En Sıcak Konular

2012 PKK'nın final yılı mı?

17 Şubat 2012 10:08 tsi
2012 PKK'nın final yılı mı? İstihbarat birimleri, PKK’nın 2012’yi final yılı ilan ettiğini belirterek tüm güçleriyle saldırmaya çalışacağını bildirdi. Kararlı duruşun örgütü dağılma-çözülme ve silah bırakma sürecine sokacağı belirtildi.

SON operasyonlarla ağır darbe alan terör örgütü PKK’nın “son çırpınış” olarak değerlendirilen bahar hazırlığı, askeri istihbarat raporuna yansıdı. Örgüt üst düzey yöneticilerinin 2012’yi “Final Yılı” ilan ettiği, örgütün bütün güçlerini kullanarak azami zarar vermek ve muhatap alınma dönemini başlatmak amacı doğrultusunda saldırı hazırlığında olduğu, bölgedeki tehdidin önceki yıllarla mukayese edilemeyecek derecede arttığı bildirildi.

Örgüt dağılma sürecine girebilir

“Final Yılı”nda terörle mücadelede güçlü ve kararlı bir duruş sergilenmesi halinde örgütün dağılma-çözülme ve silah bırakma sürecine gireceği, kontrol altına alınacağı bir seviyeye ineceği değerlendirmesi yer aldı. Raporda, örgütün, Suriye ile çatışma ortamı yaratmak için Türkiye’nin Suriye sınırındaki birliklerine saldırı düzenlenmesi planına da yer verildi. Örgütün üst düzey yöneticilerinin 15 Şubat’tan itibaren zincirleme saldırı planladıklarının belirlenmesi üzerine Askeri İstihbarat konuyla ilgili detaylı bir rapor hazırladı. Örgütün iklim şartlarının el verdiği an sınır hattında konuşlu birliklere saldırı planladığı belirlenirken, eylemlerin şehir yapılanmasıyla Çukurca-Yüksekova-Şemdinli üçgeninde başlatacağı belirtildi. Raporda öncelikli tehdit olarak Çukurca-Yüksekova-Şemdinli üçgeni görülürken buraya saldırıların büyük gruplar halinde olacağı vurgulandı. Örgütün ikinci saldırı noktasının Beytüşşebap-Cizre-Eruh ile Diyarbakır-Dicle-Hani-Lice Kulp bölgelerinde olacağı belirtilen raporda, ancak buralara riski düşük, kaçışı kolay El Yapımı Patlayıcı (EYP) kullanımı, yol kesme, adam kaçırma, güvenlik unsurlarına saldırı türü eylemler yapılacağı belirtildi. 2011’de alınan darbelerle kış örgütlenmesine geçemeyen ve sivil halk arasına sızan örgütün işbirlikçilerinin artık milisleştiği vurgulanırken, saldırıların önemli kısmının da sivil halk ya da kaçakçı görünümünde yapılabileceği, bazı toplumsal gösterilerin provoke edilebileceği tespit edildi. Örgütün kaybolan alan hakimiyetini kazanmak için Hakkari ve Şırnak il ve ilçe merkezlerinde kadın ve çocukları kullanarak sokak eylemlerini tırmandırmayı planladığı da raporda vurgulandı. Raporda, örgütün “Suriye ile ilişkileri provoke etme planı” da yer aldı. Örgütün Suriye’deki yeni yapılanmasının anlatıldığı raporda, bu ülkedeki teröristlerin sürekli takviye edildiği vurgulandı. Irak’ta bulunan mensupları üzerindeki baskıyı azaltmak ve Suriye ile çatışma ortamı yaratmak için Türkiye’nin Suriye sınırındaki birliklerine saldırılar düzenlenmesinin planlandığı, bu saldırıların da mülteci ve kaçakçı görünümünde yapılacağı raporda açıkça anlatıldı.

Amaç muhatap alınmayı sağlamak

Raporda, terörist sayısının düşmesine karşılık PKK’nın siyasi ve askeri eylem kararlılığının son yılların zirvesine çıktığı, bölgedeki tehdidin önceki yıllarla mukayese edilemeyecek derecede arttığı vurgulandı. Örgütün saldırı amacının, “bütün güçlerini kullanarak azami zarar vermek ve muhatap alınma dönemini başlatmak” olduğunun vurgulandığı raporda, “Final Yılı”nda terörle mücadelede güçlü ve kararlı bir duruş sergilenmesi halinde örgütün dağılma-çözülme ve silah bırakma sürecine gireceği, kontrol altında bir seviyeye ineceği belirtildi.

MAĞARADAN ÇIKAMIYORLAR

Son operasyonların da değerlendirildiği raporda, 2011’in ikinci yarısında örgütün ağır kayıplar verdiği ve büyük moral çöküşü yaşadığına işaret edildi. Kavaklı, Kazan, Görese Dağı, Cudi bölgelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda yüzlerce örgüt üyesinin öldürüldüğü ve erzak ve malzemelerin tamamına yakınının imha edildiği belirtildi. İnsansız Hava Araçlarına görüntü verme korkusu nedeniyle örgüt mensuplarının mağaralardan çıkamadığı, elektronik cihaz kullanamadığı, bunun hareket ve hazırlık kabiliyetlerini büyük oranda kısıtladığı vurgulandı. Yurtdışında da yapılan benzer faaliyetler nedeniyle, örgüt mensuplarının daha çok halkla iç içe ve işbirlikçilerle birlikte kışı geçirme yöntemini izlediğine dikkat çekildi.

4+1 PKK MAĞARASI

Genelkurmay Başkanlığı, 13-14 Şubat’ta Şırnak Bestler Dereler Bölgesi’nde yapılan operasyona ilişkin fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflarda arazinin genel görünümü, iz takip takip köpeklerinin arama yapması, teröristlere ait sığınaklar, silahlar, mühimmatlar ve günlük eşyalar yer alıyor. 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığına bağlı Jandarma Komando Birlikleri, Jandarma Özel Harekat Birlikleri ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığı unsurlarının katılımıyla icra edilen operasyonda 15 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmişti.


Star 

Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,688 µs