En Sıcak Konular

Yeni Avrupa, yeni dünya, yeni Türkiye?

22 Şubat 2012 11:45 tsi
Yeni Avrupa, yeni dünya, yeni Türkiye? "Şu anki Türkiye gerçekten çok farklı ama yarın ne olacağı da hiç belli değil. Sermayenin başka tercihleri olduğunda ya da bir siyasi kriz çıktığında iki-üç sene içinde her şey değişebiliyor"

Yunanistan tarihinin en zor zamanlarından birini yaşıyor, krize karşı tepeden inme acı reçeteler, büyük sermayenin ülkeyi ‘kurtarma paketleri’ sokağın öfkesini daha da harlandırıyor. Üstelik Yunanistan’ın krizi sadece Yunanistan’la ilgili de değil. Euro bölgesinde toptan sert rüzgârlar esiyor. Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Vangelis Kec-hriotis, 12 yıldır şehri Atina’da değil, İstanbul’da yaşıyor. Kechriotis, geçen hafta bir grup akademisyen ve yazarın yayımladığı bir deklarasyonun imzacılarındandı. Yunanistan’da Eleftherotypia gazetesinde kamuoyuna açıklandıktan sonra beş dile çevrilen deklarasyon, şu anda 500’den fazla farklı meslek grubundan insanın katılımıyla bir sivil toplum hareketine dönüşmüş vaziyette. Avrupa ve değerleri üzerine tekrar düşünmeye çağıran metnin meramını Radikal gazetesinden Pınar Öğünç, Kechriotis’le konuştu. Röportajdan ilgili kısım:

Türkiye’nin ekonomisinin daha iyi gidişine, iki ülke arasındaki tarihsel gerginlik de eklenince şu anda nispet temelli bir yaklaşım var ‘komşuya’ dair. Yunanlılar yazı sirtakiyle geçiren ağustosböceği muamelesi görüyor. Türkiye’de siyasilerin ve toplumun algısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu soru için özellikle teşekkür ederim. Yunanistan 30-40 yıl içinde zenginleşti, herkes zengin olmadıysa da yeni bir toplum oluştu. Bunun herkeste yarattığı bir güven duygusu, “Artık Avrupalıyız bize hiçbir şey olamaz” hali vardı. Geldiğimiz nokta ortada. Benzer özgüveni maalesef Türkiye’de de görüyorum. 2001 krizini de yaşadım. Şu anki Türkiye gerçekten çok farklı ama yarın ne olacağı da hiç belli değil. Sermayenin başka tercihleri olduğunda ya da bir siyasi kriz çıktığında iki-üç sene içinde her şey değişebiliyor. Sterotiplerden çok çekmiş halkların yine onlara sığınması çok kötü. Bir yandan anlaşılabilir bir tepki; benden kötü olan benim için tesellidir anlayışı… Öyle işaretler görüyorum, umarım yalancı çıkarım. Sizin başınıza da gelmesini şahsen istemem.

Deklarasyondan satırbaşları
Yunan toplumu, krizden olduğu kadar, krizle mücadelenin çıkışsız tariflerinden de sınava tabi tutuluyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası Yunanistanı’nda büyük mücadelelerle elde edilmiş pek çok kurum yok edilmeye çalışılıyor: Sosyal güvenlik politikaları, sağlık sistemi, eğitim, ulaşım, doğal ortam ve kent ortamı, güvenli yaşama imkânı, halihazırda eksik ve değersizleşmiş bir sosyal devletin Yunan versiyonunu oluşturan temel unsurlar yerle bir ediliyor. Toplum nefessiz bırakılıyor.

Bu çelişkinin baskısını devamlı olarak yaşamaktayız: Yoksulluk mu, iflas mı? Halbuki söz konusu olan bir çelişki değil, iki olumsuzun bir arada bize önerilmesidir: Hem yoksulluk, hem iflas.

Yaşadığımız, sosyal Avrupa modelinin öngördüğü ve uç ekonomik ve toplumsal eşitsizlikler yaratan, zenginliğin ve iktidarın yeniden dağıtılması girişimidir. Irkçılığı ve yabancı düşmanlığını da içeren güçlü bir milliyetçilik hortlamış durumdadır. Zor görünüyor olsa da, küreselleşmeye yeni bir anlam kazandıracak, tarihsel, ahlaki, siyasal değerleri sunacak sosyal ve demokratik bir Avrupa için çalışmak zorundayız.
Bugün Yunanları küçümsüyorlar, yarın başka halkları küçümseyecekler. Avrupa tarihinde yıkıcı bir andır söz konusu olan. Yunanistan’la dayanışma, ilerici Avrupa’nın tamamı için siyasal bir mücadele alanıdır.



Bu haber 1,302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs