En Sıcak Konular

Mossad'ın tuzağına düştüler

20 Şubat 2012 09:14 tsi
Mossad'ın tuzağına düştüler Kürecik, sınava girmedi ki...

İsrail, 10 Şubat günü önemli bir füzesavar tatbikatı gerçekleştirmiş bulunuyor.

İki önemli İsrail gazetesinde yer alan tatbikat ile ilgili ayrıntılı haberlerde İsrail'in Arrow-2 füzesavar sistemi ile ilgili bir testin ya da denemenin başarıyla icra edildiği bildirilmiş ve ayrıntılar şöyle verilmişti: Bir İsrail F-15 savaş uçağından atılan İsrail'i hedef alan ve muhtemel bir İran balistik füzesini temsil eden İsrail'e ait Blue Sparrow füzesi Arrow-2 sistemi içinde yer alan yeni model Green Pine (Yeşil Çam) adlı radar ve İsrail'in Negev Çölü'nde konuşlu Amerikan X-band radar ile birlikte tespit edilmiş bulunuluyor. Böylece İran füzesinin hedefe ulaşması önlenmiş, yani füze önceden tespit edilmiş oluyor.

İsrail denemede bu tespit ve izleme işlemiyle yetinmiş, İran füzesini imha füzesiyle havada vurmamış, bu nihai safhayı gerçekleştirmemiş bulunuyor. Bu da herhalde imha füzesini boş yere kullanmama, gereksiz masrafa girmeme kaygısından ya da hesabından kaynaklanıyor. Buna rağmen İsrailli kaynaklar denemeyle en azından teorik olarak 4. kademe imha sürecinin tamamlandığını, denemenin bunu ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

Ne var ki, İsrail'in önemli ve ciddi iki gazetesinin söz konusu deneme ile ilgili haberleri böyle iken bu köşede birçok kere sözünü ettiğim İsrail kaynaklı Debka internet sitesi konuyla ilgili kendi haber-yorumuna Malatya-Kürecik radarını da dâhil etmiş, başka bir deyişle Kürecik'i de İsrail'in denemesi ile ilişkilendirmiş, amiyane tabirle Kürecik'i de denemeye bulaştırmaya çalışmış bulunuyor.

Debka, haberinde hem İsrail'deki X-band radarın ve hem de Malatya-Kürecik radarının sözde İran füzesini ortaklaşa hareket ederek tespit ve izlemesini birlikte gerçekleştirdiğini söylüyor. Site ayrıca, ortak radar kullanımın yapıldığı denemeye bir anlamda Türkiye'nin itirazından vazgeçtiğini de belirtiyor.

Bizim bildiğimiz, Malatya-Kürecik radarı henüz faaliyete geçmemiş durumda; henüz kurulum aşamasında. Bu yüzden bu radarın İsrail'deki Amerikan radarı ile malum denemede ortak yer almaları mümkün değil. Kaldı ki, ilgili Türk yetkililer böyle bir şeyin asla söz konusu olmayacağını, kurulduktan sonra Kürecik'ten elde edilecek verilerin NATO hariç hiçbir ülkeyle paylaşılmasının sözünün bile edilemeyeceğini en kuvvetli ifadelerle defalarca vurgulamış bulunuyorlar. Nitekim, bu konuda son sözlerden birini eden ve bilgi sahibi kişilerden biri olan NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, İsrail'e ait F-15 savaş uçağından atılan füzenin Kürecik'teki radar tarafından izlendiği iddiasının asılsız olduğunu açıkça ifade ediyor.

Alaboyun'un sadece Zaman internet sitesinde okuduğum açıklamasında, 'Debka' isimli internet sitesinde yer alan, F-15 savaş uçağından atılan füzenin, ateşlendiği andan yere düştüğü ana kadar, hem Kürecik'teki hem de İsrail'deki radarlar tarafından ortak olarak izlendiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydediyor ve Kürecik'teki radarın kurulmasına 4 ay kadar önce karar verildiğini, 2013 yılında aktif hale geçmesinin planlandığına dikkat çekiyor ve şöyle diyor: "İsrail'deki benzer radar ise 2010 yılında kurulmuştur. Muhtemelen bu radarın testi ilgili habere Kürecik ortak edilerek, Türk-İsrail ilişkilerine yönelik kamuoyuna yanıltıcı bir haber üretilmiştir. Faaliyete geçmemiş bir radarın bir füzeyi takip etmesi mümkün değildir. Kürecik'teki radar, NATO'nun doğu sınırlarını izlemekle görevli olacaktır. Haberde adı geçen bölge Akdeniz olup, Kürecik'in görev alanında değildir."

Kürecik konusu bizim açımızdan bu kadar net ve açık iken ne yazık ki bizdeki bir gazete Debka haberine dayanarak birinci sayfasından 'Kürecik sınavı geçti' şeklinde haber yayımlıyor, 15. sayfasında da güya bunu ayrıntılarıyla veriyor ve o sayfada da 'İsrail attı Kürecik seyretti' manşeti atıyor. Ne kadar yazık doğrusu.

Fikret Ertan / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 1,910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,247 µs