En Sıcak Konular

Amaç, İsrail'i ikna etmek

18 Şubat 2012 14:50 tsi
Amaç, İsrail'i ikna etmek Eski bir yetkili ABD’nin İran politikasının ardında, İsrail’in askeri operasyon konusunda ne kadar ciddi olduğuyla ilgili hesaplar olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığının açık olduğunu ve Tahran’ın başarılı olması durumunda Ortadoğu’da bir “Soğuk Savaş” başlayabileceğini söyledi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Hague, “İranlılar açık açık nükleer silah programı yürütüyor. Eğer İran nükleer silah sahibi olursa, bence Ortadoğu’daki diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmek isteyecektir. Bu da uluslararası ilişkiler adına bir felaket olur” diye konuştu
 

Nükleer silahların icadından bu yana, nükleer silahlanma adına en tehlikeli dönemin başlayacağını belirten Hague, bunun Ortadoğu’da istikrara zarar vereceğini ve gerekli güvenlik mekanizmaları oluşmadan yeni bir Soğuk Savaş tehdidini beraberinde getireceğini belirtti.


İsrail dahil bütün kaygılı taraflara askeri operasyon seçeneğini savunmadıklarını bildirdiklerini de hatırlatan İngiliz Bakan, “Bir tarafta yaptırımlar ve baskı, diğer tarafta da müzakerelerin olduğu iki taraflı bir stratejiyi destekliyoruz” dedi.

Hague, “Şu an için hiç kimsenin İran’a saldırmasını desteklemiyoruz” diye konuştu.


"YAPTIRIMLAR İŞE YARAMIYOR"

Guardian’a konuşan Obama yönetimi yetkilileri ise ABD’nin çatışma istemediğini ancak geriye çok az seçenek kaldığını belirtti. Yetkililer yaptırımların amacının İsrail’i ABD’nin İran konusunda ciddi olduğuna ikna etmek olduğunu ifade etti.


ABD’nin Ortadoğu politikaları konusunda bilgi sahibi bir isim, gazeteye yaptığı açıklamada, “Beyaz Saray yaptırımların işe yaradığını görmek istiyor. Bush döneminde yaşamıyoruz. Yeni bir çatışmaya gerek yok” dedi.

Tahran’ın sanki yaptırımlar işe yaramıyormuş, ekonomi zarar görmüyormuş, İsrail hiçbir şey yapmayacakmış gibi davrandığını ifade eden yetkili, “Bu sorunla ilgili olarak elimizden sadece yaptırım uygulamak geliyor. Eğer yaptırımlar başarısız olursa o zaman radikal seçeneği uygulamamak için neler yapabileceğimizi söylemek zor” diye konuştu.


"AMACIMIZ İSRAİLLİLERİ İKNA ETMEK"

Eski bir yetkili ise ABD’nin İran politikasının ardında, İsrail’in askeri operasyon konusunda ne kadar ciddi olduğuyla ilgili hesaplar olduğunu belirtti.

Yetkili, “Yaptırımlar İran’a baskı yapmak ve İsrail’e bu konuyu ciddiye aldığımızı göstermek için uygulanıyor. Bu seçeneğin faydalı olabileceğini İsrail’e göstermeye odaklanıyoruz. İsrail’in şüpheleri var ama çabalarımızı takdir ediyor. Tel Aviv denemeye niyetli ama ne kadar bekleyecek?” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yılın sonuna kadar ABD Ortadoğu’dan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı olan Colin Kahl ise “İsrailliler İran’ın bombanın eşiğinde olduğuna inanmıyor. İsrailliler, İran’ın nükleer programının bir askeri operasyonla engellenemeyecek seviyeye gelmesinden korkuyor” dedi.


Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs