En Sıcak Konular

Başbakan'dan NATO ile 60. yıl mesajı

17 Şubat 2012 16:28 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soğuk Savaş'ın bitmesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının NATO'nun ve bu ittifak içinde Türkiye'nin önemini asla azaltmadığını belirterek, "Uluslararası finans krizinden Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan dönüşüme

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajına yer verildi.

Erdoğan, mesajında, bugünün Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin yanı sıra Türkiye'nin Avrupa-Atlantik alanıyla bütünleşmesinin de yıl dönümü olduğu belirtildi.

NATO'nun, kuruluşundan bu yana, Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve istikrarın koruyucusu olarak hizmet ettiğini, geçmişte düşman kamplara ait olan ülkeleri bugünün müttefikleri ve ortakları olarak tek bir çatı altında toplamayı başardığını ifade eden Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"NATO, Soğuk Savaş sürecinde, stratejik ve askeri yetenekleri, ekonomik dinamizmi ve savunduğu evrensel değerler sayesinde, dönemin potansiyel düşmanı olarak görülen Varşova Paktı'nı başarısızlığa uğratmıştır. Bu, hiç kuşkusuz, Avrupa-Atlantik bölgesinde demokrasiye ve evrensel değerlere bağlı ülkelerin ortak başarısıdır.

NATO'nun temelini oluşturan transatlantik bağ, ittifakın temel fonksiyonlarının korunması, müttefiklerin ortak çıkarlarını etkileyen konularda istişare forumu, işbirliğine dayalı karar alma mekanizması sayesinde bugün daha da güçlenmiş durumdadır.

NATO, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ortaya çıkan değişime hızla ayak uydurmanın yanı sıra, yeni riskleri göğüsleyebilecek mekanizmalar geliştirmeyi de başarmıştır. Nitekim, NATO'nun genişleme süreci başta olmak üzere, Barış İçin Ortaklık, Akdeniz Diyaloğu, -2004 yılında Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı zirveden ismini alan- İstanbul İşbirliği Girişimi gibi ortaklık mekanizmaları, söz konusu başarının en somut göstergeleri arasındadır."

Türkiye'nin, Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin bölgede barış ve istikrarı pekiştireceğine inanan bir ülke olarak, NATO'nun 'açık kapı' politikasını başından beri desteklediğini de vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artan önemine değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve akabinde Sovyetler Birliği'nin dağılması, NATO'nun ve de bu ittifakın en etkin üyelerinden biri olan Türkiye'nin önemini asla azaltmamıştır. Tam tersine, uluslararası finans krizinden Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan dönüşüme dek uzanan farklı gelişmeler doğrultusunda yeniden şekillenmekte olan dünya düzeninde, NATO'nun Türkiye için, Türkiye'nin de NATO için önemi günbegün daha da artmaktadır.

Türkiye, özgür dünyanın savunmasında oynadığı önemli rol sayesinde NATO bünyesinde her zaman sağlam ve güvenilir bir müttefik olmuştur; aynı şekilde, gelecekte de sağlam ve güvenilir bir müttefik olmaya devam edecektir."

aa



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs