En Sıcak Konular

MİT'e 'Akademik' vizyon

20 Şubat 2012 08:32 tsi
MİT'e 'Akademik' vizyon Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bünyesinde İstihbarat Araştırmaları Merkezi (İSAMER) adıyla kurulan MİT Akademisi'nin istihbarata yeni vizyon ön çalışmaları tamamlandı.

MİT'te istihbarat literatürünün incelenmesi, bilimsel yayın çıkarılması, akademik vizyon oluşturulmasına yönelik taslak çalışmalar yapan merkez bunun yanında yabancı istihbarat teşkilatları ile eğitim ve istihbarat araştırmalarının alanlarını da gözden geçirdi. Ağustos 2011'de İstihbarat Teşkilat Eğitim Merkezi (MİTEM) içinde İSAMER tarafından yapılan çalışmalarda ağırlık merkezini "dış istihbarat" oluşturuyor. Bu amaçla çıkarılan kurumsal şema "küresel kriz bölgeleri ve Türkiye'nin bu bölgelerdeki stratejik çıkarları" dikkate alınarak oluşturuldu. İSAMER Ortadoğu bölgesini "kritik alan" olarak belirlerken, küresel terör, PKK ve enerji güvenliğini de birincil konular arasına aldı.

Suriye, Irak ve Arap baharı olarak tanımlanan süreci yakından izleyen MİT, hazırladığı raporu ay sonundaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyelerinin bilgisine sunacak.

Sabah'a konuşan Milli Güvenlik uzmanı emekli albay Mesut Ülker, dünyada ve özellikle Türkiye'nin çevresinde potansiyel kriz bölgeleri mevcut olduğunu belirterek "Türkiye, kriz bölgelerinde daha etkin olacağını son dönemde ortaya koydu. Kriz bölgelerine odaklanma, Türkiye'nin milli menfaatleri açısından zorunlu bir durumdur. Bunun için de önce güçlü bir istihbarat ağı ve güçlü bir MİT gerekir. Bu da gerçekleştiriliyor zaten. Türkiye bir süreden beri izleyici değil yönlendiren ve yöneten pozisyonundadır. MİT'in buradaki varlığı ve gücü de göz ardı edilemez" diye konuştu. MİT, personel seçimine de büyük önem veriyor. Personelin İngilizce'nin yanında Arapça, Ermenice, Gürcüce, İbranice, Çinçe ve Rusça'nın da olduğu 10 dil öğrenilmesi gereken diller arasına alındı.




Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs