En Sıcak Konular

Tarık El Haşimi: 'Nuri El Maliki'ye inanmayın'

20 Şubat 2012 16:59 tsi
Tarık El Haşimi: 'Nuri El Maliki'ye inanmayın' Irak Başbakanı Nuri el Maliki tarafından tutuklanması için fezleke çıkarılan Cumhurbaşkanı yardımcısı Sünni lider Tarık El Haşimi Kuzey Irak'ta yaptığı basın toplantısında 'yargı adil olana kadar dönmeyeceğini' açıkladı

Irak lı Sünni lider ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi Haşimi, hakkında alınan tutuklama kararı sonrası Kuzey Irak 'a gitmişti. Haşimi, Erbil'de bugün yaptığı basın açıklamasında, kendisinin mezhepsel sebepler, yolsuzlukla mücadeleye verdiği destek ve seçim hazırlıkları nedeniyle siyasi olarak hedef alındığını söyledi.

Ülkenin geleceği için verdiği mücadelede Sünni ve Şii ayrımı gözetmediğini ve birilerinin bundan rahatsız olduğunu söyleyen Haşimi, "Cumhurbaşkanı yardımcısına suçlamalar rahat bir şekilde yöneltiliyorsa basit vatandaşın durumu nedir? Dava, Haşimi davası olmaktan çıktı. Yaralı ve şerefli Irak vatandaşının davası oldu" dedi.

"CİNAYETLERİN ÜZERİNE GİDİLMEDİ"
Haşimi, birilerinin işlerine geldiği bir şekilde bu sıralarda bir günde 150 terör olayı ile ilgili suçlamalarda bulunabildiğini, ancak ülke genelinde çok önemli onlarca olayla ilgili soruşturmaların sonucunun açıklanmadığını söyledi. El Kaide'nin, Şii olan Hizbullah ve Asaib Ehl El Hak örgütlerinin işledikleri cinayetlerin üzerine gerektiği gibi gidilmediğini de vurgulayan Haşimi, bilinen önemli cinayet ve ağır suçların birilerinin çıkarları sebebiyle örtbas edildiğini savundu.

Bağdat'taki Aklama Komisyonu'na ve bazı devlet dairelerine düzenlenen saldırıların arkasında korumalarının bulunduğu yönündeki suçlamaları kabul etmeyen Haşimi, "Aklama Komisyonu'na düzenlenen saldırının arkasında örgütlü bir milis kuvvet var. Korumalarım, Hakim Necm El Talabani ve Hakim Hasan Aziz'i öldürmekle suçlanıyor. Hakim Necm El Talabani'nin çok önemli davalarda yürüttüğü soruşturmalar neden açıklanmıyor" diye konuştu.

"YARGI ADİL OLUNCA MAHKEMEYE ÇIKACAĞIM"
Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin kendi şahsının ve korumalarının hedef alınmasına katkı sağladığını savunan Haşimi, Yüksek Yargı Konseyi'nin, yönetimi elinde tutanları memnun etmek için tarafsızlığından, mesleki değerlerinden vazgeçtiğini ve bunun Irak yargısının namını kurban edeceğini ve yargı adil olduğu zaman mahkemeye çıkacağını söyledi.

Davasının yüksek mahkemeye havale edilmesine izin verilmediğini, ceza usul muhakeme kanununun 55. maddesinin tatbik edilerek davanın Kerkük'e taşınması talebini yineleyen Tarık El Haşimi, bir kez daha davanın cinayet mahkemesi yerine federal mahkemede görülmesini ve soruşturma üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını istedi. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı, aksi takdirde davayı uluslararası adalet divanına taşıyacağını belirtti.

Haşimi ayrıca, korumalarını gören heyetin, korumalarının sorguda işkenceye maruz kaldıklarını söylediğini, buna dair elinde delil ve fotoğrafların bulunduğunu kaydetti.

Irak halkına seslenen Haşimi, "Televizyonda hükümetin kendi davasıyla ilgili gösterdiği her şeye inanmayın" çağrısı yaptı.

KRİZ 19 ARALIK'TA BAŞLADI
Irak Yüksek Yargı Konseyi, El Haşimi'nin tutuklanan bazı korumalarının verdikleri ifadelerde şiddet eylemlerini El Haşimi'nin direktifleri doğrultusunda yaptıklarını dile getirmesinden sonra 19 Aralık'ta El Haşimi ve beraberindeki 14 kişi hakkında Anayasanın terörle ilgili 4. maddesi uyarınca tutuklama kararı almıştı. Haşimi, hakkında tutuklama kararının verildiği tarihten bu yana kuzey Irak'ta yaşıyor.

Haşimi, avukatları aracılığıyla 5 Aralık'ta Yüksek Yargı Konseyine yaptığı müracaatta, davanın Bağdat dışına, özellikle Kerkük şehrine taşınmasını ve yanında çalışıp da tutuklanan şahısların Adalet Bakanlığına bağlı tutukevlerine sevk edilmesini talep etmişti.

Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Hakim Abdülsettar Bayrakdar, 15 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Haşimi'nin davanın Kerkük'e taşınması için Temyiz Mahkemesine yaptığı başvurunun Mahkemeye bağlı, 19 uzman hakimden oluşan Genel Heyet tarafından ele alındığını, davanın Kerkük'e taşınmamasına ve Bağdat'ta görülmesine karar verildiğini belirtmişti.

Habertürk

Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,454 µs