En Sıcak Konular

Putin'den Türkiye'ye gözdağı...

21 Şubat 2012 08:39 tsi
Putin'den Türkiye'ye gözdağı... Rusya’da devlet başkanlığı seçimlerine iki haftadan az bir süre kala Başbakan Vladimir Putin, Soğuk Savaş dönemini aratmayacak açıklamalarda bulundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, füze kalkanı projesine “asimetrik ve etkili bir yanıt verilmeli” diyerek askeri harcamaları arttırma ve orduyu modernleştirme sözü verdi.

Rusya’da devlet başkanlığı seçimlerine iki haftadan az bir süre kala Başbakan Vladimir Putin, Soğuk Savaş dönemini aratmayacak açıklamalarda bulundu. NATO’nun füze kalkanı projesine ateş püsküren Putin Rus ordusuna gelecek on yılda yaklaşık 770 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve silah sistemlerinin yenileneceğini açıkladı.

Putin ülkenin doğusundaki savaş jeti üretim tesislerine ziyaret düzenlediği gün Rossiiskaya gazetesinde ordu yenileme programı hakkında uzun bir makale yayımladı.

Asker maaşlarına zam

Zamanlaması dikkat çeken yazıda “kimseyi zayıflığımız ile kışkırtmamalıyız” diyen başbakan, Rusya’yı “sınırları civarında çatışma yaratmaya çalışan yabancı güçlerden” koruyabilmek için daha güçlü bir orduya ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Putin yazısında sık sık “orduyu modernleştirme kararını” yurtdışı tehditlerine karşı aldığını vurguladı. Özellikle NATO’nun Türkiye’nin de dahil olduğu füze kalkanı sistemini örnek gösteren Putin, “NATO’nun füze kalkanı sistemine karşı önlemler almalıyız. Bu sistemle aşık atacak pahalı bir füze yerine herhangi bir füze kalkanı sisteminin üstesinden gelebilecek stratejik nükleer güç ile hava ve uzay savunma sistemi geliştirilmeli” dedi.

Kıtalararası füze

Putin’in yazısında değindiği bir diğer “yabancı güç” ise ABD ve Avrupa oldu. Rusya Başbakanı “ABD’nin küresel füze kalkanına ve onun Avrupa’daki parçasına Rusya’nın askeri ve teknik cevabı verimli ve asimetrik olmalıdır” diye yazdı.

Putin, orduyu modernleştirme çabaları kapsamında, askeriyenin prestiji üzerinde çalışmalar yürütüleceği, askerlerin yaşam koşulları ve maaşlarının artırılacağını ama esas olarak silah sistemlerinin yenileneceğini ve güçlendirileceğini açıkladı.

Putin’in yeni projesine göre, önümüzdeki 10 yıl içinde Rusya 400 kıtalararası balistik füze, 8 nükleer denizaltı, 20 denizaltı, 600 savaş uçağı, 28  S-400 füze savunma sistemi edinecek. Rusya Başbakanı, tüm bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için 773 milyar dolar ayrıldığını açıkladı.

Putin, küresel önemdeki kaynaklara dair tartışmaların ulusal egemenlik meselesi haline getirilmemesi gerektiğini  belirtti. Rusya’da Putin’e yakın isimler daha önceleri Batı’nın Rusya’nın mineral kaynaklarını yakından takip ettiğini söylemişlerdi.

Siyasi uzmanlar, Putin’in seçimler öncesinde “güçlü lider” imajını korumak, son zamanlarda eleştirilere neden olan savunma bakanlığına destek çıkmak için böyle bir açıklama yaptığını söylüyor.

600

Putin 10 yıl içinde 600 savaş uçağı ve 28 denizaltı sözü verdi.

milliyet

Bu haber 1,545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs