. Kürtlerin Halepçe ve Enfal olaylarında yüz binlerce insanını kaybettiğine dikkat çeken Vali Hadi, şunları söyledi: “Biz Kürtler Enfal ve Halepçe katliamları sonrası gidip biz de Arapları öldürelim diye bir şeyi hiç düşünmedik. Biz dedik ki ‘Onlar da bizim gibi mazlumdurlar. Çünkü Saddam bize yaptıklarını herkese yaptı.’ Ama gördüğümüz zulüm, baskı ve katliamlara rağmen böyle bir oluşumun içine girmeyi düşünmedik. Hatta halen Bağdat’ta, Musul’da meydana gelen şiddet olaylarında Kürtler öldürülmeye devam ediyor. Buna rağmen bizim öç almak veya şiddete başvurmak gibi bir düşüncemiz olmadı”

BU ÇAĞDA ŞİDDET ÇÖZÜM DEĞİL

Siyasi ve askeri idarelerinin olmasına rağmen böyle bir yolu düşünmediklerine dikkat çeken Vali Hadi, “Yaşadığımız tüm acı ve katliamlara rağmen, bu çağda şiddetin çözüm yönetimi olmadığını biliyoruz. Yoksa siyasi partilerimiz var, Peşmergemiz var, asayişimiz var, maliyemiz ve bölgeyi iyi idare eden bir oluşumumuz var. Ama tüm bunlara rağmen şiddetin çözüm olamayacağını biliyoruz. Biz Kürtlerin hiç şiddetle işi olmadı. Yoksa biz de Kerkük veya Musul’a gidelim bizi öldüren bir Arap’ı öldürelim diye bir şey düşünmedik ve yapmadık. Aklımıza bile gelmedi, biz şiddete hiç bir zaman şiddetle karşılık vermedik. Bu çağda şiddetin çözüm yönetimi olmayacağını çok iyi biliyoruz.”

Heyet adına konuşan DTK Başkanı Ahmet Türk ise, demokrasi çerçevesinde Kürtlere modern ve iyi bir hayat istediklerini söyledi. Kürt bölgesinin çok iyi geliştiğine de dikkat çeken Türk, “Kürtler siyaset yapamazlar diyenlere, Kürtler bir yeri idare edemeyeceklerini söyleyenlere burası çok iyi bir örnektir. Burasını çok modern bir hale getirdiniz.” diye ekledi.

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,418 µs