En Sıcak Konular

'Uludere opersayonu Özel'den gizlendi'

17 Şubat 2012 10:02 tsi
'Uludere opersayonu Özel'den gizlendi' 34 köylünün yaşamını yitirdiği Uludere olayıyla ilgili, AKP Milletvekili Şamil Tayyar’dan çarpıcı bir iddia geldi.

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar: "Operasyon Genelkurmay Başkanı Özel’den gizlendi."

BDP, Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde F-16 savaş uçaklarının 34 köylüyü bombalamasına ilişkin suç duyurusunda bulundu. AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar ise çarpıcı bir iddia ortaya attı. Tayyar, operasyonun Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’den gizlendiğini öne sürdü.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Tayyar, Uludere’de 28 Aralık 2011’de 34 köylünün bombalandığı katliama ilişkin resmi twitter hesabında “Operasyon, Genelkurmay Başkanı’ndan gizlenmiş” iddiasında bulundu. Tayyar, olaya ilişkin şunları yazdı: “Uludere faciasında fotoğraf netleşiyor. Savcılık soruşturması ve Meclis araştırmasında ortaya çıkan gerçek: derin provokasyon var. Operasyon Genelkurmay Başkanı’ndan gizlenmiş. Talimatta iki kritik isim var. Görelim neler çıkacak altından.”

BDP’den suç duyurusu

Olayı “toplu katliam ve insanlığa karşı suç” olarak değerlendiren BDP ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sorumlu bakanlar, Genelkurmay Başkanı Özel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ilgili komutanlar, Heron ve Predator İstihbarat ile MİT sorumluları hakkında Ankara Başsavcılığı’na dün suç duyurusunda bulundu. BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın imzasının da bulunduğu dilekçeyi Grup Başkanvekili Hasip Kaplan savcılığa teslim etti. Yedi maddenin yer aldığı üç sayfalık dilekçede, şunlar kaydedildi: “Grubun silahsız ve sivil olduğu yetkililerce bilinmesine rağmen katliam gerçekleşmiştir. Olay esnasında gruba ‘dur’ ihtarında bulunulmadığı, uyarılmadığı, yanlarında silah bulunmadığı, güvenlik güçlerine karşı bir davranışları olmadığı, sınır ticareti nedeniyle askerin bilgisi dâhilinde her gün farklı grupların gidip geldikleri belirlenmiştir. Kullanılan bombalar, hedef alma tarzı, cesetlerin parçalanması, yanması, orada bulunan tüm canlıların imha edilmesi, operasyonun bilinçli, planlı, taammüden yapıldığının açık göstergesidir. Türk Ceza Kanunu 76- 77 maddeler insanlığa karşı işlenen suçları hüküm altına almaktadır.” Olaya ilişkin Heron görüntülerini önceki gün izleyen Uludere Alt Komisyonu Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, Taraf ’a “Yükleri aldıktan sonra Türkiye’ye doğru geldikleri net. Ama terörist mi, kaçakçı mı bunlar bilinmiyor. İlk görüntü, Türkiye sınırından 5 km. ötede yakalanıyor. Yönü de belli değil. Bu kalabalık grup, yüklerini alıp Türkiye’ye giriş yapacakken vuruluyorlar. Bunlar bir terörist grup olsa ne olurdu? Araçlar geliyorlar, o araçlardan insanlar yükleri katırlara yüklüyor ve Türkiye’ye doğru geliyorlar” açıklamasında bulundu.

Rapor Mart sonunda hazır

Şener, “Öngörümüz raporu 15 martta bitirmekti ama kurumlarla yazışmalar filan olunca martın sonuna doğru raporu bitireceğimizi umut ediyorum” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, “İzlediğim kısımlardan çok açık bir şekilde, orada olanların sivil oldukları anlaşılıyor. Heron’u yönlendiren irade kimdir ve niçin oraya yönlendirmiştir? Eğer biz askerî hareketlilik olmadığını anlıyorsak uzmanlar bunu hayli hayli anlarlar” diye konuştu.

‘RESMİN TAMAMINA BAKMAK GEREK’

Uludere Katliamı’na ilişkin dokuz saatlik Heron görüntüsünü izleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, gazetecilerin soruları üzerine, “Sadece birkaç arkadaşımızın, ‘ben şöyle bir kanaate vardım’ demesi komisyonu bağlamaz. Biraz sanki bu değerlendirmeler maçın sonucunu bilen birinin yaptığı değerlendirmelere benziyor. Dolayısıyla, resmin tamamını görmeden bir yorum yapmak erken olur. Çok dikkatli yürüttüğümüz bu incelemeyi de baltalar. Bu yorumları, erken yapılmış yorumlar olarak değerlendiriyorum’’ dedi.

Taraf



Bu haber 1,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,004 µs