En Sıcak Konular

Suriye, PKK'ya resmen kucak açtı

17 Şubat 2012 11:20 tsi
Suriye, PKK'ya resmen kucak açtı Kandil'de sıkışan PKK, aradığı alanı Suriye'de buldu. 1999'da Öcalan'ın gönderilmesiyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan terör örgütü, Esed yönetimine destek amacıyla yeniden Türkiye sınırına yerleşiyor.

Baas rejimi de, muhalifleri sindirmek için PKK'nın faaliyetlerine göz yumuyor. Halkı tehdit eden silahlı militanlar, son olarak Kilis'in karşısındaki Afrin bölgesinde kontrol noktaları kurup, üst araması yapmaya başladı.

Şam yönetiminin Ankara ile yaşadığı krizin ardından, 13 yıl önce çıktığı Suriye'ye geri dönen PKK, Baas rejiminin desteğiyle Türkiye sınırına yerleşiyor. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin güneyindeki Resul Ayn bölgesinde 150 kişilik kamp kuran terör örgütü, şimdi de Hatay ile Kilis'in hemen karşısında bulunan Afrin'de yol kontrolleri yapmaya başladı. Kürtçe yayın yapan bir internet sitesinde yer alan fotoğraf ve bilgiler, PKK'nın Baas rejimi lehine yaptıklarını da gözler önüne seriyor. Haberde, terör örgütünün silahlı militanlarının Demokratik Birlik Partisi bünyesinde Afrin şehrine dağıldıkları belirtiliyor. Birçok yerde yol kontrolü uygulayıp, üst araması yaptıkları ifade ediliyor.

PKK'lıların halkı tehdit ettiği anlatılıyor. Suriyeli Kürtler de bu bilgileri doğruluyor. Bölgedeki aşiretlere göre, Türkiye ile sorunlar yaşayan Beşşar Esed yönetimi, PKK ile anlaştı. Çünkü, Kürtleri etkisizleştirerek toplumsal muhalefetin gücünü kırmayı hedefliyor. Terör örgütü de, bunun üzerine çok sayıda militanını Kandil'den Suriye'ye kaydırdı. Aynı kaynaklar, Geleceğin Hareketi Partisi'nin lideri Meşal Fazıl Temo'nun öldürülmesinin ardından, bölgenin en büyük aşiret liderlerinden Abdullah Bedro'nun da geçen ay evinde saldırıya uğradığını hatırlatıyor. Eylemi önce üstlenmeyen PKK, saldırı sırasında örgütün üst düzey yöneticisi Xebat Derik'in öldüğü anlaşılınca geri adım atmıştı.

Alınan bilgilere göre, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Halep Temsilcisi Dr. Şêrzad Hac Reşîd, geçen yıl tıp fakültesini bitirdikten sonra El-Emel Hastanesi'nde göreve başladı. Muhalif gençlere öncülüğü ile bilinen Reşîd, bir yıldır Halep'te PYDKS'nin temsilciliğini yapıyordu. Baas rejiminin katliamlarına karşı Kürtler başta olmak üzere bütün muhaliflerin birlikte hareket etmesi gerektiğini sık sık dile getiren Reşîd, internet aracılığıyla da Esed askerlerinin yaptığı katliamı dünyaya duyurmaya çalışıyordu.

Baas rejiminin hedefine giren Reşîd, 9 Şubat akşamı hastaneden çıkıp parti binasına giderken El-Sebil Mahallesi'nde kaçırıldı. Reşîd'in temsilcisi olduğu parti yönetici ve üyeleri hemen basın açıklaması düzenleyerek arkadaşlarının hayatından endişe ettiklerini dile getirdi. Genç doktor, bir gün sonra Halep'te kafasına kurşun sıkılarak infaz edilmiş halde bulundu. Reşîd'in arkadaşları, infazın El-Muhaberat ya da onunla birlikte hareket eden PKK'lılar tarafından yapıldığını öne sürdü.

Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, Kamışlı'nın en büyük aşiret lideri Abdullah Bedro'ya yönelik saldırının PKK tarafından yapıldığının net olduğunu, Meşal Temo olayını da PKK'lıların yaptığına dair ciddi duyumlar olduğunu belirtti. Güçlü, "Son olarak genç bir doktorun öldürülmesi, akıllara PKK'yı getirdi. Çünkü PKK o bölgeye yerleştikten sonra Baas karşıtı Kürtler öldürülmeye başlandı. Önümüzdeki günlerde o bölgedeki nüfuzlu Kürtlere saldırılar devam edebilir." dedi.

Doktor Reşîd'in Suriye'nin Afrin şehrinde doğduğunu ve aşiretinin orada yaşadığını anlatan Güçlü, o bölgede PKK'nın yol kontrol ve arama yapmaya başlamasının aileleri rahatsız ettiğini kaydetti.

Kaynak: Zaman



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,629 µs