En Sıcak Konular

Tablet zirvesinden 'yerli' kararı çıktı

22 Şubat 2012 08:51 tsi
Hükümetin 5 bakanı, akıllı tahta ve tablet bilgisayarın Türkiye’de 'kademeli yerlilik oranı'yla üretilmesi konusunda anlaştı.

Benzer şart kamunun diğer büyük alımları için de gündemde.
 
Öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlarla akıllı tahtalar için çıkılacak ihale öncesi 5 bakan “tablet zirvesi yaptı.

Önceki gün gerçekleştirilen zirve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer katıldı.

3 yılda yüzde 80’i yerli
 

Bakan Ergün ise dün FATİH Projesi ile ilgili alınan “yerlilik oranıî kararını açıkladı. Ergün’ün verdiği bilgilere göre ihale şartnamesine, akıllı tahta ve tablet bilgisayarları Türkiye’de üretme şartı konulacak. Yerli üretimin kademeli gerçekleştirileceğini belirten Ergün, yerli üretim taahhüdünün birinci yıl yüzde 40, ikinci yıl yüzde 60, üçüncü yıl ise yüzde 80 olabileceğini söyledi. Ergün, 4 yıl içerisinde bu alanda 7-8 milyar dolarlık bir tablo ortaya çıkacağını, dolayısıyla yerli üretim için şartların oluştuğunu belirtti.
 
70-80 milyar liralık güç
 
Tablet zirvesinde, kamunun satın alma gücünün “yerli üretimi teşvik" amaçlı kullanılması da tartışıldı. Kamu yılda yaklaşık 70 ila 80 milyar lira mal ve hizmet satın alıyor. İhale yoluyla yapılan bu alımların değer bazında yüzde 31’ini mal alımları, yüzde 41’ini hizmet alımları ve yüzde 28’ini de yapım işleri oluşturuyor. Yapılan değerlendirmelerde kamunun bu büyük alım gücünün “yerli şartıî ile yerli üretimi teşvik amaçlı kullanılabileceği ifade edildi.
 
Cep telefonu ve ilaç
 
SGK’nın yaklaşık 15 milyar liralık ilaç alımında bundan böyle “yerli üretim" şartının getirilebileceği ifade edilirken Türkiye’nin yılda cep telefonuna yaklaşık 5 milyar lira harcadığı, bunun yüzde 20’sinin Türkiye’de üretilmesi halinde 1 milyar liralık yeni bir yatırım potansiyelinin ortaya çıkacağı vurgulandı.
 
18 'cep'ten biri 'yolcu'yla geldi
 
Geçen yıl Bilgi İletişim Teknolojileri Kurumu'na kaydettirilen 17 milyon 839 bin 954 cep telefonu ithalat yoluyla Türkiye'ye gelirken, yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısı ise yüzde 33 artışla 1 milyon 15 bin 621'i buldu. 2010'da ithalatçıların kaydettirdiği cep telefonu sayısı ise 14 milyon 280 bin 730'du. Yine geçen yıl kayıt altına alınan ceplerden 176 bin 376'sı ise Türkiye'de üretildi. Yani her 100 cepten sadece 1'i Türkiye'de üretildi.

bugün


Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs