En Sıcak Konular

Fransa peçeden AİHM'lik

20 Şubat 2012 13:57 tsi
Fransa'da geçen yıl başlayan 'kamusal her alanda burka ve peçeli çarşaf yasağı' Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine taşındı.

Yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunan 22 yaşındaki Müslüman bir kadın, vatandaşı olduğu Fransa'yı Strasbourg Mahkemesi'ne şikayet etti.

Adının açıklanmasını istemeyen davacı, başvurusunda, burka ve peçeli çarşaf yasağının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı muamele, özel yaşama saygı, din, ifade ve toplantı özgürlükleri ve ayrımcılıkla ilgili maddelerine aykırı olduğu tezlerini öne sürdü.

Başvuruyu işleme koyan AİHM, davacının, özel yaşama saygı, din özgürlüğü ve ayrımcılıkla ilgili tezleri hakkında Fransız hükümetinden savunma istedi. Fransız hükümetinin üç ay içinde AİHM'ye savunma göndermesi gerekiyor. Bugüne kadar sadece okullarda eğitmen veya öğrencilere yönelik türban yasaklarıyla ilgili hükümleri bulunan AİHM, ilk defa bu davada kamusal her alanda burka ve peçeli çarşaf yasağı hakkında karar açıklayacak.

'TÜRKİYE KARARLARI EMSAL OLUŞTURACAK'

AİHM'nin benzer yasaklar konusunda bugüne kadar hükmettiği kararların en önemlilerini Türkiye'den gelen davalar oluşturuyor. AİHM Büyük Dairesi 2005 yılında kararını açıkladığı Leyla Şahin davasında, üniversitelerdeki türban yasağına onay vermişti. Ancak AİHM, Aczimendi tarikatı üyesi 127 kişi hakkında 2010 yılında açıkladığı bir diğer kararda, herkese açık kamusal alanda bireylere getirilen kıyafet yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmetmişti.

BURKAYLA KAMUSAL ALANDA DOLAŞANA PARA CEZASI

Burka ve peçeli çarşafın yasaklanmasıyla ilgili yasa Fransız Parlamentosu tarafından 11 Ekim 2010 tarihinde kabul edilmiş, 11 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yasa, kamusal her alanda burka veya peçeli çarşafla dolaşanlara 150 Euro para cezası kesilmesini öngörüyor. Yasada, bir kadını zorla burka veya peçeli çarşaf giymeye zorlayanların 1 yıl hapis ve 30 bin Euro para cezasıyla yargılanmaları da öngörülüyor. Zorlanan bireyin yaşının 18'den küçük olması halinde bu ceza 2 yıl hapis ve 60 bin Euro para cezasına dönüşüyor.

Kaynak: Ntvmsnbc



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs