En Sıcak Konular

CHP'de çok ağır iddia

22 Şubat 2012 08:12 tsi
CHP'de çok ağır iddia
CHP, tüzük değişikliğine ilişkin çok çarpıcı bir iddiayla sarsılıyor.

Buna göre Genel Merkez, delegelerin, kurultay çağırmasına olanak sağlayan tüzük maddesini değiştirmeyi planlıyor. Yüzde 20'lik imza barajı yüzde 51'e çıkarılacak.  

Çifte kurultay sürecinde CHP'de, iddiaların arkası kesilmiyor. Genel Merkez'in iki kurultay için tek kart bastırma girişimi, 'salonda hazirun cetvelini imza karşılığı kart verilecek' iddialarına neden oldu. Genel Merkez'in, tüzükte yer alan 'salt çoğunluk barajını geçmek ve muhaliflerin kurultay salonuna gelmesini zorunlu kılmak' için bu yönteme başvurduğu ileri sürüldü.

KARTLAR ÜÇ GÜNDÜR DAĞITILIYOR
 
Muhaliflerin tepki gösterdiği bu iddiaya, Genel Merkez sert tepki gösterdi. CHP'nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, "Asla öyle bir karar alınmadı. Üç gündür Genel Merkez'de kart dağıtıyoruz. İl başkanlarına veriyoruz. İl başkanları da delegelerine kartları dağıtıyor. Eski köye yeni adet olur mu? CHP'ye yakışır mı" dedi.
 
Alınan bilgiye göre, art arda iki tüzük kurultayı gerçekleştirecek CHP, üzerinde 16 ve 17. olağanüstü kurultay yazan kartlar bastırılıyor. Kartlar, Genel Merkez'den il başkanlarına veriliyor. İl başkanları, il kurultay delegelerine kartların dağıtımını gerçekleştiriyor. Genel Merkez, art arda gerçekleştirilecek iki kurultay için otel rezervasyonlarını da tamamladı. 850 delege, Genel Merkez'den otel rezervasyonu talep etti.

Parti Meclisi'nin (PM) ardından tüzük değişikliğine ilişkin çok önemli bir iddia da konuşulmaya başlandı. Genel Merkez'in, "delegelerin, kurultay çağırmasına olanak sağlayan tüzük maddesini değiştirmeyi planladığı, yüzde

20'lik imza barajının yüzde 51'e (salt çoğunluk) yükseltilmek istendiği" iddia edildi. Mevcut tüzüğe göre, delegelerin yüzde 20'sinin imzası ile olağanüstü kurultay çağrısı yapılabiliyor. Bazı PM üyeleri, Genel Merkez'in bu yöndeki değişiklik hazırlığını birkaç gündür kulislerde seslendiriyor. Ancak son taslak tüzük metninde bununla ilgili değişiklik yer almıyor. Kurultay delegesinin oyuna sunulacak metnin bir iki gün içinde netleşmesi bekleniyor. Kurultaya sunulacak metnin ortaya çıkması ile "parti içi demokrasiyi" tartışmaya açacak bu iddia netlik kazanacak.

Taslak tüzüğün "program ve tüzüğün onaylanması değiştirilmesi" başlıklı 84. maddesinde bir değişiklik yer alıyor. Mevcut tüzükteki, "Değişiklik önerilerini, Genel Başkan, Parti Meclisi veya Kurultay üyelerinin yirmide birinin yazılı olarak vermesi gerekir" düzenlemesinin ardından "Program ve Tüzük değişikliklerinde, toplantı ve karar yeter sayıları Kurultay üyelerinin salt çoğunluğudur" maddesi ekleniyor. Bu maddenin PM üyeleri tarafından "imza barajı yükseltiliyor" olarak yorumlandığı belirtiliyor. 

bugün


 

Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,567 µs