En Sıcak Konular

Eroğlu: Denktaş'ın mirası yaşayacak

20 Şubat 2012 16:18 tsi
Lefke Avrupa Üniversitesi'nde (LAÜ) ''Ulusal Kıbrıs Davasında Denktaş'ın Yolu ve Manevi Mirası'' konulu panel düzenlendi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın gelecek nesillere ve kendilerine bıraktığı manevi mirasın KKTC olduğunu, kendilerine düşen en büyük görevin KKTC'yi yaşatmak ve dünyadaki yerini almasını sağlamak olduğunu söyledi.

Panelden önce, LAÜ'de Kurucu Cumhurbaşkanının adının verildiği ''Rauf Denktaş Eğitim Kompleksi'' ile ''Devlet Kuran Son Türk: Denktaş'' konulu fotoğraf sergisi, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun da katıldığı törenle açıldı. Açılışın ardından düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Panele, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, Denktaş'ın oğlu Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, kızı Değer Denktaş ve davetliler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin Türklük ve İslam dünyasında artık yerini alması gerektiğini belirtti.

Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın ölümünün ardından 37 gün geçtiğini, ama eserleriyle yaşadığını söyledi. Denktaş adıyla hafta sonu İstanbul Şişli'de bir kültür ve kongre merkezinin temelini attıklarını hatırlatan Eroğlu, LAÜ'nün kararının da aynı şekilde önemli olduğuna dikkati çekti. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın Lefke'de bir üniversite isteğini hep söylediğini ve bu gerçekleştiğinde çok mutlu olduğunu kaydeden Eroğlu, Denktaş'ın yaşamını sadece bir panelin anlatmaya yetmeyeceğini ifade etti.

Denktaş'ın her bölümü bir ders ve kararlılık sembolü olan yaşamını gelecek kuşaklara anlatacak eserler yaratılması dileğinde bulunan Eroğlu, Denktaş'ın arkasında kendini anlamaya yarayacak çok eser bıraktığını belirtti. Bu eserlerin her yaştaki gençlerin ve öğrencilerin yararlanmasına sunmak ve yabancı dilde de dünya kamuoyuna iletmek gerektiğini ifade eden Eroğlu, bu konuda üniversitelere görev düştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın bir dava adamı, mücadele insanı olmanın yanı sıra doğru karar oranı çok yüksek bir strateji uzmanı olduğunu kaydetti.

Eroğlu, Denktaş'ın devlet kurma karar ve kararlılığı sayesinde Kıbrıs Türk halkının farklı bir evreye girdiğini; kendilerinin de müzakere masasında başları dik ve güçlü oturduğunu söyledi.

Başbakan olarak Denktaş ile en uzun süre çalışma fırsatı bulan kişi olduğunu; birçok süreci birlikte yaşadıklarını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Benim saptamalarıma göre rahmetli kurucu Cumhurbaşkanımız için Kıbrıs Türk halkının güvenli geleceği bakımından temel noktalar şunlardır: Devletin varlığı, sulandırılmamış egemenlik, sulandırılmamış iki kesimlilik, sulandırılmamış Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi, Anavatan Türkiye ile hiçbir koşulda ilişkilerin bozulmaması, tam tersine her geçen gün biraz daha geliştirilmesi. Hiç bıkmadan, usanmadan bunların önemi üzerinde durur, bunların korunması gerektiğinin altını çizerdi. O aslında Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türk halkının öğretmeniydi.''

Rauf Denktaş'ın gelecek nesillere, kendilerine bıraktığı manevi mirasın KKTC olduğunu vurgulayarak, kendilerine düşen en büyük görevin ise KKTC'yi yaşatmak, dünyadaki yerini almasını sağlamak için mücadele etmek olduğunu ifade eden Eroğlu, Türklük ve KKTC'nin İslam dünyasında yer alma zamanının geldiğini belirtti.

Denktaş'ın kendilerine "egemenlik ve özgürlük aşkı, hakka ve halka inanmak" gibi miraslar da bıraktığının altını çizen Eroğlu, onun erdemlerini unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını vurguladı.

Serdar Denktaş: ''En güzel dua 'devleti daim olsun' demek olur herhalde''

Denktaş'ın oğlu, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da önceleri Girne'de kurulması planlanan LAÜ'nün babası Denktaş'ın önerisiyle Lefke'de yaşama geçtiğini anlatarak, ''Devletin nasıl yaşatılacağı onun hayatının parçasıydı. Büyük bir mücadele adamıydı. Devletin, demokrasinin önemini hepimize mesaj olarak vermiş, bize gösterdiği yolun doğru olduğunu zaman içinde anlaşılmasına bırakmış, zorlamamış ama çizgisinin doğruluğunu görerek hayatını tamamlamıştır'' dedi.

Onu rahat ettirmek için Kıbrıs Türk halkının görevini yapacağından emin olduğunu kaydeden Serdar Denktaş, babasının Solya ve Taşpınar'da büyüdüğünü, bütün Türk dünyasında bir kahraman olarak kabul edildiğini anlatarak, ''Onun anısını, devletini yaşatmaya çalışıyoruz ve buna bütün gücümüzle devam edeceğiz'' diye konuştu.

Serdar Denktaş ayrıca, ''Onun ardından yapacağımız en güzel dua 'devleti daim olsun' demek olur herhalde. Devleti daim olsun, nurlar içinde yatsın'' dedi.

Panel

Yrd. Doç. Dr. İhsan Tayhani'nin yönettiği panelde, eski dışişleri bakanlarından Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın Danışmanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, eski Dışişleri bakanlarından Şükrü Sina Gürel, emekli Büyükelçi Onur Öymen, KKTC'nin eski dışişleri bakanlarından Taner Etkin, KKTC'nin emekli büyükelçilerinden ve LAÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Çavlan Süerdem de birer konuşma yaptı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs sorununun konuşulduğu panelde, Kıbrıs müzakerelerine nokta konulması ve farklı çözüm yolları aranması gerektiği görüşü ön plana çıktı.

AA

Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,853 µs