En Sıcak Konular

CHP'de muhalafetin son planı

21 Şubat 2012 15:54 tsi
Kurultayın ilk gününe katılmamayı planlayan Önder Sav ekibinin masasında ilginç bir protesto yöntemi var. Buna göre Genel Merkez'in kurultayı yerine Anıtkabir'e gidilecek.

Çifte kurultay sürecindeki CHP'de, muhalifler, birinci gün kurultayına ilişkin salon planını netleştirdi. Delegelerin imzasını gösteren 'haziran cetveli' de yakın takibe alınacak. İmza sahiplerinin salonda olup olmadığı tek tek kontrol edilecek.

Bugün Gazetesi'nin geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurduğu 'hazirun cetveli' planı işletilecek. Tüzüğe göre, kurultaya katılan delegelerin oylamalar öncesi bu cetveli kimlik göstererek imzalaması gerekiyor.

İlk gün kurultayına katılmama kararını başından beri beyan eden Sav ekibinin masasında çarpıcı bir protesto yöntemi bulunuyor. Muhalifler ilk gün Genel Merkez'in kurultayı yerine Anıtkabir'e gitmeyi planlıyor. Ancak bu ilginç bir görüntü oluşturabilir. CHP'de kurultay geleneği, kurultay başlamadan önce Genel Merkez tarafından belirlenen bir heyet, Anıtkabir ziyareti gerçekleştiriyor.

Genel Merkez'in de kurultay öncesi bir heyetle Anıtkabir'e gitmesi durumunda muhalifler ve parti yönetimi aynı karede yer alacak. Muhalifler, Anıtkabir ziyaretinin ardından 'belirlenecek bir otelde' toplanmayı da tartışıyor.

Sav cephesi, salt çoğunluk şartının "salonda pratikte" sağlanmamasına rağmen Genel Merkez'in 26 Şubat kurultayında "kağıt üzerinde salt çoğunluk şartını" gerçekleştireceğini iddia ediyor.

Bu nedenle muhalifler "hazirun cetvelini" yakın takibe alacak. Muhalif cephenin belirlediği isimler, imzaların cetvele sağlıklı atılıp atılmadığını, imza sahiplerinin salonda bulunup bulunmadığını kontrol edecek. İmzalar konusunda sağlıksız bir durum tespit edildiğinde itiraz edilecek. Hazirun cetvelinde imzası görünen delegelerden birisinin bile "ben imzalamadım, salonda yoktum" demesi halinde kurultay, hukuk tartışmasına neden olacak. Salt çoğunluk şartının sağlanmaması halinde de yargıya gidilecek. Ancak parti kulislerinde, Genel Merkez'in ilk gün kurultayında salt çoğunluk konusunda sıkıntı yaşamayacağı belirtiliyor.

SAV'I "BLOKE" PLANI

Genel Merkez'in, eski Genel Sekreter Önder Sav'ın katılımını engellemeye yönelik ikinci kurultayı "basına ve misafire kapatma kararı" pratikte bir anlam ifade etmiyor. Tüzüğün 53. maddesine göre, onur üyeleri de kurultay üyeleri arasında sayılıyor. Sav, eski genel sekreter ve eski milletvekili sıfatı nedeniyle onur üyesi. Bu nedenle kurultaya katılımını engellemek pratikte mümkün değil. Sav'ın kurultaya katılmasının yanı sıra isterse konuşma hakkı da bulunuyor. Sav'ın sadece oy kullanma hakkı yok. Genel Merkez'in, Sav'ın salona alınmamasında ısrarcı olması durumunda "delege dışında kimse salonda olmayacak" kararı alması gerekiyor. Ancak bu durum tüzüğe aykırılık taşıyor.

YILDIZLI: İLKİ DE KAPATILSIN

Genel Merkez'in ikinci kurultayı "basına ve seyirciye kapatması" ile ilgili olarak, muhaliflerin sözcüsü Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, Genel Merkez'e çağrı yaptı. Yıldızlı, Genel Merkez'in ikinci kurultayı basına ve seyirci kapatma kararı ile "doğrusunu yaptığını" ancak bu kararın, ilk kurultaya da uygulanması gerektiğini belirtti. Yıldızlı, "Doğrusu iki kurultayın da sadece delegelerle yapılması. Ancak birincisine 10 bin seyirci alıp, ikincisini tamamen kapatmak iyi niyet göstergesi olarak değerlendirilemez" dedi.

İKİ SAAT İDDİASI

Kurultayla ilgili ilginç bir iddia dile getiriliyor. Genel Merkez'in ikinci kurultayı 'seyirci ve basına' kapatma kararı ile ilgili 'salon iki saat süreliğine kiralandı' iddiası ortaya atıldı. Kurultayın başlaması için tüzüğe göre, Genel Başkan ya da vekilinin kurultay salonunda bulunması gerekiyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona gelip konuşma yapması bekleniyor. Ancak ikinci kurultay ile ilgili tüzükte öngörülen salt çoğunluk şartı konusunda sıkıntı yaşanabileceğine işaret ediliyor.

GÖZLER BAYKAL'DA

Öte yandan eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın dün yapılacağı kulislere yayılan basın toplantısı gerçekleşmedi. Baykal'ın, çifte kurultay öncesi basın toplantısı ile 'birlik beraberlik' mesajı vereceği, tüzükteki bir takım düzenlemelere ilişkin kaygılarını dile getirileceği belirtiliyordu.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs