En Sıcak Konular

"ABD artık süper değil..."

17 Şubat 2012 15:17 tsi
Zirve Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerine ders veren Prof.Dr.Soner Çağaptay, Amerikalıların ABD'yi artık süper güç olarak değil, global güç olarak gördüklerini söyledi.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli uzman olarak görev yapan Zirve Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Çağaptay, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerine ders verdi. Amerikan seçimleri ve Türkiye-Amerika seçimleri üzerine işlenen derste Çağaptay, bilgilerini öğrencilere aktardı. Türkiye-Amerika ilişkilerinin gün geçtikçe daha iyiye gittiğini söyleyen Çağaptay, "Obama'nın tekrar seçilmesi halinde iki ülke ilişkileri daha da iyiye gidecektir. Fakat Cumhuriyetçilerin seçilmesi halinde ilişkilerin olumlu olabileceğini zannetmiyorum." diye konuştu.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ BAHAR DÖNEMİNDE

Amerikan halkının ABD'yi süper güç olarak değil, global güç olarak gördüğünü ifade eden Çağaptay, şunlarısöyledi: "Amerikan halkı Amerika'yı eskisi gibi güçlü görmüyor. Halkın derdi ekonomi. Ekonomide sıkıntı, dış politikada da sıkıntı yaratır. Bunu bilen Obama da Suriye konusunda kendini riske atmıyor. Dış politikada maceraya girmek istemeyen Obama, Türkiye'nin Suriye konusunda belirleyici olması taraftarı."

Türkiye-Amerika ilişkilerini bahar dönemine benzeten Prof. Dr. Soner Çağaptay, Amerika'daki seçimleri kim kazanırsa kazansın bölgede gücü artan Türkiye ile birlikte hareket etmek isteyeceğinin altını çizdi. Çağaptay, "Amerika bölgesel güçle çıkar yürütmek istiyor. Suriye'den Esad'ın gitmesini isteyen ülke, Türkiye'nin önde gitmesi taraftarı. Aynı zamanda Irak'tan çekilen Amerikan askerlerinin yerine Türkiye'nin burada olmasını istiyor. Nedeni de Arapların Türkleri koruyucu olarak görmeleri." değerlendirmesini yaptı.

Dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Çağaptay, gelen bir soru üzerine Türkiye'nin Suriye'ye nasıl müdahale etmesi konusunda, "Türkiye'de Suriye'nin geleceğini belirlemek istiyor, fakat bunu zorla değil, yumuşak güçle yapmalı." ifadesini kullandı.

Amerika-İran ilişkileri ve Türkiye'nin buradaki duruşunun nasıl olması gerektiğiyle ilgili gelen bir soruya ise "Amerika, Türkiye'yi iyi bir müttefik olarak görüyor. Türkiye İran'a girerse Pandora'nın kutusu açılmış olur. Ama Türkiye böyle bir riske girmeyecektir. Çünkü Amerika'dan çok farklı düşünen bir Türkiye var. İran'a yapılan müdahale yeni küresel düzenin ortaya çıkmasına neden olacaktır." şeklinde cevap verdi. Çağaptay, komşusuyla savaşan ülkelerin istikrarsız imaj sergilediğinin altını çizdi.

cha



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,883 µs