En Sıcak Konular

Çipli kimlik dağıtımı başlıyor

22 Şubat 2012 15:21 tsi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2010 yılında Bolu'da pilot uygulaması başlatılan elektronik kimlik kartının bu yıl dağıtımına başlanacağını açıkladı.


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, öncelikle güvenlik hizmetleriyle meşgul oldukları için İçişleri Bakanlığının ''güvenlikten sorumlu bakanlık'' olarak algılandığını, ancak bunun eksik bir algılama olduğunu, güvenlik hizmetleri dışında vatandaşın günlük yaşamında konforu artırmaya yönelik de çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bakan Şahin, e-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştırmaya yönelik hayata geçirilen ve önümüzdeki dönemde başlatılması planlanan uygulamalara ilişkin çalışmaları AA muhabirine anlattı.

Bakanlık olarak öncelikle güvenlik hizmetleriyle meşgul olduklarını, bu nedenle İçişleri Bakanlığının, ''güvenlikten sorumlu bakanlık'' olarak algılandığını ancak bunun eksik bir algılama olduğunu ifade eden Şahin, güvenlik hizmetlerinin dışında vatandaşın günlük yaşamında konforu artırmaya yönelik de çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığının, ülkede her doğan, vefat eden insanın kaydının tutulduğu yer olduğunu, doğum ile ölüm arasında, doğum tarihi, soyadı, evlenme ve boşanma gibi şahsi durumda meydana gelen değişikliklerin Bakanlık bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından takip edildiğini belirten Şahin, bunun yanı sıra günlük yaşamda önemli yeri olan trafik hizmetlerinin de Bakanlık bünyesinde verildiğini hatırlattı.

Bakanlık birimlerinin vatandaşa verdiği hizmetlerde, bürokrasinin azaltılması, zaman tasarrufu, ilişkilerin çok normal ve güven esasında yürütülmesi bakımından önemli ilerleme kaydettiğini anlatan Şahin, bunların başında nüfus hizmetlerinin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması, nüfus sayımlarının her an sayılabilir bir duruma getirilerek insanları hiç rahatsız etmeden ve fark ettirmeden tespit edilmesi imkanı sağlayan MERNİS projesinin bulunduğunu söyledi.

''Kimlik Paylaşım Sistemi 3 binin üzerinde kuruluşa hizmet veriyor''

Birçok e-Devlet projesinin temel altyapısını oluşturan MERNİS'in, başarıyla uygulandığını ifade eden Şahin, MERNİS kapsamında çok önemli iki projenin de uygulamaya geçirildiğini, bunlardan birinin Kimlik Paylaşım Sistemi diğerinin ise Adres Kayıt Sistemi olduğunu belirterek, ''Artık birden çok numara kullanılması uygulamasına son verilerek vatandaşlardan nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah belgesi istenmesi uygulaması kaldırıldı. Kimlik Paylaşım Sistemi'ne bağlanarak hizmet yürüten kurum ve kuruluş sayısı 3 bin 490'a ulaşmış durumda'' diye konuştu.

Adres Kayıt Sistemi sayesinde nüfus sayımının evlere kapanmadan her an ve maliyet gerektirmeksizin yapılabildiğini anlatan Şahin, ''Böylece, vatandaşlarımızı evlere hapsederek yapılan nüfus sayımları tarih oldu. Bakınız, 2011 yılı nüfus sayımı açıklandı. Devletimize ne maliyeti, ne de vatandaşımıza zahmeti oldu'' dedi.

Elektronik kimlik dağıtımı başlıyor

Vatandaşın işlemlerini kolaylaştırıcı bir diğer çalışmanın, Elektronik Kimlik Uygulaması Projesi olduğunu bildiren Şahin, bunun pilot uygulamasının, 2010 yılında, Bolu'da başarıyla gerçekleştirildiğini, 220 bin kişiye kimlik kartı verildiğini, 2012 yılı içerisinde elektronik kimlik kartı dağıtımına başlanacağını ifade etti.
Bu yılın, söz konusu uygulamanın alt yapısını hazırlamakla değerlendirileceğini, yıl bitmeden de belli illerde elektronik kimlik dağıtımını başlatmış olacaklarını kaydeden Şahin, 3 yıllık bir periyotta tamamlamayı planladıkları bu projeyi daha erken bir dönemde uygulamayı hedeflediklerini vurguladı.
Şahin, Elektronik Kimlik Kartı Projesi'nin bütün vatandaşları kapsayacak şekilde tamamlandığında, hem vatandaş açısından hem de kamu kurum ve kuruluşları açısından önemli yararlar sağlanmış olacağına işaret ederek, şu bilgiyi verdi:

''Bu elektronik kimlik kartıyla vatandaşlarımız farklı belge, kart ve benzerlerini taşımak zorunda kalmadan kimlik doğrulaması yapabilecek, TC kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi tek kart, tek şifre dönemine geçilecektir. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek, e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden, evinden, iş yerinden, bu kimlik kartı ile erişilebilecek ve ayrıca bu Kimlik Kartı seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek.''

''ASBİS devreye girdi ikinci el araç satışı arttı''

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da Araç Sürücü Bilgi Sistemi'nin (ASBİS) geliştirildiğini, bu sistemle ikinci el araç satışlarında devir işlemlerini çok kısa sürede gerçekleştirme imkanı elde edildiğini anlatan Şahin, bu sistemin uygulanmasıyla araç satış ve tescil işlemlerinin güvenilir, çağdaş, Avrupa Birliği ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulduğuna dikkati çekti.

Bu sayede, araç satış ve tescil işlemlerinin tek merkezden, elektronik ortamda yapılarak, ilk müracaat yerinde sonuçlandırılmasının sağlandığını bildiren Şahin, şöyle devam etti:

''Birkaç saatlik bir süre değil daha da kısa bir sürede, 5 dakikada, ikinci araç devirlerinin sağlandığı bir sistem ve bu sistem uygulamaya geçtikten sonraki dönemde araç devirlerinde yüzde 200'lük artış sağlandı. İkinci el araç satışları çoğaldı. Burada daha önce tescil işlemleri 450 liraya mal oluyordu, şimdi 25 liraya mal olabiliyor. Yani vatandaşımızın gündelik hayatını kolaylaştıran sistemlerden biridir, ASBİS.''

Eskiden araç satış ve tescil işlemlerinin 3 günde yapılabildiğini, vergi dairesi, muayene istasyonu, nüfus müdürlüğü, noter, sigorta şirketi, şoförler odası ve son olarak emniyetin onayını gerektiren bir dizi uygulamalardan geçirilmesi gerektiğini anımsatan Şahin, ''Vatandaşlarımız açısından çok yorucu ve yaklaşık 450 TL'ye mal olan ve günlerce süren bu işlemler artık sadece 5 dakikada ve sadece 28 TL'ye tamamlanmaktadır'' dedi.

Şahin, ikinci el araç satış işlemlerinde olduğu gibi, yeni araç satın alanların tescil işlemlerinin de ASBİS üzerinden araç bayileri aracılığıyla gerçekleştirebileceğini, bu sistemin Türkiye geneline yaygınlaştırılmadan önce Ankara il merkezinde sadece otomobil cinsi araçlar için 21 Kasım 2011 itibarıyla pilot uygulamasını başlattıklarını, uygulamanın yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

''E-Pasaportla kontrol işlemleri hızlandı''

Bir başka önemli projenin e-Pasaport projesi olduğunu dile getiren Şahin, ''Ülkemiz namına verilen pasaportların uluslararası standartlara uygun olarak tanzim edilmesi AB ile uyum sürecinde önemli bir merhaleyi teşkil etmekteydi. Biz bunu değiştirdik ve E-Pasaport ile biyometrik pasaport uygulamasını başlattık'' dedi.

Başvurudan en geç 3 gün içerisinde, başvuru sahibine yeni düzenlenmiş elektronik özellikli pasaportların ulaştırılabildiğine dikkati çeken Şahin, ''Bu hizmette zaman zaman kolaylığa ve zaman kısalığına inanmakta zorlanan insanlarımız bulunmakta ama gerçek budur. 3 gün içerisinde, pasaport belgesi erişmektedir, ulaşmaktadır. Buna benzer değişik kurumlarla bakanlığımızın geliştirdiği, hayatı kolaylaştırıcı çalışmalar da bir tarafta yürütülmektedir, yürümektedir'' diye konuştu.

Bu güne kadar, 81 il ve 310 ilçe olmak üzere, toplam 391 pasaport biriminde, 1 Haziran 2010 tarihinden bugüne kadar, 3 milyon 655 bin 130 adet okunabilir çipli yeni pasaport tanzim edildiğini bildiren Şahin, e-pasaportlarla vatandaşın seyahatinin bundan böyle daha süratli ve kolay hale geleceğine işaret ederek, sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler gibi sorunların da artık ortadan kalkacağını söyledi.

''İçişleri Bakanlığında kağıtsız ofis dönemi''

Şahin, ayrıca e-Devlet kapsamında uygulamaya geçirilen çok önemli bir projenin de e-İçişleri Projesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''2005 yılında başlatılan bu proje, 81 valilik, 892 kaymakamlık, 81 il özel idaresi ve 21 merkez birim olmak üzere toplam bin 125 birim tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca 8 önemli bakanlık ve bazı kamu kurumları da bizim modüllerimizi kullanmaktadırlar. Bu proje ile bakanlık, valilik, kaymakamlık ve il özel idarelerinin bütün iş ve işlemleri ile evrak akışı kağıtsız ortamda elektronik olarak yapılmakta ve bütün veriler elektronik arşivde tutulmaktadır'' dedi.

Şahin, e-İçişleri uygulaması kapsamında, vatandaşların, internet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan bakanlığın sitesine giriş yaparak e-İçişleri Projesi ile bilgi edinme başvurularını, insan hakları ile ilgili şikayetlerini, e-Dilekçe ile müracaatlarını, e-Randevu ile randevu taleplerini doğrudan yapabildiğini bildiren Şahin, ''Bu sistem sayesinde artık iş ve işlemlerin daha kısa sürede bitirilmesi, personel, emek, zaman, kırtasiye, ulaşım ve iletişim giderlerinden tasarruf sağlanmaktadır'' diye konuştu.

Valilikler ve kaymakamlıklar tarafından verilen hizmetlerde, etkinliği artırmak için vatandaş odaklı bilgi edinme işlemlerinde, şehit-malul iş başvuruları ve ruhsat işlemlerinin takibinde, kullanıcıların işlemlerini daha rahat yapabilmelerini sağlamak için interaktif bilgilendirme yapılması ve benzeri işlemlerde, vatandaşların SMS ile bilgilendirilmesini planladıklarını bildirdi.

''Zorlaştıran değil, kolaylaştıran; karmaşıklaştıran değil, basitleştiren; hantallaşan değil, pratikleşen bir hizmet sunumu anlayışımız var'' diyen Şahin, şunları söyledi:

''Devlet-vatandaş ilişkilerinde, müracaat, izin, onay, imza gibi işlemlerin yürütülmesi sırasında bir dizi lüzumsuz kurallardan, bilinen tabirle; kırtasiyecilikten kurtulduğumuzu söyleyebilirim. Sanayi toplumu ile gelen aşırı mevzuat ve bürokrasi, devlet-vatandaş ilişkilerini yormakta, işlerin ağır aksak yürümesine, verimliliğin düşmesine sebep olmaktaydı. Oysa içinde bulunduğumuz bilişim çağında, vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarındaki iş ve işlemlerinde daha az bürokrasi ile karşılaşmaları, daha hızlı ve güvenli işlem olanağına kavuşmaları hem bilişim çağının hem de insan odaklı yönetim anlayışının bir gereğidir.''

A.A.



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,520 µs