En Sıcak Konular

Milletvekili adaylarının sağlıkları tehdit altında

24 Haziran 2007 11:04 tsi
Milletvekili adayları ve parti genel başkanlarını yoğun çalışma temposu, uzun süre ayakta kalma, oturma veya seyahat etme uyku düzeninin bozulması, aşırı sıcakta ve güneş altında uzun süre kalma, çok sayıda kişiyle öpüşme gibi nedenlerden dolayı çeşitli s

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekili adayları ve parti liderlerinin 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçimleri nedeniyle yoğun propaganda çalışmaları sırasında bazı sağlık sorunları yaşayabileceklerini belirtti.

Adayların yalnızca propaganda süresince değil, tüm siyasi yaşamları boyunca sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Filiz, “Adaylar, yaş ve risk faktörlerine göre düzenli olarak genel sağlık taraması yaptırmalı ve koruyucu önlemler almalı. Kalp, tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar, aşırı kilolu olanlar diyetisyen takibi ile düzenli ve dengeli beslenme programlarına uymalı” dedi.

Adayların seçim dolayısıyla yoğun çalışma temposuna girdiğini dile getiren Filiz, uzun süre ayakta kalma veya seyahat etmeleri gerekebileceğini, bu çalışma temposuyla uyku düzenlerinin de bozulabileceğini, aşırı sıcakta, güneş altında uzun süre kalmanın ve çok sayıda kişiyle öpüşmenin sağlık açısından risk oluşturabileceğini vurguladı.

UZUN SÜRE OTURMAK DA RİSKLİ

Yrd. Doç. Dr. Filiz, uzun süre ayakta kalmak kadar uzun süre masa başında uygun olmayan pozisyonda oturmanın da sağlık açısından risk taşıdığını belirterek, şunları söyledi:

“Uzun süre oturmaya bağlı olarak boyun, bel, sırt ağrıları veya bacaklarda dolaşım bozukluğu gelişebilmekte. 2-3 saatte bir ayağa kalkmak ve dolaşmak önlem olarak uygulanabilir. Özellikle araç ile uzun süren seyahatlerde belli aralıklarla mola verilmesi gerekir.”

UYKU DÜZENİNİN BOZULMASI HASTALIK SEBEBİ

Uyku düzeninin bozulması ve yeterince dinlenememenin vücut direncini azaltıp, hastalıklar için zemin hazırladığını söyleyen Filiz, “Bu nedenle siyasiler ışık ve gürültüden uzak bir ortamda günde en az 6-8 saat uyumaya dikkat etmeliler” diye konuştu.

Mitinglerin genellikle açık alanlarda düzenlendiğini, bu yüzden güneş çarpması, sıcak hava ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı tansiyon düşmeleri görülebileceğine işaret eden Filiz, önlem olarak ince, vücudu sıkmayan pamuklu giysilerin tercih edilmesi, gölgelik, siperlik kullanılmasının yararlı olacağını dile getirdi. Filiz, konvoylarda
trafik kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.

El ve vücut hijyeninin de önemli olduğunu bildiren Filiz, adaylarda yoğun toplumsal ilişkilerde bulunmaları nedeniyle bu hijyenin bozulabileceğini, toplumda samimiyet gösterisi olan öpüşmenin çok sayıda hastalığın bulaşma nedeni olduğunu, bunun yerine el sıkma şeklinde selamlaşmanın tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi.

“FAST FOOD VE KEBAPTAN UZAK DURUN”

Filiz, adaylara fast food, kebap gibi ağır yağlı ve kırmızı et içeren yiyecekler yerine, sebze ve meyve ağırlıklı gıdaları tercih etmeleri ve aşırı tuzlu gıdalardan kaçınmaları uyarısında bulundu.

Adayların düzenli ve dengeli beslenmeye, öğün atlamamaya dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, egzersiz yapmalarını öneren Filiz, şunları kaydetti:“Çok ağır egzersiz olmamak şartı ile eğer bir egzersiz programı uyguluyorlarsa buna devam etmeleri, eğer uygulamıyorlarsa haftada en az 2-3 gün 30 dakika tempolu yürüyüş veya yüzme gibi bir spor yapmaları uygun olur. Ofislerinde aşırı sigara kullanımı, yeterince havalandırmanın olmaması gibi akciğer hastalıklarına zemin hazırlayacak durumlara yönelik önlemler almaları gerekir.”



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,973 µs