En Sıcak Konular

Libya demokrasi ile tanıştı

20 Şubat 2012 12:48 tsi
Libya'da halk ilk kez oy kullanarak, iradesini sandığa yansıttı. Başkent Trablus'un yaklaşık 270 kilometre doğusunda bulunan Misurata'da halk oy kullandı.

İç savaş nedeniyle bir bölümü harabeye dönüşen Misurata'da 245 bin seçmen, alınan geniş güvenlik önlemleri altında 10 ayrı bölgede kurulan sandıklarda oy kullandı. Libya'da ilk kez sandık başına gidenlerin heyecanlı oldukları gözlendi.

Bütün Libya'ya örnek olacak

Misurata'da 28 kişilik il konseyini belirlemek için yapılan seçimler, Libya için ayrı bir önem taşıyor. Ülkede siyasi parti çalışmaları ve seçimlerin yasaklandığı Kaddafi rejiminin ardından sandık başına giderek demokrasi sınavı veren halkın, Misurata'da başarılı olması halinde, aynı seçimlerin ülke genelindeki bütün kentlerde yapılacağı öğrenildi.

"Libya, tarihindeki ilk seçimi yapıyor"

Yaklaşık 30 yıl Amarika'da kaldıktan sonra ülkesine dönen Misurata Seçim Kurulu Başkanı Teksas Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Muhammed Berween, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin sadece Misurata için değil, bütün Libya için büyük önem taşıdığını söyledi.

Seçilecek olan 28 kişilik konseyin, yeni hükümetin belirleneceği büyük seçime kadar kentin yönetiminden sorumlu olacağını kaydeden Prof. Berween, ''Libya, tarihindeki ilk seçimi yapıyor. Halk ilk kez sandık başına gidiyor. Büyük bir heyecan yaşıyoruz. İnşallah, alnımızın akıyla bu seçimleri atlatırız'' dedi.

Prof. Berween, oy kullanma işleminin 78 görevli nezaretinde yapıldığını belirterek, kentte seçimi gölgeleyecek herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için her türlü önlemin alındığını sözlerine ekledi.

"Çok mutluyuz"

Misurata'da konsey seçimi için oy kullanan vatandaşlar, bunun heyecan verici olduğunu anlattı.

Halkın önüne ilk defa sandık kurulduğunu belirten Misuratalı Abdusselam Ajdal, ''İrademizi en iyi şekilde sandığa yansıtmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün vatandaş olduğumuzu hissettik'' dedi.

İsmail Muhammed de Libya'nın özgürlüğü uğruna birçok şehit verdiklerini ifade ederek, ''Biz de üzerimize düşeni yapıp, seçimlerde oyumuzu kullanıyoruz'' dedi.

Libyalı kadınlar da sandığa büyük ilgi gösterdi. Videt Selam, seçimlerin kadınlar açısından da son derece önemli olduğunu belirterek, Misuratalı kadınlar olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyledi.

aa

Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs