En Sıcak Konular

27.06 afet alarmı

24 Haziran 2007 11:29 tsi
27.06 afet alarmı Sıcaklıklarda anormal artışlar başladı. Salı gününden sonra astronomik düzeye çıkacak. Sağlık Bakanlığı 27.06 alarmı verdi. Lütfen dikkatli olun...

Hava sıcaklıklarındaki anormal artışlar, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Sıcaklıktaki dalgalanmaları Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile koordineli biçimde takip eden Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinin değiştirilmesi dahil çeşitli önlemleri değerlendiriyor.

Meteoroloji yetkililerinin, Kuzey Afrika’dan gelecek yeni bir sıcak hava dalgasının, salı gününden itibaren başta İstanbul olmak üzere çeşitli kentlerimizde etkili olacağını ve hava sıcaklıklarının 40 dereceye ulaşacağını açıklaması, endişeleri daha da artırdı.

MESAİ DEĞİŞEBİLİR

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, sıcaklıktaki artışların devam etmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinin değiştirilmesini önereceklerini söyledi. Buzgan, AKŞAM’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Sıcaklıktaki artışı neredeyse saniye saniye takip ediyoruz. Eğer hava sıcaklığı yükselmeye devam eder ve hayati tehlike oluşturacak boyuta ulaşırsa, Sağlık Bakanımız Recep Akdağ’la görüşerek, kamuda mesai saatlerinin, bölgelerdeki sıcaklıklara göre değiştirilmesi önerisinde bulunabiliriz. Mesai saatlerinin aşırı sıcaklar nedeniyle yeniden düzenlemesi konusunda, valilikler de kendiliğinden harekete geçebilir.”

TATİL GÜNDEMDE Mİ?

Buzgan, kamu kurum ve kuruluşlarının aşırı sıcaklar nedeniyle tatil edilip edilemeyeceğine ilişkin soruyu, “Henüz öyle bir düzenlemeyi tartışmadık, gündemimize de gelmedi. Sıcaklıktaki artışlar sürerse, tatile gitmek yerine mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesiyle sorunu aşabiliriz” diye yanıtladı. Öte yandan, İzmir, Denizli, Manisa, Adana, Muğla, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin, Gaziantep ve Antalya valilikleri, yarın alacakları son meteorolojik değerlendirme raporuna göre, mesai saatleriyle ilgili düzenlemenin yapılabileceğini bildirdiler.


SUSAMASANIZ BİLE BOL BOL SU TÜKETİN


Hareketlerinizi yavaşlatın. Ağır çalışmalar günün en serin zamanında yapılmalı.


Yaz kıyafetleri giyin. Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edin.


Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçının. Protein gibi metabolik ısı üretimini ve su kaybını artıran yiyeceklerden kaçının.


Su veya alkol içermeyen sıvıları bol miktarda için. Vücudumuz serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin.


Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın.


Mümkün olduğu kadar dışıraya çıkmayın, dışarı çıkarsanız güneş altında fazla kalmayın


Çocukları ve evcil hayvanları asla otomobilde bırakmayın.


Ağır-yağlı gıdalardan kaçının, hafif-sulu gıdaları tercih edin.

 

VALİLİKLER YETKİLİ

MESAİ saatleri ayarlamasının bölgesel olarak yapılabileceğine de dikkat çeken Buzgan, “Bölgesel olarak meydana gelen ciddi sıcaklık artışlarında valilikler hemen devreye girebilir. Ciddi bir tehlike görünüyorsa, tüm illerin valileri mesai ayarlamasına gidebilirler. Böyle bir durumda mesai saatleriyle ilgili düzenlemenin çıkmasını beklemeye gerek yok” dedi.


HASTA YAŞLI VE ÇOCUKLAR DİKKAT

VATANDAŞLARI aşırı sıcaklara karşı uyarmaya devam edeceklerini anlatan Buzgan, “Uzun süre kimsenin güneşte kalmasını istemiyoruz. Önceliğimiz ise daha önce de açıkladığımız gibi yaşlılar ve çocukların kritik saatlerde, mümkün olduğunca dışarıyı çıkmamaları. Kalp ve damar hastalarının da çok dikkatli olmaları gerekiyor. Sıcak havalarda bol sıvı ve sulu besinlerin tüketilmesi, vücudun su kaybını dengeler” diye konuştu.



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs