En Sıcak Konular

Almanya, yeni cumhurbaşkanını arıyor

20 Şubat 2012 12:38 tsi
Almanya'da iktidar ve Sol Parti dışında diğer muhalefet partileri tarafından ortaklaşa cumhurbaşkanlığı görevine aday gösterilen eski Protestan rahip ve insan hakları savunucusu Joachim Gauck, halkın büyük desteğine sahip.

Alman televizyon kanalı "n-tv" tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Gauck'un cumhurbaşkanlığı görevine uygun bir insan olup olmadığı şeklindeki soruya karşılık vatandaşların yüzde 78'i "evet" dedi.

Diğer birçok kamuoyu yoklamasında da benzer sonuçlar alan Gauck'un halk tarafından takdir edilmesinin başlıca sebebi, Gauck'un Protestan bir rahip olarak eski Doğu Almanya'da (DDR) rejimin vatandaşlara yönelik baskılarına karşı direniş göstererek çok sayıda protesto eylemine katılmış olması.

-Gauck'un yaşamı-

Bir gemi kaptanının ve bir iş kadınının oğlu olarak 24 Ocak 1940 tarihinde Rostock kentinde dünyaya gelen Gauck'un babası, eski Sovyet gizli servisi tarafından tutuklanarak 4 yıl boyunca Sibirya'da bir cezaevinde tutuldu.

O zamanlar 11 yaşında olan Gauck'u annesi, iki kardeşiyle birlikte DDR rejimine karşı bir tutumla büyüttü. Gauck, 1958-1965 yılları arasında Protestan teolojisi eğitimi gördükten sonra rahip oldu. DDR yönetiminin rejim karşıtlarına uyguladığı baskılara dayanamayan Gauck, rejim karşıtları tarafından düzenlenen protesto eylemlerine katılarak eylemcilere destek oldu.

İki Almanya'nın birleştiği dönemde Rostock kentindeki direnişi de örgütleyen Gauck, birleşmeden sonra da, DDR'nin eski istihbarat servisi olan STASI'nin tuttuğu dosyalardan sorumlu olan dairenin başkanlığına getirildi. Bu daire bugün bile "Gauck Makamı" olarak kendi adıyla anılmaktadır.

Gauck, 2010 yılında yapılan önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde, iktidardaki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) aday gösterdiği Christian Wulff'a karşı aday olmuş ve seçimi az bir farkla kaybetmişti.

aa

Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,908 µs