En Sıcak Konular

Bu meslekler sağlığınızı bozuyor

21 Şubat 2012 12:29 tsi
İnsanlar geçimlerini sağlamak için değişik meslek gruplarında çalışmak zorunda kalıyor. Kimi insanlar işi gereği saatlerce ayakta kalmak zorundayken, kimi de masa başında saatlerce oturuyor. Ne şekilde olursa olsun bazı mesleklerde çalışmak bazı sağlık so

WebMD Health isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan araştırmada bazı mesleklerin sağlığınızı bozabildiğini belirtildi. Administrative Science Quarterly'de yayınlanan çalışma ise haftada 80-120 saat (sabah 6'da işe gidip gece yarısı eve dönen) arasında çalışan 2 düzine genç yatırım bankacısını takip ettiler. Uzun süre çalışanlarda çeşitli sağlık problemlerinin arttığını tespit eden araştırmacılar, bankacılarda ruhsal sağlık problemleri ile tükenmişlik hissinin arttığını açıkladılar.

Geçen yıl Concordia Üniversitesi'nde yürütülen çalışma işyerindeki stresin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini ortaya çıkardı. Fazla stresli işlerde çalışan insanların yüzde 26'sının strese bağlı profesyonel sağlık yardımı aldıkları görüldü.

Bu nedenle siz de ruhsal ya da fiziksel olarak hastalanmak istemiyorsanız, haftalık çalışma programınızda boş zamanlar oluşturmaya çalışın. Bu süre içinde de ailenizle, arkadaşlarınızla yemeğe gidin, sinemaya gidin, stresli iş ortamından kısa sürede olsa uzaklaşmaya çalışın. İşyerinde de sağlıklı olmak için asansör yerine merdivenleri kullanın, öğle yemeği arasında kısa yürüyüşler yapın ve otururken düzenli olarak belirli aralıklarla esneme hareketleri yapın.

Ayakta uzun süre durma: Öğretmenler gibi uzun süre ayakta kalarak çalışıyorsanız ayaklarınızda eklem iltihabı olma riski yüksektir. Bu tür bir işte çalışıyorsanız topuklu olmayan, rahat ayakkabılar giymelisiniz. Çünkü topuklu ayakkabılar ayaklarınızın eklemleri üzerinde baskıya yol açar. Ayrıca aşırı kilolu olmak da eklem iltihabı riskinizi artırır.

Yapı işi ve akciğer problemleri: İnşaatlarda çalışanlar soludukları tozlar nedeniyle kanser, asbestoz ve mezotelyom gibi hastalıklar açısından ciddi risk altındalar. Belirtiler arasında göğüs sıkışması, öksürük, nefes darlığı ve anormal nefes alıp verme bulunuyor.

Evde hasta bakanlar ve depresyon: Evde yatalak hastaya bakmak gibi birinin sorumluluğunu alan kişilerde depresyon oranının yüksek olduğu belirlendi. Bu alanda çalışan kişilerin yüzde 11'inin büyük bir depresif olayı olmuştur. Çünkü bu kişiler sürekli hasta kişiyle ilgilendiği için pozitif destek alamıyorlar.

Vardiyalı işçiler ve uyku problemleri: Vardiyalı olarak çalışan işçilerin potansiyel sağlık problemlerine dair sayısız araştırma bulunuyor. Bunlardan en önemlisi uyku sorunudur. Farklı saatlerde uyuma ve uyanma, günün geleneksel olmayan saatlerinde çalışma uyku bozukluğuna yol açıyor. Bu kişilerde enerji kalmıyor, baş ağrısı ve konsantrasyon güçlüğü görülüyor.

Fazla mesai ve depresyon: Bir araştırmaya göre, günde 11 saat ya da daha uzun süre çalışmak standart olarak günde 7-8 saat çalışanlarla karşılaştırıldığında ağır depresif vaka riskini iki kat artırıyor. University College London'da görevli araştırmacılar 6 yıl boyunca 2 bin kişinin sağlık ve iş verilerini inceledi. Buna göre, fazla mesai ile depresyon riski arasında kesin bir bağ olduğunu tespit ettiler.

Kaynak: Zaman



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,530 µs